Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de spalat: nu se aprinde nici un led


Vizitator And81

Postări Recomandate

Vizitator And81

Dupa terminarea programului, masina de spalat a ramas vreo 5 ore in priza, apoi am gasit-o fara nici un beculet aprins. Instalatia electrica pana la stecher este functionala. Atunci cand butonul masinii este rotit pe zero si bag usor in priza, se aude acel clantanit in priza ca si cum fi un consumator, iar la masina nu se intampla absolut nimic. Ce credeti ca ar avea?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cornel1962

    4

  • validae

    2

  • MoshuLeo

    1

  • Marius84

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Lipsesc o grămadă de informații, prima şi cea mai importantă este marca şi modelul maşinii de spălat.

Editat de Marius84
Link spre comentariu
Vizitator And81

Cand rotesc butonul pe un program, este curent la motor iar cand setez pe 0, nu mai este. Precizez ca nu se aude nimic si nici nu se aprinde vreun beculet.

Link spre comentariu

...probabil LNK304 defect si a intrerupt rez.de 18R/2w, sau bobina L1. Daca rez.este intrerupta, puneti un bec 60w/220v in locul ei si daca se aprinde normal, inlocuiti LNK-ul !

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator And81

Astazi am avut putin timp si am cumparat cateva rezistente de 22ohmi/2w, un integrat si o bobina (cu toate ca acea de pe placa arata ca o rezistenta, vanzatorul mi-a dat o piesa ca o bobina clasica). Avand mai multe rezistente, am zis sa incerc sa schimb doar acea rezistenta. Dupa ce am pus masina in priza, s-a auzit o pleznitura, si rezistenta ciobita si intrerupta.

 

Integratul nou are rezistenta foarte mare in timp ce integratul de pe placa are rezistenta mica, de cativa ohmi. Nu prea imi dau seama daca e in regula cel nou.

 

Credeti ca noua rezistenta a fost arsa din cauza acelui integrat posibil ars, sau alta ar fi cauza? Intre piciorusele rezistentei arse am 130 volti, iar creionul de tensiune se aprinde pe ambele capete ale rezistentei.

Link spre comentariu
Vizitator And81

Ma gandesc sa pun un socul sub acel integrat, pentru a nu-l deteriora la montare. Am un pistol polonez de 100w.

 

R038 -148k si R037 - 15k, desi au acelasi cod de culori

 

R122 si R082 au putin peste 400k, in timp ce R100 si R054 - 270k, toate patru au acelasi cod.

 

L003 - 1,4Ohm

 

Diodele cum le masor, ca nu prea am reusit?

 

D006 ce valoare are, de care sa cer la magazin?

 

Daca de exemplu inlocuiesc LNK si omit sa schimb o dioda sau altceva, risc sa il ard?

 

Sunt foare incepator in domeniu, si de aici si intrebarile in cascada. Cam orice incerc sa-mi repar singur, inclusiv masina, cea cu patru roti, si nu vreau sa renunt la ideea de a-mi repara singur si pe cea de spalat. Multumesc pentru ajutor la toata lumea!

Link spre comentariu

...eu personal, nu prea am gasit diodele distruse..., privitor la LNK, eu zic sa-i taiati pinii chiar de langa capsula (cu un cuter) si apoi lipiti pe cel nou peste...! Placa are circuit dublu placat si cu siguranta o sa distrugeti cablajul, iar despre pistolul de lipit, renuntati la idee...va recomand un letcon ! Mult noroc!

 

 

" Diodele cum le masor, ca nu prea am reusit?" ... ce inseamna nu reusesc?, daca ai un multimetru, este foarte simplu ! Il pui de X1 si trebuie sa conduca doar intr-un sens, iar ca diode sunt 1n4007.

Editat de cornel1962
Link spre comentariu

Dacă ai un multimetru, chiar din cel mai ieftin (DT830 la 15 Lei) poți verifica diodele pe domeniul dedicat lor, înainte de cea mai mică scală a rezistențelor.O diodă cu siliciu bună va da o cădere de tensiune de circa 500-700mV, una întreruptă va da indicația (-1) adică depășire cap de scală.Una în scurtcircuit va da aproape, sau chiar Zero (000). Dacă ți-ai antrenat mâna la lipituri mai fine, poți lipi și cu pistolul, dar recomand o ansă mai subțire de 2mm la lipituri fine....totul ține de îndemânare.Recomand să te antrenezi lipind ceva integrate defecte înainte, să faci lipituri curate, lucioase și fără scurtcircuite accidentale între trasee sau pini apropiați... verificarea cu o lupă e foarte utilă după lipire. Nu pune în funcțiune placa decât după ce verifici bine totul, iar prima alimentare o faci cu un bec de 60-100W în locul rezistenței de 18 Ohmi. Dacă becul se aprinde puternic și nu se mai stinge, ai un scurt în circuit, dacă însă clipește scurt la început și apoi scade mult în luminozitate, e OK și poți să-l scoți și pui rezistența în loc.

Asta e o protecție ca să nu distrugi integratul sau alte componente în caz că nu ai eliminat defectul, becul preia și disipă cea mai mare parte a tensiunii de rețea. E valabil și la prima testare după reparații a oricărui aparat ce are sursă în comutație.....

Link spre comentariu
Vizitator And81

Pana la urma merge din nou masina de spalat.

 

Am schimbat rezistenta R022, si acel LNK. Initial am incercat cu un soclu, dar cand l-am pus, tocmai am observat ca pierdusem un piciorus, aveam sase, unul era deja scos de la inceput, si am renuntat la el. Integratul vechi l-am scos foarte greu. Pe cel nou nu l-am infitpt prea bine, tocmai ca sa il scot usor data viitoare. Sunt foarte firave circuitele, iar cu acel pistol a fost foarte greu sa lucrez. Intradevar era cea mai buna varianta sa las piciorusele integratului vechi. Chiar si rezistenta am scos-o cu greu, probabil din cauza acelei substante lucioase/cerate de pe spate, ca pe alte placi nu am avut probleme cu acelasi pistol de 100w.

 

Am avut emotii ca ard ceva pe langa LNK, dar vad ca merge bine deocamdata, si tocmai am spalat pe un program de o ora.

 

Va multumesc inca o data!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări