Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rog putin ajutor

gigawat

Postări Recomandate

Buna ziua dragi colegi,am 3 nedumeriri mari si late si sper sa le gasesc un raspuns la toate.

1Am un amplificator yamaha rx-v800 rds si prima nedumerire legata la el ar fi daca pot sa-l folosesc pe intrarea phono deoarece cu volumul mic din pc se aude foarte tare fara sa distorsioneze.Intrebarea este se poate distruge folosind acea intrare?

-de ce am semnal pe toate canalele daca eu am setat pe stereo?nu stiu cum sa-l fac in asa fel sa-mi dea doar pe canalele de forta toate puterea.

2-as avea nevoie de un incarcator acumulatori li-ion de 12.6v si minim 7-8A,pe unde as putea gasi?am rascolit google si nu-mi da ce-mi trebuie mie.

3-unde as putea gasi kituri audio clasa d in afara de optimus digital?ma refer la site-uri din ro;cum sunt alea cu pam,tpa,tda etc

4-unde as putea gasi un kit bluetooth usb stick si sa aibe si intrare de microfon?

Multumesc in avans/

Editat de gigawat
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gigawat

6

• validae

3

• gabiz_ro

2

• UDAR

2

Top autori în acest subiect

Sanatate permanenta ! Raspuns la intrebarea 1 e aici : http://www.elforum.info/topic/54746-amplificator-cu-intrare-phono/

Multumesc

Mersi

Insa cea mai mare problema a mea este incarcarea acumulatorilor li-ion.

Haideti sa explic mai pe indelete de ce-am nevoie.

Am facut pentru o boxa portabila un acumulator format din 3 celule inseriate apoi puse in paralel cu inca altele rezultand 36 celule,toate fiind cu incarcare balansata 3S si bms.

Intrebarea este pot folosi orice incarcator care debiteaza sa zicem 2A si incarcarea sa fie mai lenta sau o sa se defecteze deoarece nu stiu daca acele kit-uri de incarcare sug mai mult amperaj decat poate da acel incarcator?

Link spre comentariu

Nu poţi folosi orice încărcător, fiindcă celulele descărcate pot absorbi un curent iniţial foarte mare, ce poate defecta rapid încărcătorul. Trebuie făcute probe cu o sursă de putere reglabilă şi văzut ce curent cere bateria de acumulatori în stare descărcată.Apoi te orientezi spre o sursă potrivită ca tensiune şi curent maxim debitat.

Link spre comentariu

Nu poţi folosi orice încărcător, fiindcă celulele descărcate pot absorbi un curent iniţial foarte mare, ce poate defecta rapid încărcătorul. Trebuie făcute probe cu o sursă de putere reglabilă şi văzut ce curent cere bateria de acumulatori în stare descărcată.Apoi te orientezi spre o sursă potrivită ca tensiune şi curent maxim debitat.

Am inteles,am o intrebare pot folosi orice sursa de curent continuu la 12v pentru incarcarea bateriilor?

Link spre comentariu

Cand se face bateria cu 36 de elemente, mai intai se leaga in paralel cate 12 elemente cu tensiune aproximativ egala. Cele trei grupuri se incarca separat pana cand fiecare ajunge la aproximativ aceeasi tensiune cu celelalte. Un grup se comporta, in continuare, ca un singur element de capacitate mai mare. Grupurile se inseriaza, si gata. Curentul de incarcare va fi egal in toate cele 36 de elemente.

Dupa un numar de cicluri de incarcare-descarcare trebuie verificata tensiunea pe fiecare grup. Daca unul dintre ele are mai putin, se va incarca separat pana cand tensiunile pe toate trei sunt egale.

Pentru incarcare se poate folosi orice sursa regabila, cu doua conditii:

- curentul de incarcare sa fie limitat automat la valoarea de incarcare aleasa, de exemplu 20% din capacitate;

- tensiunea la bornele sursei sa fie limitata la valoarea maxima pentru trei elemente inseriate, de exemplu 12,6 V.

Link spre comentariu

Cand se face bateria cu 36 de elemente, mai intai se leaga in paralel cate 12 elemente cu tensiune aproximativ egala. Cele trei grupuri se incarca separat pana cand fiecare ajunge la aproximativ aceeasi tensiune cu celelalte. Un grup se comporta, in continuare, ca un singur element de capacitate mai mare. Grupurile se inseriaza, si gata. Curentul de incarcare va fi egal in toate cele 36 de elemente.

Dacă ați putea explica cum, de exemplu, două ( sau mai multe ) elemente foarte diferite încărcate unul 5 minute, altul 2 ore , până au ajuns la aceeași tensiune pot fi legate fără probleme în paralel.

Toate cărțile despre acumulatoare spun că legarea în paralel se face pentru lanțuri nu pentru elemente individuale - pentru a lăsa statistica să ne ajute . ( Am la job, printre altele, lanțuri de 4x12V = 48 V legate 3-7 în paralel sau lanțuri de 20x12V = 240V legate 2-4 în paralel. Niciunde nu am elementele legate direct în paralel). EDIT - elemente cu Pb.

Dacă totuși trebuie să legăm elemenți în paralel ne asigurăm că aceștia sunt absolut identici ca și capacitate , rezistență internă și în niciun caz doar o tensiune la care s-au încărcat într-o conjunctură particulară.

În cazul particular al LiIon unde dorim să simplificăm circuitul de protecție/echilibrare condițiile de mai sus trebuie avute în vedere în mod deosebit .

EDIT Egalitatea ( aproximativă ) a curentului de încărcare nu poate fi asigurată decât prin respectarea condițiilor de mai sus . Elementele de protecție individuală ale fiecărei celule ( dacă există) nu pot decât să limiteze excesele nu și să egalizeze curentul.

Menținerea unei teniuni de 12,6V la bornele lanțului nu garantează menținerea a 4,2V ( maxim) la bornele elementului .

Concluzie și sfat . Nu vă jucați cu încărcarea Li Ion . S-ar putea să pățiți lucruri nedorite.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Bine spus.

Insa apare o dilema.

In bateriile de laptop,elementii 18650 sunt legati in paralel (doi sau trei) apoi gruparile paralele sunt inseriate.

Nu au circuit de balansare,de protectie individual pe fiecare element.

Bine,producatorul merge pe ideea ca elementii sunt din acelasi lot si aproximativ identici.

Link spre comentariu

Au circuit de balansare ( între grupurile legate în serie ) , nu au între elemenții legați în paralel căci da, se merge pe ideea că sunt cât de cât identici.

Și au și circuite de protecție: după caz pe fiecare element ( la încărcare-descărcare excesivă ) sau pe grup de 2-3 în paralel.

Dar repet, cuvântul cheie este sortare/împerechere . Nu o foarte relativă egalizare a tensiunii la borne.

Mențiune importantă : Eșecul în împerecherea elementelor legate în paralel nu este periculos dar poate duce la scăderea performanțelor întregii baterii - se aplică principiul : Performanțele bateriei sunt date de cel mai prost element .

Eșecul însă în limitarea curentului/tensiunii la încărcare sau descărcare poate avea consecințe catastrofale asupra bateriei.

Dacă, de pildă, curentul de descărcare este monitorizat la nivel de grup de 2-3-4 celule în paralel și avem o limită dată de fabricantul celulei de , să zicem, 2A nu vom putea seta limita de protecție la 4-6-8A din cauză că nu suntem siguri de distribuirea egală a curentului prin elemente . Vom fi deci nevoiți să luăm o rezervă , cu atât mai mare cu cât împerecherea e mai proastă .

Dacă însă monitorizăm fiecare celulă ( scump și cu oarece efecte asupra eficienței) nu mai avem acest risc dar s-ar putea să deconectăm încărcarea sau descărcarea înainte de vreme.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu e chiar balansare.

Termina incarcarea daca o grupare a ajuns la tensiunea respectiva.

La ce am mai experimentat,un grup de 3 in paralel avea 3,9x V altul 4,0x V altul 4,2 V dar (bateria cu ceva wear level) raporta ca e 100% incarcata.

O balansare corecta ar fi trebuit sa incarce la acceasi valoare toate gruparile paralel.

Dar bateriile sunt consumabile,trebuie schimbate,alti bani castigati pentru producator.

Patit de mine pe un laptop personal,lasat deoparte cateva luni.

2 cu 2 cu 2

Baterie moarta,windows afisa 0% pluged in,not charging.

Dupa ce am demontat bateria gruparea din centru avea 4 volti,extremele -0,1V.

Oricat am incercat sa-i incarc nu au vrut,tot tensiune negativa aveam pe ei.Chiar si dezmembrat din configuratie,4 elementi cu tensiune negativa au ramas.

Sunt si variante ca BQ29330 ,posibil in generatii mai noi.

Dar e posibil sa fie folosite in alte baterii.

Cand se vrea totul cat mai ieftin si consumabil,mai tai un cent de colo,unul sau cativa de dincolo.

@kinderu56

Nu la asta ma refeream,de astea sau altele similare au toate bateriile de laptop.

Vorbeam de de protectie individuala pe fiecare element sau grupa paralela.

Cum au bateriile la telefon,de exemplu.

Un scurt-circuit le decupleaza

Depasirea tensiunii le decupleaza

Scaderea tensiunii le decupleaza.

Editat de gabiz_ro
Link spre comentariu

Oameni buni eu nu mai inteleg nimic;

Eu la boxa care vreau sa adaug acei acumulatori sunt toti identici incarcati la fel (asa au venit) si ma gandeam sa le pun cate un bms circuit balansat si sa-i incarc normal,acelasi procedeu e si la bateria laptop din cate am vazut.

Problema este ca am pus in practica o sursa de 12.6v reglabila care este in comutatie si am incercat sa incarc un acumulator de autofiletanta li-ion si problema este ca nu se incarca;

Link spre comentariu

Păi vezi că autofiletantele sunt uneori prevăzute cu ceva bornă de identificare a tipului de acumulator, pentru a face diferența între tipuri diferite de la același producător. La fel și acumulatorii de laptop Li-Ion, scos din aparat nu merge încărcat.

Link spre comentariu

Păi vezi că autofiletantele sunt uneori prevăzute cu ceva bornă de identificare a tipului de acumulator, pentru a face diferența între tipuri diferite de la același producător. La fel și acumulatorii de laptop Li-Ion, scos din aparat nu merge încărcat.

Nu stiu cum de insa de la 7.5v a urcat la 10v bateria insa a inceput sa miroase rau a incins,si nu inteleg de ce,ca are sursa prea mult amperaj?din cate mai stiu si eu e ca amperajul este tras de consumator nu impins spre el,insa nu inteleg de ce se incinge.

Apoi am incercat dupa sursa mea reglabila sa pun o alta sursa reglabila cu lm nu mai stiu cat care tine in jur de 3A dar aici se incinge acea sursa mica are o bobina si aia se incinge rau de tot si bazaie.

Chiar nu mai inteleg nimic,daca nu reusesc sa incarc o baterie de autofiletanta care are deja circuitul balansat si acumulatorii originali de vreo 2 luni de zile apoi la aia ce vreau sa-i pun in boxa ma apuca durerea de cap.

Mi-a ramas sa incerc varianta cu transformator si punte redresoare impreuna cu condesator si apoi sa incerc cu aceasta sursa mica sa vedem care este problema.

Am un traf care scoate pe 9v cica 2A.

Editat de gigawat
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări