Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un amplituner care ma fascineaza...

bigpriap

Postări Recomandate

De cele mai multe ori,pt datarea unui aparat,se noteaza data de fabricatie de pe anumite componente.Daca media da o anumita perioada,cel mai probabil atunci a fost si ciocanit,cu marja de eroare aferenta.Daca intr-un aparat gasesti majoritatea componentelor din 85 clar nu poti sustine ca a fost facut in 79,inainte de fabricarea componentelor din interior.Se accepta ca mai pot fi schimbate unele componente in timp,insa daca se urmareste media,sunt sanse de datare cat mai corecta...numai ca asta depinde de actualul proprietar sa ne lamureasca.

Ar putea părea o logica corectă cu o singura condiție: nu se poate aplica decât în cazul produselor de fabrică, unde, într-adevăr, loturile de piese de la magazie corespund într-o oarecare măsura cu perioada fabricării aparatului. Când vorbim de electronice manufacturate artizanal lucrurile stau oarecum altfel.

Știi câte șasie de Lowe, Telefunken, Grundig, Philips K9, K12, K40 și multe alte aparate am pe aici și de pe care recuperez la nevoie piese în perfectă stare de funcționare? (da, și electrolitici!!!)

Un exemplu:

Ăsta e făcut acum 3 zile (detectorul de spire în scurt - k7205)

IG2ObSv.jpg

Dacă în locul acestuia

qBZGhce.jpg

l-aș fi folosit pe acesta (care e funcțional)

4vxwa54.jpg

adică

tIiH4aS.jpg

și un 393 tot din aceeași perioadă

conform logicii tale , acum câti zeci de ani am construit eu montajul (mai ales că tot ce e acolo, cu excepția intergratelor, chiar e recuperat din aparate vechi de câțiva zeci de ani?

LE

Cele două integrate din montajul respectiv le-am comandat acum vreo lună la TME doar pentru că mi-a fost sila să răscolesc prin lăzile din magazia cu vechituri

Link spre comentariu

De fapt ce vrei sa demonstrezi?Ca cineva a ciocanit un amplificator in care a bagat si o parte de radio,facut dupa toate canoanele,doar asa,ca sa ne fenteze pe noi,sa credem ca de fapt scula e veche,dar in fond e facuta ieri din resturi de sasie tv...Si chiar a imprimat masca,dar i-a dat putina patina pt ca daca arata mai bine,nu mai era credibila treaba.Ca vrei sa faci un detector de metale din componente recuperate,e de inteles,se cauta,se platesc.Dar un amarat de amplificator cu condensator pe iesire,si o parte de radio cine naiba sa mai faca dupa 90 incoace,cand toate gunoaiele electronice ale vestului au tabarat pe noi?Unii chiar au facut bani buni pe asemenea gunoaie,ravnite de toti inainte de 89.

O petarda din aia de cablaj e parfum pe langa ce ai de munca pt a face o asemenea scula,si de aia nici nu mi-as bate capul sa datez asa ceva.Am si zis,daca se face citirea datelor pe componente,si intre ele nu exista nici una dupa 79,sa nu-mi spui ca in 95(sau oricare an aiurea) cineva s-a straduit sa gaseasca componente de inainte de 79,toate,numai asa ca sa se distreze pe seama noastra.

Link spre comentariu

Deja ai început sa exagerezi. Eu doar am spus că scula aia nu este făcută înainte de '89 și nu e chiar atât de veche precum pare (de exemplu de către un electronist amator din mediul rural care a strâns o grămadă de vechituri din vreun târg și care în perioada moartă de iarnă și-a omorât timpul cu așa ceva)

Știu, o să-mi spui de masca frontală. Nici măcar nu era nevoie să fie făcuta de el. O relație la o întreprindere din zonă e suficientă (veri, unchi, nepoți etc)

E ceva în imaginea acelui amplituner care mie îmi creează această convingere. Din păcate nu am reușit încă să identific elementul respectiv, dar o s-o pun ca wallpaper și o s-o privesc până mă dumiresc.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Inainte de 89,apelam la o intreprindere(veri,unchi,nepoti).Dupa 89 au aparut atatea firme particulare unde poti lucra asa ceva(si la un alt nivel tehnic decat cel in cauza),incat mai ca nu merita efortul sa deranjezi neamurile pt atata lucru(ca sa nu mai spun ca majoritatea intreprinderilor s-au inchis/desfiintat).

Eu nu exagerez,insa vad ca insisti pe o idee,fara a aduce sau avea argumente.Nici eu nu pot fi sigur de perioada cand a fost facuta jucaria aia,doar ne dam cu parerea,nu ne permitem certitudini,tocmai de asta voiam pana sa ne pronuntam ferm(cum o faci tu) sa avem rabdare,poate primim niste poze in detaliu cu ceva componente.Altfel,nu e exclus sa gasim si alte indicii pe cablaje/piese cand va fi bagata in lucru.

De ex pe cablajele mele nu m-am semnat,am considerat ca stilul propriu e suficient de personalizat ca sa nu-l confund (asta e valabil la cablajele mazgalite la mana).Insa pe majoritatea o sa se vada fix ceea ce se vede pe pocnitoarea asta de cablaj,facuta in 90.

post-179783-0-63799200-1502803889_thumb.jpg

Link spre comentariu

Era o diferenta notabila intre componentele romanesti ce sa gaseau pe piata neagra si cele din magazine.

Daca plateai in magazin 61 lei (scump, la acea vreme) pentru un amarat de BF200 sau BC109 stiai 100% ca acel tranzistor este chiar ceea ce scrie pe el si corespunde specificatiilor de catalog din toate punctele de vedere.

Existau si pe piata neagra, dar unele erau rebuturi, altele erau "bunicele", apropiindu-se cumva de STAS. Altele erau furate pur si simplu, de aceeasi calitate cu cele din magazine. Nu stiai ce nimeresti, aci era problema.

Se gaseau pe piata neagra si piese de provenienta occidentala (sau straina, in general), la preturi destul de piperate. Cel putin la targurile din Buc sau pe Academiei, erau scumpe.

Prin '88 am vrut sa cumpar de pe Academiei 4 buc KD 607 S, bisnitarul colorat mi-a cerut 120 lei/buc si n-a vrut sa lase la pret :rade: .

Pe piata neagra, nu am avut probleme decit cu condensatorii cu tantal de tehnoton! Vinzatorii la negru probail plateau bani grei ca sa poata lucra linistiti si nu isi permiteau sa vinda componente de calitate proasta! ma refer la cei binecunoscuti care au rezistat peste doua decenii, nu de cei care apareau sporadic pe acolo! KD-ul era max. 30 de lei la Pitesti in vremurile ''bune''!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Eu am avut ceva probleme, nu uit (de ex) cand am cumparat o punga de LED-uri - cateva sute sa zic, diverse culori - la un pret modic, in conditiile in care un LED costa oficial 11 lei. Doar (aproximativ) 20 % din ele erau utilizabile.

Am mai achizitiobat de pe piata neagra si diverse tranzistoare specifice epocii (BC- uri, BF-uri, BD-uri).

Unele au fost ok, altele nici macar nu functionau in montaje banale, desi la simpla masurare a jonctiunilor cu ohm-metrul pareau ok. Rebuturi (hfe prea mic, etc).

Fapt extrem de curios : toate erau inscriptionate cu "BC, BF, etc", nu SN ori alte coduri specifice rebuturilor IPRS.

E adevarat, pe Academiei se perindau fel si fel de "vanzatori neoficiali", unele figuri pareau a avea o activitate constanta, altele apareau si dispareau. N-am stat sa le contorizez la vremea respectiva, asa ca s-ar putea sa aveti dreptate.

In ce priveste KD-urile, erati niste fericiti ! :rade: . Eu n-am gasit (in Buc) sub suta de lei bucata in '88, drept urmare am ramas la 2N3055 cu "H" in coada.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Pace nene. Cand zicem dupa 89 nu inseamna ca a doua zi au dat navala piesele straineze peste noi si nici internetul.

S-a lucrat cu stocuri vechi si recuperari inca ani buni. In 94 era cerere de module cu tba810 care inlocuiau finalul din celebrul casetofon international stereo sau fals stereo.

Link spre comentariu

Au fost cativa ani (o perioada de tranzitie dupa '89), in care s-a pastrat stilul "old school". Inevitabila "inertie".

Ideea e ca inainte de '89 si cativa ani dupa, piesele IPRS expuse spre vanzare in magazine corespundeau caracteristicilor de catalog. Ma refer in special la semiconductori. Intr-adevar, erau scumpe.

Acum (un electronist amator si mai putin avizat/versat) nu stie ce cumpara. Nici din magazine, nici de pe net.

Acum magazinele au devenit echivalentul pietei negre de pe vremea impuscatului.

Link spre comentariu

Eu am avut ceva probleme, nu uit (de ex) cand am cumparat o punga de LED-uri - cateva sute sa zic, diverse culori - la un pret modic, in conditiile in care un LED costa oficial 11 lei. Doar (aproximativ) 20 % din ele erau utilizabile.

Am mai achizitiobat de pe piata neagra si diverse tranzistoare specifice epocii (BC- uri, BF-uri, BD-uri).

Unele au fost ok, altele nici macar nu functionau in montaje banale, desi la simpla masurare a jonctiunilor cu ohm-metrul pareau ok. Rebuturi (hfe prea mic, etc).

Fapt extrem de curios : toate erau inscriptionate cu "BC, BF, etc", nu SN ori alte coduri specifice rebuturilor IPRS.

E adevarat, pe Academiei se perindau fel si fel de "vanzatori neoficiali", unele figuri pareau a avea o activitate constanta, altele apareau si dispareau. N-am stat sa le contorizez la vremea respectiva, asa ca s-ar putea sa aveti dreptate.

In ce priveste KD-urile, erati niste fericiti ! :rade: . Eu n-am gasit (in Buc) sub suta de lei bucata in '88, drept urmare am ramas la 2N3055 cu "H" in coada.

Romanii, am mai spus, au facut leduri infecte! Si aveau pret de institut de cercetari, ca acolo erau produse, mai exact 161 de lei bucata, e vorba de prostiile alea construite pe ambaze de tranzistori. Era un pret enorm, a fost singura data cind contabilul sef ne-a comentat o achizitie!!!

Rebuturile se aruncau, nu se inscriptionau in nici un fel. Componentele didactice nu se incadrau in toti parametri, dar erau utilizabile, nu erau chiar rebuturi!

LED-urile care au aparut in magazine erau imbuteliate de Microelectronica, dar chipurile erau poloneze!

Pace nene. Cand zicem dupa 89 nu inseamna ca a doua zi au dat navala piesele straineze peste noi si nici internetul.

S-a lucrat cu stocuri vechi si recuperari inca ani buni. In 94 era cerere de module cu tba810 care inlocuiau finalul din celebrul casetofon international stereo sau fals stereo.

La mine la tara se descoperise TDA2003 pentru asemenea aplicatii!

componentele de toata ziua, se fabrica usor de sute de producatori si sint OK. Probleme apar cu semiconductorii de putere pe care lumea ii vrea foarte ieftini si o parte din electroliticii de tensiuni si capacitati mari.

Pe total pita s-a cam stabilizat si se pot gasi usor si ieftin componente utilizabile in orice domeniu. Cerere se pare ca exista, in fiecare oras fiind mult mai multe magazine de componente decit inainte de 1989, plus firmele mai putin cunoscute de public, dar care lucreaza cu industria!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Dl Marele, cred ca e o eroare de confuzie. Celebrul International era o porcarie adusa masiv de la unguri (chinezarie desigur) si vanduta prin targuri si oboare, ceva lung si subtire din plastic ieftin, cu o mecanica si mai ieftina. Pe unele scria stereo fara ca sa fie stereo. Finalul era ceva KA.... oricum traful nu cred ca avea mai mult de 5W, asa ca daca puneati TDA2003 acolo la tara respecte maxime. Poate era vorba de casetofoane auto. La noi se facea cu integratul iprs-ist cu aripile pliate in sus si inghesuit pe un mic pcb.

Link spre comentariu

Link catre galeria cu poze:

http://imgur.com/a/qx0Qi

Am disecat putin amplitunerul, desi nu a fost o operatiune usoara - evident nu a fost gandit pentru o depanare simpla.De fapt merge si acum si condensatorii din filtrare si de pe iesire nu masoara rau deloc. Dupa datele de pe placi cred ca a fost o constructie in etape, inceputa undeva in 76 si finalizata in 82 cu modulul decodor stereo, singurul care are conector. Piesele sunt vintage evident (celectrolitici Promistic, Ducati, CSB) si nu vad de ce constructorul nu ar semna placile cu anul real.Colegii mai cu experienta sunt invitati sa isi dea cu parerea - eu pe vremea aia ma jucam in nisip. Recunoaste cineva ceva scheme/cablaje din epoca ? Daca domnul Liviu a si gandit de la zero schemele ... Am gasit recent pe net ca in 76 aparusera deja amplificatoare cu alimentare diferentiala. Oricum, nu e mult peste nivelul realizarilor comerciale autohtone din perioada respectiva? De remarcat condensatori cu tantal, RPM-uri, cablaj in doua straturi (la corectorul de ton ce pare pasiv?)

Acum, perspectiva reconditionarii e cam trista. Pentru a verifica macar electroliticii trebuie multa munca.Ca sa ai acces la componente trebuie facut bucati total, dezlipite conexiuni si mi-e teama ca experienta, cunostintele si timpul meu liber nu sunt suficiente. Ca minim pe care l-as putea face, as putea dezlipii potentiometrii, decapsula si incercat sa ii curat/repozitionez cursorul. Comutatoarele - date cu spray si rugat sa fie suficient. Condensatorii - de verificat cei din sursa stabilizata (ca sa am acces trebuie desfacut transformatorul). Electroliticii - de verificat pe placa cu SMT-ul si inlocuti doar cei terminati. Fara a avea o schema si cu multitudinea de "mate" de acolo, mi-e groaza sa ma gandesc ca s-ar desprinde doua-trei fire deodata.

Nu am decapsulat tunerul. Am facut poze, poate il recunoaste cineva, daca nu e si asta manufacturat. Sanse sa il aduc pe norma CCIR, poate doar cu convertor extern la nivelul meu. Am pus detalii cu sistemul de afisare al frecventei - ati mai vazut asta pe undeva?

Mare om Liviu asta, daca nu s-a dus in raiul electronistilor poate citeste randurile astea si se amuza. Am avut mereu ideea de a pune in cutia aparatelor facute de mine o schema si detalii de reglare, din pacate nu am prea pus-o in practica. Alt curaj aveam la restaurare daca gaseam o schema , cablaje si conexiuni explicate.

Nu am idee cum e facut reverb-ul. Nu am vazut niciun integrat, nicio chestie mecanica. Ca sa urmaresc firele de la comutator trebuie dezmembrare totala. Luand in considerare ca aparatul nu e vreo audiofilie, restaurarea nu prea se merita. Nu vad cine ar putea aprecia un asemenea aparat cand pe sume jenante iti cumperi ceva ce face acelasi lucru si mai bine, probabil. Poate intr-un viitor muzeu al hobbystilor :rade:

Uitandu-ma la cata munca, pasiune, timp s-a investit in jucaria asta si cum a ajuns aruncata intr-un colt de talcioc ma face sa ma gandesc la ce se va alege de toate vechiturile noastre.

Editat de bigpriap
Link spre comentariu

Acel casetofon Internațional stereo s-a vinde la noi în mai multe variante dintre care unele erau chiar decente pt banii aia, excepție mecanica care era un dezastru. Am și acum unul funcțional prin debara cu etajul final înlocuit cu 2x k174un7 cu feedback minarit pt o reproducere cit mai plăcută auzului pe difuzoare schimbate cu unele dintr-o orga de jucărie și alimentare serioasa și stabilizata. Suna chiar bine pe radio FM.

Pe de alta parte a existat și o firma ce făcea echipamente audio mai calitative cu numele asta, nemțească parca.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări