Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul transformator de curent

iop95

Postări Recomandate

Am scris dar nu ati citit probabil.

Rezistenta folosita in teste este fuzibila si are 3W.

Am facut o confuzie cu cele de 1W pe care le-am folosit oficial la SMPS-ul meu.

Am mai scris ca rezistenta era fierbinte cind am deslipit-o dupa terminarea testelor.

Ce am vrut sa subliniez cu aceste 2 filmari este ca  intr-o situatie particulara cu un anumit miez (si cu alta permeabilitate si cu sectiune mai mare decit a unui traf de curent oficial de fabrica), indiferent ca este saturat sau nu miezul magnetic (nu asta ma interesa sa scot in evidenta), am reusit sa obtin o tensiune mai mare in secundarul trafo cu 40 spire (aproape dubla) fata de traful cu doar 18 spire.

In ambele cazuri rezistenta de sarcina a fost identica de 33 ohmi/3W fuzibila.

Culmea este ca si colegul Vergil s-a confruntat cu exact aceeasi situatie,  a obtinut tensiune mai mare de comanda, cind a marit numarul de spire la trafo lui de curent realizat artizanal.

Chiar el a scris asta, nu am inventat-o eu.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Se discuta despre solutii tehnice cu functionare indelungata. Fie si la 3W face poc, sau iese fum sau se intrerupe(in functi de tipul rezistentei folosite). Este necesar 12W pentru acea rezistenta de 33R.

Link spre comentariu

Si ati inteles de ce e tensiunea mai mare cu 40 spire?

Credeti ca e din cauza numarului de spire?  Daca da, bobinati 60 spire, vedeti daca obtineti cu 50% mai mult... sau 80 spire pentru dublu. Poate atunci o sa va lamuriti ca e vorba de saturare partiala si nu de nr de spire.

Link spre comentariu

Exact asta doresc sa scot in evidenta ca in functie de regimul de lucru al CT, de sectiunea miezului acestuia, a numarului de spire ales special pentu un anumit regim de lucru cit si compozitia acestuia, exista o situatie particulara in care la un traf cu mai multe spire in secundar se poate obtine o tensiune mai mare decit la un traf cu mai putine spire in secundar pastrind sarcina constanta.

Deci sa inteleg ca dvs sinteti de acord ca in situatia particulara prezentata de mine cu un anumit numar de spire si cu un anumit miez, am reusit sa obtin o tensiune mai mare la trafo cu mai multe spire decit la cel cu mai putine spire. In ambele cazuri acel traf de curent realizat artizanal, putind fi folosit pentru protectia la supracurent a unui SMPS cu tiristor simulat sau cu comparator.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai nu trebuie sa fiu de acord eu... se vede clar ca tensiunea e mai mare cu 40 spire.

Problema sau intrebarea este de ce? Aici n-am inteles care este explicatia dvs... eu v-am spus parerea mea.

Editat de iop95
Link spre comentariu

La asemenea atitudine nu poti raspunde decat cu un banc: Un tanar s-a casatorit si el sa intre in randul lumii. Sotia a observat ca dupa ce mancau el era usor nemultumit si l-a intrebat ce se intampla. El a raspuns ca nu a dorit sa o supere si nu i-a spus ca mancarea nu avea gustul ca la mama lui acasa. Intro zi cu multe treburi femeia a uitat mai mult mancarea pe foc si se astepta sa o certe sotul. Culmea, acesta a fost foarte multumit si a anuntat-o ca in sfarsit a reusit sa faca mancarea ca maica-sa.

Asa si aici, sa ti se spuna ca ai folosit drept referinta un miez saturat ca sa combati o teorie recunoscuta pe intreg mapamondul de 200 ani nu poti sa te gandesti decat la o perceptie eronata a gustului mancarii. Adica ce se face in atelierul colegului devine un nou reper in electrotehnica. Ma gandesc ce necazuri o sa aibe indienii, chinezii, brazilienii care nu citesc acest forum. 

Link spre comentariu

@iop95 

Multumesc de fairplay!

Poate observa si colegul Marian ce ati scris dvs.

@miticamy

Pe mine m-a interesat sa arat ca poate exista o situatie particulara in care la un anumit regim de lucru al miezului CT, neimportant daca saturat, semisaturat sau nesaturat, cum doriti dvs, contrar celor stiute de x sute de ani, exista o situatie particulara cind folosirea unui anumit numar de spire si a unui anumit miez de o anumita sectiune si compozitie magnetica a mixturii magnetice, exista situatia controversata si opusa celor stiute si scrise, cind la un numar de spire mai mare in secundarul CT putem obtine o tensiune mai mare decit in cazul unui numar de spire mai mic la CT, in situatia in care in ambele cazuri atit miezul magnetic al CT si rezistenta de sarcina sint identice.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Electronica nu se bazeaza pe situatii particulare.

Uite inca o situatie particulara care ne demonstreaza ca pamintul este plat: ne urcam in virful la cea mai inalta antena sau chiar ne dam cu avionul si totusi nu reusim sa vedem ca pamintul ar fi sferic (sfera turtita ca sa nu comentam si pe tema asta), imaginea pe care o percepem ne spune ca pamintul este plat.

Ce inseamna asta?

In cazul particulat amintit, caz particular foarte raspindit pt ca 99.99% din oameni nu vor ajunge niciodata la o inaltime suficienta ca sa perceapa curbura pamintului, pamintul se vede ca este plat.

Deci atunci inseamna ca cei 0.01% din oameni care au reusit sa ajunga la o inaltime suficient de mare ca sa perceapa ca pamintul este curbat se inseala, nu-i asa?

Daca 99.99% il vad plat si numai 0.01% vad curbura, atunci inseamna ca pamintul este plat. Asta ar fi explicatia nu?

Link spre comentariu

Daca tot vorbiti de fairplay... puneti si tratati problemele in acelasi mod.

Atat timp cat ipotezele sunt diferite pentru doi observatori si explicatia/analiza va fi diferita.

Incercati sa generalizati un caz particular... facand abstractie de fenomenul in sine...

Tensiunea e mai mare cu mai multe spire.. ok, va simtiti mai bine? Credeti ca  ati demonstrat ca stapaniti teoria, practica sau ambele mai bine decat x sau y?!

Credeam ca e mai importanta intelegerea fenomenelor si nu diverse "demonstratii"...   e un forum tehnic nu de pariuri sau de alba-neagra... canalizati-va energia in a intelege fenomenele/teoria din teste si discutii, cred ca e mult mai productiv.

Link spre comentariu

Situatia aia particulara nu intereseaza pe nimeni!

Asa cum nu interesaeaza pe nimeni ca tu ai scos 500W dintr-o singura pereche de tranzistori.

Asa cum nu intereseaza pe nimeni sa dezbata daca negrul este diferit de alb, daca 2 este mai mare decat 1, daca reteaua de 230Vca este mai mare decat cea de 115Vca, daca...daca.

Nu intereseaza pe nimeni sa dezbata daca un traf cu miez saturat functioneaza mai slab decat unul cu inductie mai mica.

E ca si cum ai insista sa dovedesti ca noaptea e intuneric iar ziua lumina, ignorand tocmai cauza, adica ignorand tocmai soarele.

E culmea absurdului!

Sunt chestiuni elementare pe care toata lumea le stie, mai putin Leco!

Editat de marian
Link spre comentariu

La 18 spire are toate sansele sa fie saturat miezul. Nu stiu daca si cele 40 spire i-l vor scoate din saturatie. 

Eu as face inca un test si cu 80 spire. 

Link spre comentariu

D-le miticamy, dumneata rastalmacesti aiurea.

Am specificat in scris, clar, ca torul folosit este un anumit tip de miez, diferit si ca mixtura magnetica si ca dimensiuni fata de un trafo de curent clasic.

Nu m-au interesat fenomenele magneto-electrice ce se petrec acolo, ci doar rezultatul pe care l-ati vazut cu totii.

Si care culmea este pe dos fata de al lui Marian.

Marian isi certifica experimentul cu citeva poze (poate fi interpretabil rezultatul postat), cu un traf cu miez mai mic si cu alta compizitie magnetica fata de al meu cit si cu mai multe spire.

Eu certific filmat in timp real, experimentul, ba chiar am adaugat si poze cu masuratori la elementele folosite (o filmare in timp real nu poate fi interpretabila).

Am aratat in filmare ce a fost de vazut.

Mai departe nu ma mai intereseaza, puteti dvs sa incercati sa explicati detaliat cum de se poate asa ceva si in ce conditii, pe mine nu ma intereseaza de ce, ci doar rezultatul obtinut.

Numai bine tuturor!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Te-am rugat in 2 randuri sa te abtii de la flame...

A 3-a oara nu te mai rog asa ca ia pauza de o zi.

Cu prima ocazie cand imi mai pui seriozitatea la indoiala o sa iei pauza lunga, promit!

16 minutes ago, DjLeco said:

Marian isi certifica experimentul cu citeva poze (poate fi interpretabil rezultatul postat)

Nimic nu este interpretabil, am postat de am obtinut.

Nu am ajuns pana intr-acolo incat sa dezinformez pentru a ma impune.

Link spre comentariu

Imi erai un tip simpatic pana azi dar insistenta asta in a-ti mentine pozitia cand 2 ingineri(@IOP si SSB) iti spun ca gresesti ma face sa-mi schimb parerea. Si limbajul folosit__rastalmacesti aiurea__ ar trebui mai retinut. Postarea pdf-ului era pt a arata ca aplicatiile acelui miez sunt in cu totul alta directie. Nu exista trafo de curent clasic. Orice miez se poate folosi daca stii sa folosesti curba lui de magnetizare si comportarea cu frecventa. Am si postat undeva diferenta evidenta intre miezul cu pulberi folosit de cineva de pe forum la ochiometru si traful driver pe ferita folosit in sursele ATX. In 10 min eu pot sa refac multe experimente puse pe forum si am reluat unul rapid cu traful driver de care am amintit.

El are infasurarea de curent din 2 spire iar primarul este simetric cu aprox 30 spire fiecare inf.

Am pus o sonda pe o infasurare si a doua sonda pe capatul la a doua inseriata cu prima (asa functioneaza si in ATX). Comutatoarele sunt pe aceeasi sensibilitate.

Se vede cum rezulta 6Vv cu 33ohm pe infasurarea mica(si 12Vv pe infasurarea dubla--asta pt control) si apoi 3Vv cu 33ohm pe infasurarea mare (si 1,6Vv pe inf mica in acelasi timp, sondele nu sunt chiar identice--tot pt control sa nu para un aranjament de citiri).

001-6.jpg

002-6.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări