M.Adrian Postat August 17, 2017 Partajează Postat August 17, 2017 Am si eu o nelamurire, am un sistem audio mai vechi de 14W cu TDA2030. A trebuit recent sa ii schimb un difuzor de medii. Originalul era de 30W diametru 10cm, l-am schimbat, acum merge bine, dar cand m-am uitat si la tweeter, pe el scria 3W, cum vine asta? Ori se refera la altceva notatia aia ori e ceva ce inca nu am aflat inca . Deci in concluzie, cum e posibil tweeter de 3W la amplificator de 14W? Link spre comentariu
Mircea Postat August 17, 2017 Partajează Postat August 17, 2017 Nu numai ca e posibil, dar un tweeter mai puternic ar fi inutil. Link spre comentariu
M.Adrian Postat August 17, 2017 Autor Partajează Postat August 17, 2017 Puteti detalia? .. Link spre comentariu
aurel70 Postat August 17, 2017 Partajează Postat August 17, 2017 Cea mai mare parte din puterea semnalului audio furnizat de amplificator este reprezentata de frecventele joase,o parte mai mica mediilor si foarte putinul care ramane se cuvine celor inalte si foarte inalte (nu prea e cazul la TDA2030)..Deci Basul isi ia partea leului, Asadar, la 14W , tweteerul putea fi chiar mai mic. Link spre comentariu
M.Adrian Postat August 17, 2017 Autor Partajează Postat August 17, 2017 Exista vreo formula de calcul care indica ce putere ar trebui sa aiba tweeter-ul ? Link spre comentariu
overdrive Postat August 17, 2017 Partajează Postat August 17, 2017 De obicei se respecta regula de mai jos ca raport al puterilor: Joase-10 Medii-1 Inalte-0,1 Colegul de forum @aurel70 are dreptate. Link spre comentariu
aurel70 Postat August 17, 2017 Partajează Postat August 17, 2017 (editat) Niste relatii empirice sugerate de catre GD Oprescu spun ca tweteerul poate avea mai putin de o zecime din puterea difului de joase. Puteti monta si de putere mai mare, , nu strica, dar sa va incapa in boxa. iata ca a raspuns colegul @overdrive mai repede si la fel Stima Editat August 17, 2017 de aurel70 Link spre comentariu
M.Adrian Postat August 17, 2017 Autor Partajează Postat August 17, 2017 Multumesc pentru raspunsuri ! Link spre comentariu
franzm Postat August 17, 2017 Partajează Postat August 17, 2017 Exista vreo formula de calcul care indica ce putere ar trebui sa aiba tweeter-ul ? Nu. Pentru ca nu se cunoaste distributia spectrala a semnalului. Muzica electronica si corectiile agresive (în special supraaccentuarea înaltelor necesara din cauza deprecierii auzului onoratului auditoriu) necesita difuzoare de înalte de puteri mai mari decât în cazul muzicii clasice. Puterile înscrise pe difuzoare corespund limitei de distrugere termica în cazul alimentarii cu semnal continuu de tip zgomot cu o anumita distributie spectrala, de obicei 1/f (DIN 45324) sau 1/f², în banda de frecvente de lucru. Link spre comentariu
overdrive Postat August 17, 2017 Partajează Postat August 17, 2017 De acord @franzm dar "muzica" moderna are un crest factor de 3-4 dB asa ca nu e bai.La clasica este adevarat ca este cu totul altceva.Crest factor-ul poate ajunge la 10-12 dB fata de muzica comerciala din ziua de azi.Colegul nu a specificat daca asculta bumptzi bumptzi sau altceva... Link spre comentariu
M.Adrian Postat August 18, 2017 Autor Partajează Postat August 18, 2017 Muzica clasica nu ascult si nici urechi de audiofil nu am. Cat despre "bumptzi bumptzi" , nu ma dau in vand dupa "extreme bass". Link spre comentariu
sesebe Postat August 18, 2017 Partajează Postat August 18, 2017 (editat) Muzica clasica nu ascult si nici urechi de audiofil nu am. Cat despre "bumptzi bumptzi" , nu ma dau in vand dupa "extreme bass". Vorbim de tweeter inca ?!? edit: ceva util: http://www.diyaudio.com/forums/attachments/multi-way/480812d1430570583-power-distribution-multiway-speaker-power-distribution-jpg si aici: http://sound.whsites.net/bi-amp.htm Editat August 18, 2017 de sesebe Link spre comentariu
M.Adrian Postat August 19, 2017 Autor Partajează Postat August 19, 2017 Inca despre tweeter d-le Sesebe. Foarte interesante linkurile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum