Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie CNC 3 axe

Freaka666

Postări Recomandate

Buna seara!

Am de ceva timp ganduri sinucigase sa construiesc un cnc/mini cnc pt pcb sau poate chiar ceva mai mult daca este suficient de rigid. Suprafata utila de lucru undeva intre A4 si A3, cel putin A4 210x297.

Cadrul cu amprenta in jur de 50x50cm si axa z in jur de 5-10cm inaltime utila(asta se poate modifica oricand).

Transmisia pe curele dintate si surub pe axa Z probabil ceva filet cu 4 inceputuri(am inteles ca este ok pt precizie si viteza).

Asadar nu stiu din ce sa fac scheletul, profile din aluminiu de 20x20 sau 30x30 sau 20x40 dar vreau sa fie rigid si intre cele de 20x20 si 30x30 e diferenta mica de pret, cred ca merg pe cele de 30x30.

Pe axa X vreau sa fie platforma mobila, pt asta si pt axa Y sunt oarecum confuz cu ghidajele. Ma gandeam la axe si rulmenti liniari de 12-16mm dar din cate am citit in celelalte postari inteleg ca se onduleaza/flambeaza blabla. Pe rulmenti liniari e cel mai simplu din punctul meu de vedere. Am mai vazut variante cu rulmenti radiali direct pe profil sau rulmenti in rotite de plastic sau de metal in V care se plimba prin canalele profilelor. Astea cam ce durata de viata au? Se uzeaza rotitele sau distrug profilele?

Pe axa Z ma gandesc ca este ok cu rulmenti liniari pt ca e scurta si nu flambeaza. Am vazut ceva rulmenti liniari mai lungi in jur de 8-9cm cu tot cu lagare.

Ce sfaturi imi dati?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Freaka666

2

• mars01

1

• dany_cta

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Axele rotunde nu mai flambeaza daca sunt sustinute. Urca putin pretul dar calitatea urca mult, minim 16mm si la profile as cauta cel mai solid posibil. 20x20 e o bara de aluminiu foarte anemica mai ales ca la noi se vand cele subtiri in carne, putin aluminiu.

Eu nu iti recomand nici una, nici alta, ci patine plate. Deja se gasesc la preturi ok si sunt mai bune decat toate mai ales din prisma faptului ca nu adauga mult la inaltime si montajul e mult mai simplu, doar strangi suruburile pe profile cu piulite T.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Am gasit ceva de 12mm latime pe la noi dar pret dublu fata de chinezi si la chinezi au si de 15mm. Si patine/blocuri culisante ma gandesc ca am nevoie cate 2 pe fiecare sina. atat pe X cat si pe Y. Total vreo 10-12 blocuri.

Link spre comentariu

Cand se folosesc patine provocarea sta in a le monta pe suprafete perfect plane cat si orientarea acestora.

O bara o prinzi in doua puncte si pentru ajustare misti de capete.

Un ghidaj cu patine se prinde in mai multe suruburi si e mai greu de reglat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări