Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem audio 14W cu tweetere de 3 W ?

M.Adrian

Postări Recomandate

Am si eu o nelamurire, am un sistem audio mai vechi de 14W cu TDA2030. A trebuit recent sa ii schimb un difuzor de medii. Originalul era de 30W diametru 10cm, l-am schimbat, acum merge bine, dar cand m-am uitat si la tweeter, pe el scria 3W, cum vine asta? Ori se refera la altceva notatia aia ori e ceva ce inca nu am aflat inca :scarpin .

Deci in concluzie, cum e posibil tweeter de 3W la amplificator de 14W?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• M.Adrian

6

• overdrive

2

• aurel70

2

• Mircea

1

Cea mai mare parte din puterea semnalului audio furnizat de amplificator este reprezentata de frecventele joase,o parte mai mica mediilor si foarte putinul care ramane se cuvine celor inalte si foarte inalte (nu prea e cazul la TDA2030)..Deci Basul isi ia partea leului, Asadar, la 14W , tweteerul putea fi chiar mai mic.

Link spre comentariu

Niste relatii empirice sugerate de catre GD Oprescu spun ca tweteerul poate avea mai putin de o zecime din puterea difului de joase. Puteti monta si de putere mai mare, , nu strica, dar sa va incapa in boxa.

iata ca a raspuns colegul @overdrive mai repede si la fel Stima

Editat de aurel70
Link spre comentariu

Exista vreo formula de calcul care indica ce putere ar trebui sa aiba tweeter-ul ?

Nu. Pentru ca nu se cunoaste distributia spectrala a semnalului.

Muzica electronica si corectiile agresive (în special supraaccentuarea înaltelor necesara din cauza deprecierii auzului onoratului auditoriu) necesita difuzoare de înalte de puteri mai mari decât în cazul muzicii clasice.

Puterile înscrise pe difuzoare corespund limitei de distrugere termica în cazul alimentarii cu semnal continuu de tip zgomot cu o anumita distributie spectrala, de obicei 1/f (DIN 45324) sau 1/f², în banda de frecvente de lucru.

Link spre comentariu

De acord @franzm dar "muzica" moderna are un crest factor de 3-4 dB asa ca nu e bai.La clasica este adevarat ca este cu totul altceva.Crest factor-ul poate ajunge la 10-12 dB fata de muzica comerciala din ziua de azi.Colegul nu a specificat daca asculta bumptzi bumptzi sau altceva... :limb:

Link spre comentariu

Muzica clasica nu ascult :) si nici urechi de audiofil nu am. Cat despre "bumptzi bumptzi" , nu ma dau in vand dupa "extreme bass".

Vorbim de tweeter inca ?!?

edit:

ceva util:

http://www.diyaudio.com/forums/attachments/multi-way/480812d1430570583-power-distribution-multiway-speaker-power-distribution-jpg

si aici:

http://sound.whsites.net/bi-amp.htm

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări