Vizitator Cursar Postat Mai 30, 2007 Partajează Postat Mai 30, 2007 Am nevoie de un turometru banal, dar nu pentru masina ci pentru cursiera (bicicleta de curse). Ce trebuie sa masoare? Frecventa de pedalare. ->Plaja aproximata 0 - 180 Rpm. Pentru orice eventualitate, sa poata fi ajustata dintr-un semireglabil - valoarea maxima poate fi 150rpm, poate fi 200rpm (nu o cunosc exact). ->Afisajul sa fie cu ac (nu display electronic). Diametrul "ceasului" - in jur de 4 cm. Ceasul poate fi si vechi, apropo. Sa nu arate ca naiba si sa functioneze, desigur. ->Ceasul sa poata fi luminat la nevoie, de cateva led-uri banale. Ledurile le punem "noi", nu trebuie sa le aiba ceasul din fabrica. ->Unghiul facut de ac sa fie cat mai mare posibil. Preferabil 270 de grade - hei! sa semene a turometru, nu a instrument de masura. ->Scara sa fie liniara - n-am nevoie de complicatii logaritmice. ->Sa fie rezistent la vibratii. Foarte rezistent. Anvelopele mele au un diam putin mai mic de 2 cm si se umfla la 10 atm. In plus, o cursiera nu are suspensii deloc. Deci... ->Pentru senzor se poate folosi si o banala lamela metalica (nu impun folosirea unui senzor hall), dar pun conditia ca sistemul sa fie fiabil. Lamela sa fie montata pe furca spate, izolata de corpul cursierei. Pe cadru punem curent iar cand pedala trece prin dreptul lamelei, circuitul se inchide si voila! avem un impuls. ->Montajul sa consume curent doar cand lamela (senzorul) montata pe furca spate atinge pedala. Desigur, luminile "de bord" sa functioneze independent de asta. ->Durata atingerii sa nu conteze - sa se contorizeze ca un impuls, nu ca mai multe. ->Precizia de masurare conteaza ceva mai putin - pana in 5 % este ok. ->Cadranul il trasez si il impart eu, deci e necesar ca ceasul sa poata fi demontat. ->Datorita faptului ca turatia poate varia rapid/per unitate de timp, (mai rapid decat va asteptati) este necesara o mica amortizare/ stabilizare/ "intarziere". (Un condensator pe post de "buffer"?) ->Alimentare? Dintr-un mic acumulator Ni-cd, de 1.2V Acesti acumulatori au o t.e.m. de 1.4V cand sunt incarcati si 1.2V cand sunt descarcati, lucru ce nu trebuie sa influenteze functionarea turometrului ->Montajul sa fie suficient de mic incat sa poata fi "ascuns" in cutia ceasului, cu tot cu acumulator. Nu vreau sa pun o tiganie pe cursiera mea. -> Cred ca am fost destul de explicit. In esenta ceea ce cer este o lamela montata pe furca spate, un fir pana la ghidon, un ceas cu ac montat pe ghidon si un mic circuit care sa masoare impulsurile primite. E complicat? ->Bugetul alocat pentru asta - 50 Ron. Cred ca este suficient. Daca nu, justificati ce costa in plus. ->Sunt din Bucuresti si vin eu pana la atelierul celui care poate face asta - unele detalii constructive le discutam la fata locului. Dat fiind faptul ca am unele cunostiinte despre electronica, putina seriozitate este necesara. Deci? Link spre comentariu
Vizitator Cursar Postat Iunie 2, 2007 Partajează Postat Iunie 2, 2007 Chiar nu-mi poate face nimeni turometrul de care zic? Sau e prea putin juma' de milion? Si apropo, cererea ramane valabila pana cand voi anunta contrariul. Link spre comentariu
Vizitator Cursar Postat Iunie 5, 2007 Partajează Postat Iunie 5, 2007 S-a rezolvat, multumesc.Un admin poate sterge acest topic, anuntul NU mai este valabil. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum