Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul transformator de curent

iop95

Postări Recomandate

Testele sunt irelevante, ai dus in extrem cu cele 18 spire. 

Am si spus mai sus, 1/50. 

Refa testul cu 1/50 si 1/100, acolo rezultatele conteaza si dau imaginea de ansamblu.

Link spre comentariu

Am facut simplificat si am demonstrat ca 40 spire ofera tensiune mai mare decit 18 spire, pe aceeasi sarcina de 33R/1W.

Eu am scris undeva pe topic ca in unul din experimentele mele un traf cu mai multe spire a indus o tensiune mai mare.

Asta se vede in filmarile de mai sus.

Cum explici asta?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

N-ai demonstrat decat ca esti dispus sa duci miezul la saturatie ca sa-ti impui punctul de vedere. 

Repet, am spus mai sus 1/50, nu ma intoarce tu in fel si chip!

LE: Grija cu insinuarile referitor la testul tau video mai real decat poza mea, nu-ti doresti sa ma faci mincinos, oricat de voalat crezi tu ca o faci!!!

Editat de marian
Link spre comentariu

Marian, am demonstrat filmat, exact ce am spus aici si banuiesc ca esti de acord ca 40 spire (in filmarea 2) sint mai mult decit 18 spire (in filmarea 1).

Spirele le poti numara in filmare.

Untitled.jpg

De unde a rezultat ca daca nu ajungi in saturatie cu miezul (exact ce am incercuit cu albastru in printscreen), traful de curent cu mai mute spire a indus o tensiune mai mare pe aceeasi sarcina de 33 ohmi.

Acum sper ca nu vei contesta filmarile!

Eu am spus doar atit:

Daca CT nu ajunge la saturatie, cu mai multe spire obtii tensiune mai mare.

Arata sau nu cele 2 filmari ce am spus?

Da sau nu?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

E fix pe dos, si chiar tu ai afirmat-o in clip, "saturatia" este expresia ta, la 18 spire ai fortat prea mult miezul, inductie prea mare...

La 40 de spire pe aceeasi sarcina, inductia e mult mai mica, deci regimul de lucru al miezului este mult mai eficient. 

Asta ai demonstrat, dar NIMENI nu a contrazis asta, ci numai tu prin ce ai scris in printul ala, unde ai afirmat ca daca lucrezi la un regim departe de saturatie in ambele cazuti, un numar mai mare de spire inseamna o tensiune mai mare, ceea ce este fizic imposibil.

SI mai spun o singura data, 1/50! 

Nu 1/14, nu 1/18, nu 1/20, nu 1/40...

Din punctul meu de vedere subiectul traf de curent este epuizat, e treaba lui Vergil pe cine asculta, eu am zis destule, si nu cred ca mai revin pe topicul asta.

LE: Daca insisti sa te contrazici singur si sa ignori tot ce spunem noi, incep cu cenzura. 
Scopul sectiunii asteia nu-in sa-ti dea tie dreptate!

Editat de marian
Link spre comentariu

Rezistenta aia n-are cum sa fie de 33ohmi... la 22V tensiune de varf ar trebui sa aiba minim 10W sau sa iasa fum.

Cu un simplu calcul curentul primar ar fi 20/33*40=24A... daca nu e inventia secolului, sa consume 610VA si sa furnizeze 3.72kVA, atunci sigur e o eroare undeva.

Cu 40spire inductia in miez e mai mica nu mai mare.

Link spre comentariu

Urit, Marian sa imi stergi postarea anterioara, dar o sa fac printscreen.

Deci, Marian, esti de acord ca in filmarea cu 40 spire s-a indus tensiune in secundar mai mare decit in cea cu 18 spire pe aceeasi sarcina de 33 ohmi?

Da sau nu?

Si acum sa revin  cu o rectificare pentru dl iop95 si nu numai:

Sarcina in secundarul acestui SMPS a fost constituita din 2 becuri de 230Vac cu puterea de 200W fiecare, puse in paralel si au fost alimentate la 277-280Vdc (se vede si in filmare).

Deci o sarcina de aproximativ 500W, ceritificata si de consumul din retea masurat cu clestele ampermetric in ambele filmari acesta aratind intre 2,63A si 2,65A trasi din priza, in acel moment avind 217-218Vac la priza.

In filmare  exista o eroare si anume:

Rezistenta de 33 ohmi din ambele filmari, nu este o rezistanta clasica de 33 ohmi/1W,  ci este o rezistenta fuzibila de 33 ohmi/3W.

DSCN5479.jpg

La mine la SMPS-uri am folosit 33 ohmi/1W clasica ca sarcina la trafo curent si de acolo am ramas cu ideea in cap de 33 ohmi/1W, imi pare rau de confuzie.

DSCN5483.jpg

DSCN5484.jpg

DSCN5487.jpg

Aici aveti ca diferenta de gabarit intre o 10 ohmi/1W si cea de 33 ohmi/3W, ambele sint fuzibile, nu scot fum si nu creeaza flacara cind se depasesc parametrii, pur si simplu rezistenta se intrerupe fara foc sau fum.

DSCN5485.jpg

Iar aici aveti poze pentru a nu se interpreta cumva ca in filmare am folosit vreo sonda "modificata inadins":

DSCN5481.jpg

DSCN5482.jpg

Imi pare rau pentru eroarea vorbita in filmare, rezistenta folosita in ambele cazuri are valoarea de 33 ohmi/3W, este fuzibila si intradevar dupa filmare cind am deslipit-o frigea un pic.

In final, astept ca, colegul Marian sa scrie cu miinile lui aici pe forum, daca in filmarea a doua (40 spire CT) am indus o tensiune mai mare decit in prima filmare unde CT are 18 spire, in ambele cazuri rezistenta de sarcina a CT fiind de 33 ohmi/3W.

Multumesc.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am zis ca nu mai revin dar fac o exceptie.

N-ai inteles nimic din ce a zis dl Iop asa cum n-ai inteles nimic din ce am zis eu, si de altfel arati ca nu intelegi nici ce zici tu insuti... 

Comparatia ta este la fel de relevanta ca si cum ai pune pe aceeasi caroserie motor de dacia 1300 si motor ferari si ai compara rezultatele. Compari un miez saturat cu unul in regim normal. Daca nu esti capabil sa intelegi, eu nu-mi mai bat capul cu tine, pune mana pe carte si invata.

O sa fac curatenie maine pe topic. Daca nu-ti convine n-ai decat sa te plangi cui vrei.

Link spre comentariu

Marian trebuia sa raspunzi simplu:

Da in filmarea a doua, tensiunea este mai mare, unde trafo curent are 40 spire.

Nu in filmarea a doua, tensiunea nu este mai mare.

Nu ma intereseaza cine, ce a inteles, poate m-am exprimat gresit, imi asum greselile dar ma intereseaza un simplu da sau nu scris de tine, si te rog sa nu imi mai stergi postarile.

Multumesc.

Banuiesc ca nu vei dori sa raspunzi cu da sau nu...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

E trist ca inca nu ai inteles ce si cum.

Iti raspund eu: tensiunea in secundar cu 40 spire a fost mai mare pentru ca in cazul a 18 spire aveam un CT saturat... de ce? Citeste mai jos despre Vs (in secundar adica).

EA6IIRn.png

Link spre comentariu
Acum 6 ore, iop95 a spus:

Rezistenta aia n-are cum sa fie de 33ohmi... la 22V tensiune de varf ar trebui sa aiba minim 10W sau sa iasa fum.

Cu un simplu calcul curentul primar ar fi 20/33*40=24A... daca nu e inventia secolului, sa consume 610VA si sa furnizeze 3.72kVA, atunci sigur e o eroare undeva.

Cu 40spire inductia in miez e mai mica nu mai mare.

Ce treaba are valoarea de varf ? Ceea ce conteaza e valoarea RMS, care e vreo 7 - 8V din ce observ, aia se ia in calcul pentru calculul disipatiei pe rezistenta de sarcina.

Link spre comentariu

Rog ca aceasta postare sa nu mai fie eliminata de catre moderatorul Marian (a 2-a oara, fiind sectiunea lui poate modera si sterge in cazul de fata facind un abuz, exista printscreenuri cu postarea anterioara eliminata de acesta pentru ca lui nu ii convine rezultatul filmarilor, acestea aratind altceva decit ce a prezentat el in 2 poze).

In cele doua filmari se observa cum la un traf de curent cu 40 spire in secundar (filmarea 2) se induce o tensiune mai mare pe rezistenta de sarcina de 33 ohmi/3W fata de acelasi traf de curent cu doar 18 spire (filmarea 1).

In cele doua filmari a fost o eroare de exprimare, pentru care imi cer scuze si anume:

In ambele filmari am spus ca rezistenta este de 33 ohmi/1W ca rezistenta de sarcina pentru trafo curent, cind aceasta este o rezistenta fuzibila de 33 ohmi/3W.

Iata filmarile in ordine, prima cu transformator de curent cu 18 spire in secundar si a doua cu transformator de curent cu 40 spire in secundar, in ambele cazuri, rezistenta de sarcina a transformatorului de curent fiind de 33 ohmi/3W.

Filmare cu TC cu 18 spire:

Filmare cu TC cu 40 spire:

Sarcina in secundarul acestui SMPS a fost constituita din 2 becuri de 230Vac cu puterea de 200W fiecare, puse in paralel si au fost alimentate la 277-280Vcc tensiune obtinuta pe borbele +Vcc si -Vcc ale SMPS (se vede si in filmare).

Deci o sarcina de aproximativ 500W, certificata totodata si de consumul din retea masurat cu clestele ampermetric, in ambele filmari acesta aratind intre 2,63A si 2,65A trasi din priza, in acel moment avind 217-218Vac la priza.

Dupa cum am mai spus, in filmari  exista o eroare si anume:

Rezistenta de 33 ohmi din ambele filmari, nu este o rezistanta clasica de 33 ohmi/1W, (cum gresit am spus), ci este o rezistenta fuzibila de 33 ohmi/3W (aici fiind greseala de exprimare).

DSCN5479.jpg

La mine la SMPS-uri am folosit 33 ohmi/1W clasica ca sarcina la trafo curent si de acolo am ramas cu ideea in cap, a rezistentei de 33 ohmi/1W, imi pare rau de confuzie si exprimarea gresita.

DSCN5483.jpg

DSCN5487.jpg

Aici aveti ca diferenta de gabarit intre o rezistenta fuzibila de 10 ohmi/1W si cea de 33 ohmi/3W, (ambele sint fuzibile), nu scot fum si nu creeaza flacara, pur si simplu rezistenta se intrerupe fara foc sau fum la o suprasarcina mare.

DSCN5485.jpg

Iar aici aveti poze pentru a nu se interpreta cumva ca in filmare am folosit vreo sonda "modificata inadins":

DSCN5481.jpg

DSCN5482.jpg

In final, astept ca, colegul Marian sa scrie aici pe topic, daca in filmarea a doua (40 spire TC) am indus o tensiune mai mare decit in prima filmare unde TC are 18 spire, in ambele cazuri rezistenta de sarcina a CT fiind de 33 ohmi/3W.

Da sau nu, acesta trebuie sa fie raspunsul lui.

Nu ma intereseaza ce fenomene se petrec in cele 2 filmari (cind si daca trafo curent se satureaza sau nu, ori alte explicatii), ma intereseaza doar daca in o anumita situatie a miezului trafo curent (miez kaschke K10000 cu sectiune si diametru mai mari decit un miez trafo curent clasic), la un trafo curent cu mai multe spire in secundar, se induce o tensiune mai mare decit la un traf curent cu mai putine spire in secundar.

Multumesc.

Link spre comentariu

Se pare ca nu cititi atent... v-am spus ca in varianta cu 40 spire inductia e mai mica si traful a iesit din saturatia partiala care se intampla cu cele 18 spire. Simulati cu fisierul atasat intr-un post legat de CT si vedeti valorile inductiei...

Putem face n "experimente" si sa demonstram orice, cand nu se intelege exact ce se intampla si nenorocita asta de teorie e trecut la si altele... ca doar ne-au iesit niste montaje practice si nu mai e nevoie de ea.

Daca tot ati masurat tensiunea pe rezistenta cum explicati 20V tensiune pe o rez de 33ohmi de 1W?

Stiti cat e puterea disipata?

Montati o rez neinductiva de 33ohmi si refaceti masuratorile.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări