Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un amplituner care ma fascineaza...

bigpriap

Postări Recomandate

La industriale de larg consum,mi se pare normal ca in acea vreme sa nu se gaseasca sticlotextolit,economia era trasatura de baza in productie,si se stie ce compromisuri s-au facut in detrimentul calitatii,dar in acea perioada se lucra cu sticlotextolit fara probleme.Si eu am folosit si chiar mai am cablaj din acele vremuri,asa ca e absurd sa spui ca daca tu n-ai avut,n-a avut nimeni.Chiar la obiectul de care vorbeam mai inainte am folosit asa ceva...daca trebuie pot face cateva poze spre edificare.

Domnule Isaac Asimov (și ceilalți mari scriitori SF care postați sub pseudonim pe acest topic)

Va rog aveti grija la tonul si felul cum va adresati colegilor in aceasta discutie...ironia nu va avantajeaza,mai ales ca cele sustinute nu sunt tocmai reale.

Link spre comentariu

Acel sticlotextolit era FR2 , importat din Franța înainte de "89 .

Cu putina " bunăvoință " se găsea lejer ( mai precis la ICE , FEA etc ) la cunoscători .

Știu ca se mai găsea. Foarte greu și cu pile/relații.

Dar nu la Galați, Brăila cum s-a vehiculat o idee pe aici , privitoare la zona de reședință a constructorului și, în niciun caz

"Eu zic ca varsta e cea presupusa, desi varianta ca "fabricantul" sa refoloseasca cablaje mai vechi e plauzibila (nu cred ca cineva isi marcheaza cablajele cu alta data decat cea reala)" adică Liviu79

Mă rog, n-are sens să insist, eu în continuare trăiesc cu convingerea că scula aia nu are mai mult de 15 ani. Până și eu, deși aveam în casă o grămadă de aparatură audio, sătul de monotonia depanarii continue (era periaoda de aur a SH-urilor tv-video), am făcut prin '97 un mic amplituner (de fapt un 2+1) cu componente recuperate și idei "împrumutate", care de fapt a fost și ultimul aparat audio pe care l-am construit. Prea multă migăleală, în special prelucrarea măștii frontale.

Din păcate e vândut de mult, așa că nu îl pot arăta. Presupun că mă credeți pe cuvânt.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

In 1989 fratele meu era student la seral la electronica si acolo unde lucra avea un maistru a carui sotie era magazionera la Electromagnetica.De la acesta a cumparat de multe ori piese ca optocuploare,operationale gen M108.301,101,324 MMC-uri ,tranzistori de comutatie 2N2369,2218 etc

Link spre comentariu

Eu nu va cer sa credeti pe cuvant...nu era ceva de negasit.E adevarat ca nu crestea pe marginea drumului,dar nici nu era cea mai dificila problema de rezolvat cand voiai sa construiesti ceva.Nimeni nu avea nevoie de metri patrati pt a construi ceva in regim de amator.In general ne multumeam cu straifuri,si ne adaptam cablajul de multe ori la forma si dimensiunea placatului...a nu se intelege ca scurmam ca gaina in graunte.

Link spre comentariu

Cablaj de sticlotextolit ca in pozele postate de Doru gaseam frecvent la bisnitarii de pe str. Academiei (Bucuresti) sau prin targ. Nu era o problema. Doar ca foile erau de dimensiuni mai mici.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Am cumparat si eu de pe Academiei,si de asta spuneam ca de multe ori imi adaptam cablajul la forma placatului.Nu gaseam totdeauna marimea si forma care imi trebuia,dar cum proiectarea se facea cu creion,hartie (de matematica cel mai des) si radiera,nu era o problema sa ma incadrez in dimensiunile impuse.

Link spre comentariu

Cred ca nu are rost sa mai insistam pe aspectul asta.Lucrurile sunt lamurite si doar daca nu exista bunavointa se poate sustine altceva.

De cele mai multe ori,pt datarea unui aparat,se noteaza data de fabricatie de pe anumite componente.Daca media da o anumita perioada,cel mai probabil atunci a fost si ciocanit,cu marja de eroare aferenta.Daca intr-un aparat gasesti majoritatea componentelor din 85 clar nu poti sustine ca a fost facut in 79,inainte de fabricarea componentelor din interior.Se accepta ca mai pot fi schimbate unele componente in timp,insa daca se urmareste media,sunt sanse de datare cat mai corecta...numai ca asta depinde de actualul proprietar sa ne lamureasca.

Link spre comentariu

Se gaseau -nu in magazine desigur- absolut tot ce se poate imagina. In tirgul de la Pitesti se gaseau incepind de la spirale de 0,2mm pina la toate componentele necesare ansamblarii unei Dacii1300. Se importau sub diverse pretexte si metode (gen ''utilaj cu montaj'' pentru cunoscatori) cam tot ce iti dorea sufletelul. Chiar si componente aflate sub diverse ''embargouri'' ajungeau in tara pe cai ocolite si apoi pe tarabele din Pitesti! Bucurestiul cu vestita strada a academiei era mult mai expus astfel ca Tirgul din Pitesti (care functiona legal) era de zeci de ori mai bine aprovizionat! De asemenea o sursa buna de componente erau caminele studentilor de la politehnica. De ''3 gaura 3'' isi mai aminteste cineva?

In concluzie, la atita bogatie de componente de ce ne-am mai fi batut capul cu produsele unei anumite inteprinesri autohtone care costau de zeci de ori mai scump in magazine?

Link spre comentariu

Era o diferenta notabila intre componentele romanesti ce sa gaseau pe piata neagra si cele din magazine.

Daca plateai in magazin 61 lei (scump, la acea vreme) pentru un amarat de BF200 sau BC109 stiai 100% ca acel tranzistor este chiar ceea ce scrie pe el si corespunde specificatiilor de catalog din toate punctele de vedere.

Existau si pe piata neagra, dar unele erau rebuturi, altele erau "bunicele", apropiindu-se cumva de STAS. Altele erau furate pur si simplu, de aceeasi calitate cu cele din magazine. Nu stiai ce nimeresti, aci era problema.

Se gaseau pe piata neagra si piese de provenienta occidentala (sau straina, in general), la preturi destul de piperate. Cel putin la targurile din Buc sau pe Academiei, erau scumpe.

Prin '88 am vrut sa cumpar de pe Academiei 4 buc KD 607 S, bisnitarul colorat mi-a cerut 120 lei/buc si n-a vrut sa lase la pret :rade: .

Link spre comentariu

Nu stiu de ce se induce ideea, ca pe vremea impuscatului, nu se facea si gasea nimic.

Am participat la acele comandamente, unde "te leaga" tuna si fulgera. El ameninta si injura directori de intreprinderi, iar acestia il prosteau si aproba importuri de care habar nu avea.

Dupa '82, la noi se studia transmisia prin fibra de optica, aparatura criogenica, etc.

Prin '85 produceam cablaje sticlotextolit, iar ceva mai tarziu cablaje flexibile, care ulterior s-au utilizat la Dacia.

In jurul anilor '90, produceam conductori si cabluri (3GHz) izolate cu teflon.

Este numai ce cunosc eu, in domeniul in care am activat. Probabil ca si in alte domenii erau realizari de exceptie (pe care eu nu le cunosc).

Nu ca era nemaipomenit inainte, dar nici tampiti nu eram.

Daca doreai ceva si aveai bani (atunci romanii aveau bani), putei procura orice, de la haleala, la aparatura din import.

Editat de vera
Link spre comentariu

Se va accentua , pe masura ce dispar " dinozaurii " ... in randul carora ma revendic cu placere ( sincera ) , si ( inca nu ) cu resemnare ... Se mai facea cate ceva ... unele nu se vor mai face niciodata . Din pacate , produsul din link depaseste nivelul tehnic si tehnologic de astazi ... ala care o mai fi !

https://www.rumaniamilitary.ro/racheta-a-94-m#prettyPhoto

Editat de gauss
Link spre comentariu

Se gaseau -nu in magazine desigur- absolut tot ce se poate imagina. In tirgul de la Pitesti se gaseau incepind de la spirale de 0,2mm pina la ...

Bine zici. Mai am si acuma câteva bucati. De 0,2-0,5. Si JFET-uri duble (2N5912 samd, se foloseau la osciloscoape). Si 2N3055 TI în capsula de cupru (nu din alea ieftine în capsula de aluminiu). Si tranzistoare de putere RF Philips. Si electrolitici Siemens sau italienesti (se foloseau la IOR si IEMI).

Editat de franzm
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări