Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Procesor defectat cu... pistol de lipit?

Vizitator Constantin Oncea

Postări Recomandate

In urma cu mai bine de 7 ani am busit o jungla tda8362 la un cp330.

Eram la client acasa si refaceam lipiturile in tv si chiar atunci a cedat ansa si a facut plici.

Eu inca folosesc pistolul de lipit pt ca se incalzeste aproape instant.

Nu imi aduc aminte sa fi busit mosfeturi sau memorii.

Chiar azi am resoftat un spy flash bios la un laptop si din comoditate il scot si il montez cu pistolul de lipit romanesc.

Link spre comentariu

Si cand lucrezi cu respectiva scula pe placi de dimensiuni mici,este ca si cum ai incerca sa realizezi o lucrare in miniatura cu picamerul. :57 .

Nu dimensiunea placii conteaza cand "lucrezi cu respectiva scula". Daca nu are componente SMD lejereanu' te descurci.Uneori marimea chiar nu e importanta....

Link spre comentariu

Eu lucrez doar cu letconul dar iarna trecuta si acela mi-a fost putin incomod cand am facut cateva lipituri pe placuta de la instalatia pentru brad,iar atunci ma intreb cum era daca foloseam pistolul.Respectiva placuta avea cel mult 3 x 3 cm.

Link spre comentariu

cel mai important este UNDE se lucreaza cu pistolul...

daca se lucreaza pe mainboard-uri (tv , pc , etc) , sansa sa troznesti ceva este destul de mare in comparatie cu un letcon profesional pe 24 de volti ..

pistolul dezvolta o putere instant mai mare , si este indicat in locuri cu lipituri grosiere...(bine , unii vor sa lipeasca si periile la electromotor, dar asta este alta poveste..)

parerea mea este ca nu ma ai ce cauta cu pistolul in electronicele din zilele noastre , unde tensiunile de lucru sunt de 1,2- 3,3 volti , si curenti de ordinul mA.

tensiunile induse , sau curentii foarte mari (in cazul ruperii ansei cu "plici" implicit) , pot fi fatale..

cat privesc artificiile gen post #19 al colegului Ion Bumbu , eu nu vad rostul , fiindca bine zicea cineva aici : sunt letconuri pentru toate buzunarele , de ce sa te complici?

Link spre comentariu

Pai e simplu de tot, letconul este pentru laborator nu pentru interventii rapide in teren unde stii cam care e specificul.

Eu foloseam pistolul de lipit, un ciocan Weller de 150w si pentru cazuri rare mai aveam o lampa cu gaz in masina precum si un Portasol, dar

si ala era mare, avea el alt rol nu de a lipi lucruri fine.

Au fost cazuri, foarte rare in care am avut de relipit citiva pini de la conectoare pe placa de baza, de la o memorie CF.

Ce drak sa fi facut, sa merg 200Km dupa statia de lipit sau sa rezolv la fata locului?

Daca nici atita nu puteam mai bine depuneam armele si ma lasam de meserie.

Bineinteles mergea si o sirma de ansa pe ciocanul de 150W dar pina se incalzea ala, pina se racea sa`l bag inapoi in cutie pierdeam

vremea.

Asa mai repede cu pistolul si cu grija sa nu decuplez cind eram pe pini.

Am scris asta ca idee in caz de urgenta, nu ca solutie definitiva.

Lucrul in interventii in virf de deal ne`a invatat multe lucruri, principalul fiind sa le impartasim colegilor, aproape sigur se loveau si ei de ele

asa cum ne`am lovit si noi de unele pe care le`am aflat de la ei.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Letcon, pistol, cu diferite metode de impamantare, chiar si portasol, nici nu va dati seama cand veti atinge accidental cu mana ceea ce nu trebuie, deci, nu uitati de bratara electrostatica!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări