Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegere relee

Vizitator ftraian

Postări Recomandate

Vizitator ftraian

Datele problemei: am de facut o placa cu relee comandata de calculator. Placa va contine 98 relee care trebuie sa reziste la o tensiune de 60V si undeva pe la 2A. Releele vor fi comandate de circuite logice la 12V sau, mai usor, 5V si vor avea o frecventa de schimbare foarte mica ( maxim 1 armare pe secunda). Imi puteti recomanda ceva ieftin si daca se poate si micut ca doar trebuie sa inghesuiesc 98 relee pe o placa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Arcer

3

• Cristiano

1

• al_ex

1

Poti face in mai multe variante:1. Folosesti ca si circuite logice 595 sau 4015 comandate serial sincron ( CLK si DATA ), comanda ce o poti da pe 2 pini de pe portul paralel, sau pe 2 iesiri ale portului serial ( altele decit TX ) . 2. Folosesti 373 si le comanzi pe portul paralel.3. Pui un microcontroller caruia ii spui pe serial ce relee sa anclanseze.Relee ieftine gasesti la Microelectronica ( 556776 ) - se numesc RAS si-s <15.000 lei. Succes!

Link spre comentariu
Vizitator ftraian

La partea de comanda eu ma gandesc ca cel mai simplu este cu decodificatoare 138. Astfel voi putea comanda in paralel intr-un timp mai scurt si direct. Multumesc oentru sursa de relee dar imi poti spune cum ii pot contacta, penrtu ca daca e vorba de http://www.microel.ro atunci au un site tare aiurea pe care nu prea gasesti produsele.

Si ar mai fi o problema: unde pot face in Cluj o placa de cablaj imprimat?

Link spre comentariu

Da asa e. Vezi ca ti-am dat si un nr de telefon. Ei sunt de fapt un fel de resseleri ai lui ECAS, dar sunt f. seriosi si au preturi bune. Nu inteleg cum folosesti 138 sa comanzi 98 de relee. Zi-mi si mie te rog.Cablaje in Cluj din cite stiu eu nu face nimeni la comanda, dar sunt multe firme in tara. Eu personal lucrez cu CEE Timisoara pt serii mai mari, iar pt serii mici cu PC_Boards Bucuresti.

Link spre comentariu
Vizitator ftraian

Nu inteleg cum folosesti 138 sa comanzi 98 de relee. Zi-mi si mie te rog.

Se face un montaj in cascada. Pe portul paralel ies 8 biti de date din care se pot decodifica 2^8 iesiri, adica 256.
Link spre comentariu
Vizitator ftraian

Nu neaparat. La un moment dat pot fi anclansate oricate relee. Calculatorul scoate pe portul paralel un cod binar pe 7 biti. Din acesti 7 biti pot fi decodificate 128 iesiri. Fiecare circuit 138 are 3 intrari si 8 iesiri. Folosind un montaj in cascada din 7 iesiri se pot comanda 128. O sa pun si o schema cand o sa am.Poate isi mai da cineva cu parerea despre cum sa fac partea de comanda. Sa folosesc relee sau MOS-FET-uri? Practic eu trebuie sa inlocuiesc niste microintrerupatoare care au pe ele o tensiune intre 20V si 40V si un curent mai mic de 2A. Practic microintrerupatoarele astea comanda niste relee sau electromagneti.Releele RAS de la microelectronica (f greu de gasit) costa cam 25.000 si mi-au recomandat OMRON cu 51.000 ca-s mai fiabile.

Link spre comentariu

Nu neaparat. La un moment dat pot fi anclansate oricate relee. Calculatorul scoate pe portul paralel un cod binar pe 7 biti. Din acesti 7 biti pot fi decodificate 128 iesiri. Fiecare circuit 138 are 3 intrari si 8 iesiri. Folosind un montaj in cascada din 7 iesiri se pot comanda 128. O sa pun si o schema cand o sa am.

Cu 7 biti + decodoare poti aclansa 128 de relee, dar la orice moment dat nu poate fi activ decat maxim un releu. Pentru a avea orice combinatie deschis/inchis pe cele 98 de relee, iti trebuie obligatoriu 98 de biti de comanda. Eu as recomanda un montaj cu registri serial-paralel (595 sau echivalente) controlati direct de la portul serial/paralel sau prin intermediul unui microcontroller.

Poate isi mai da cineva cu parerea despre cum sa fac partea de comanda. Sa folosesc relee sau MOS-FET-uri? Practic eu trebuie sa inlocuiesc niste microintrerupatoare care au pe ele o tensiune intre 20V si 40V si un curent mai mic de 2A. Practic microintrerupatoarele astea comanda niste relee sau electromagneti.Releele RAS de la microelectronica (f greu de gasit) costa cam 25.000 si mi-au recomandat OMRON cu 51.000 ca-s mai fiabile.

Cu relee sau optotriace/solid state relays e mai sigur, deoarece ai izolare intre partea de comanda si partea de putere. Eu as recomanda optotriace sau alte dispozitive cu izolare optica, sunt mai fiabile, dar si ceva mai scumpe.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator ftraian

Daca folosesc 595 sau 4015 acestea nu sunt Open Collector. O sa pot comanda tranzistori ? Vreau sa folosesc pentru comanda IRF 540 comandati in montaj Darlington de BC 171 sau BC 457 :?: :?:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări