Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un amplituner care ma fascineaza...

bigpriap

Postări Recomandate

...singurul amplituner era celebrul Delia , de Electromures

Delia a fost o scula de apartament,cele folosite la sonorizari au avut soarta pecetluita,finalul,desi bunisor,era slab(la fel si traful),nu era de cursa lunga,forjat la max.Unii mai modificau Bucur-ul de 2x6W in 2x15...20W(pana a aparut varianta de fabrica).Pt mai mult nu prea era loc de traf,era caseta cu inaltime mica.Poate acum toti se duc cu gandul la toroidal,insa atunci nu(chiar daca era inventat).Insa pt sonorizari mai serioase,se ciocaneau diverse variante de amplificator,majoritatea/uzual cu 2N3055 ca finali,din care se puteau stoarce lejer 40...50W pe canal(se putea si mai mult,cu mai multe perechi).Cu asa ceva te mai descurcai cumva daca sala nu era prea mare si mai stiai si unde sa amplasezi boxele.Acum 10 ani nu m-as fi aruncat la astfel de constructie nici de curiozitate...ba chiar am aruncat multe parti de radio de la vechile casetofoane auto,iar ciocanitul unui amplificator cu 2N3055 era chiar total nemotivant,avand in vedere oferta bogata de finali de pe piata(fara sa luam in considerare integratele finale).

Ca fapt divers,in anii 80 am ciocanit un ceas de masa cu alarma dintr-un ceas de mana cumparat in Timisoara de la sarbi,din alea cu 7 melodii.Si nu aveam sa fac asa ceva daca nu se bulea afisajul,dar am zis sa recuperez macar o parte din paguba,ca erau scumpe la inceput saraciile alea.Acum 10 ani,nici de frica n-as mai fi facut asa ceva,avand in vedere ca o rapciuga de ceas cu alarma,cu afisaj si daca preferai,chiar si cu radio,costa mai putin de 50 lei.Numai cand ma gandesc cata chiombaneala la confectionatul circuitului hibrid,fiecare pin ce venea la cristalul lichid,scos la un terminal afara.Astea erau vremurile,fie ca vrem sau nu sa ne aducem aminte(cel putin asa le-am perceput eu).

Link spre comentariu

... mai văd și un tuner radio auto cu acord pe bobine, dar și un radiator profilat în zona tranzistoarelor care din nou erau inexistente în acea perioadă.

Oare radiourile auto românesti Sinaia si Predeal nu erau cu acord pe bobine? Radiouri auto straine se gaseau din belsug în zonele de confluenta cu strainatatea. În Moldova, de exemplu, se gaseau radiocasetofoane rusesti cu un LPM (ca sa folosesc abrevierile rusesti) ceva mai deosebit, asemanator celui din videocasetofoane (bineînteles, fara capete rotative).

Iar piesele de cuplare a finalilor par sa provina din radiotelefoanele mobile "Mors". Aceste radiotelefoane, de productie poloneza, au fost folosite de ex. la schelele de foraj petrolier pâna în anii '70, când au fost înlocuite cu modele românesti. Erau echipate cu tuburi, iar pe partea de alimentare aveau un convertizor echipat cu patru tranzistoare TG72, cu germaniu. Capsula acestora era asemanatoare cu TO3, dar cu ca. 0,5mm mai mare. (Statia fixa era alimentata din convertizor rotativ.) În poza se vad f. bine atât suruburile cu care sunt fixate tranzistoarele cât si cele de fixare a adaptorului pe radiator (izolate cu o bucsa de bachelita în original). Radiatorul pare sa fi fost confectionat din doua radiatoare de la acelasi radiotelefon. (Am reciclat si eu multe astfel de radiatoare.)

Iar electrolitici straini s-au gasit si în tara. Electronica, IEMI si altii le foloseau îm mod curent.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Mie termenul amplituner nu - mi sugereaza sonorizari . E doar o piesa " economica " , alaturi de un traductor de " conserve " muzicale aveai un minim arhisuficient . Ma rog , stiu ca s - au folosit la maxim de volum , aveau si Baxandall bunisor , " umfla " sunetul " . Am reparat destule , au fost " pachete " Delia plus Unitra de 75 W , apoi in lipsa , cu Meloman si alte chestii autohtone . Presta omul cu ce avea . Petrecerile " in casa " erau acoperite cu brio , nu aparuse moda asta cu kilowatt - ul , fiindca " se aude bine " la volum mic , macar 200 W . La chestiune , cred ca mare parte din mister a dezvaluit Dl . Franzm . Ce pot adauga ... e in privinta electroliticilor . Am vazut destui , chiar si vestici , Frako , Philips axiali , japonezi ( chiar si bipolari ) ... erau prin echipamentele FEA . De asemenea . IIRUC " vehicula " destui . Cu ceva relatii si mici " atentii " ... poposeau si in casele amatorilor . Cred ca mai am si acum ceva Frako ( galbeni ) axiali si altii din epoca . Si mai erau ... dupa '85 au aparut cei chinezesti albastri , de capacitate mare , cu borne cu surub M4 , alaturi de tantal - ul verde . De asemenea ( anterior ) Tesla , cu borne gen papuc auto , rusesti ca piese de schimb pentru Maiak , Kashtan , chiar si 800 micro la 300 V , pentru blitz - uri , si altele . Asta , vorbind de filtraje , alaturi de Frolyt din RDG , ELWA polonezi ( foarte buni ) si alte " goodies " din epoca ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Unitrele de 75W chiar faceau echipa buna cu Delia.Am folosit multa vreme asa ceva acasa,dupa care le-am tras pe dreapta,din cauza suspensiilor,si dupa nu mai tin minte cati ani de pauza,am schimbat suspensiile si le-a luat baiatul de bune.Le are si acum si inca suna bine,doar ca n-au fost forjate,au fost folosite doar pt calitate,nu pt zgomot.Nu stiu de ce n-au folosit polonezii suspensii mai bune la difuzoarele alea.Eu le-am potrivit dupa niste modele sovietice,ce le vindea un basarabean in bazar,si cel putin la ureche,modificarile au fost insesizabile.Alte posibilitati de verificare n-am avut.

Poate are timp proprietarul jucariei si masoara tensiunea pe filtraje,sa stim cu aproximatie cam ce putere au etajele finale la jucaria aia.

Link spre comentariu

Așa cum am promis , vă ofer câteva imagini cu un aparat asemănător cu cel descris în acest subiect , realizat în 1986 , dar masca a fost refăcută ( cred ) prin 1994 ( deja apăruseră PC-urile ) .

A fost realizat refolosind un aparat de radio al epocii , un modul amplificator IPRS de 15W ( modificat pentru alimentare la 60 V dc ) preamplificator de microfon ( lm 301 de fapt varianta sovietică folosită în Maiak 205 )

IMG_20170814_093530.jpg

IMG_20170814_093436.jpg

IMG_20170814_093913.jpg

IMG_20170814_093442.jpg

IMG_20170814_093426.jpg

IMG_20170814_094001.jpg

IMG_20170814_093829.jpg

IMG_20170814_093832.jpg

IMG_20170814_093846.jpg

IMG_20170814_093708.jpg

IMG_20170814_093655.jpg

IMG_20170814_093815.jpg

IMG_20170814_093837.jpg

Link spre comentariu

Are volum in trepte ... " audiofilia " asta , noroc ca atunci ( ca si acum ) comutatorul e scump , mai ales daca e stereo , si seturile de rezistente ( de precizie , valori " ciudate " ... ) la fel ...

Link spre comentariu

Știu , imaginile sunt de proastă calitate , aparatul e plin de praf ...

Cred că v-ați făcut deja o imagine realistă a construcțiilor DIY din epoca de tristă amintire :) .

Dacă nu considerați că am postat offtopic , voi atașa alte câteva imagini .

Da , volumul era " în trepte " , acest amplituner era construit la standarde inalte de calitate ( pentru acei ani ), ca pentru mine .

Ați remarcat deja că era mono ( în audiofilie " mono " este ultima modă ) dar cu multi finali 2N3055 în paralel .

Link spre comentariu

De ce sa fie offtopic?Pana mai apar amanunte despre cel care a deschis subiectul,putem "flecari'' despre altele,in speranta ca nu vom supara prea multi colegi.De regula,cand vezi un aparat facut de cineva,poti intui si cate ceva despre persoana respectiva.De ex eu n-am tinut foarte mult la estetica,am punctat maxim pe functionalitate.A nu se intelege ca mi-a placut provizoratul,dimpotriva,de ex ceasul despre care vorbeam mai inainte este in priza si in zilele noastre(o performanta pt petarda aia de ceas,nu pt ce-am facut eu).Din pacate,poze de inainte de 2003...2004 cand am cumparat primul aparat foto digital,nu am,iar majoritatea constructiilor nu le-am facut pt mine,le-am pierdut urma.

Link spre comentariu

Eu acum m-am intors de la 2 mai, ma bucur ca subiectul a trezit interes. Tensiunea de alimentare am mentionat-o de la postul 10, "condensatorii de filtraj 60 respectiv vreo 56V". O filtra printr-un CRC, o avea tensiune diferita pentru etajul prefinal, nu stiu inca, e foarte compact.Trebui tinut cont ca eu am pe priza in general in jur de 230V. Ca idee, presupunand finalii 2N3055, cam ce curent de mers in gol ar trebui sa reglez?

Am "atelierul" plin cu proiecte in lucru asa ca nu stiu cand o sa ma apuc de restaurare (zile, luni, ani?) .Evident nu e ceva audiofil, insa pentru Romania vremurilor acelea pare deosebit. Intamplator am vrut sa cumpar un ampituner nemtesc din acelasi an, i-am cautat schema pe net si, desi speram altceva evident nemtii erau cu un nivel peste desi nu era o scula de top (tranzistori fet pe intrare, memorii cu SAS560/570 ca in T350 -ul nostru, modelul urmator avea si afisarea frecventei pe VFD) dar pentru un produs manufacturat mi se pare de top, iar calitatea executiei este deosebita. Afisarea aia cu tubul din material transparent mi se pare foarte interesanta si originala cred. Cand o sa-i vina vremea o sa fac o multime de poze pentru a fi sigur ca pot sa il pun la loc. De o curatare comutatoare/potentiometrii clar are nevoie, probabil si electroliticii trebuiesc verificati (ciudata faza cu saritul vumetrelor la cap de scala la comutari. Nu am experienta in depanare si fara schema o sa fie si mai greu. Eu zic ca varsta e cea presupusa, desi varianta ca "fabricantul" sa refoloseasca cablaje mai vechi e plauzibila (nu cred ca cineva isi marcheaza cablajele cu alta data decat cea reala). Am recunoscut un electrolitic in stabilizator pe care l-am vazut intr-un Venus H2. parca.

Link spre comentariu

Eu...Nu am experienta in depanare si fara schema o sa fie si mai greu. Eu zic ca varsta e cea presupusa, desi varianta ca "fabricantul" sa refoloseasca cablaje mai vechi e plauzibila (nu cred ca cineva isi marcheaza cablajele cu alta data decat cea reala).

Domnule Isaac Asimov (și ceilalți mari scriitori SF care postați sub pseudonim pe acest topic), în calitate de împătimit cititor de literatură SF, vă mulțumesc din suflet că existați și îmi oferiți ocazia să purtăm un dialog!

Prezentându-vă câteva mostre din producția industriei de de profil a perioadei respective

Wd0ZTiJ.jpg

începând cu casetofonul Star și continuând cu părți din radio Gloria, radio portabil Song, combina audio Electronica CMS 205, radiocasetofon auto Rally, Minicombina Tehnoton rc 2770, casetofonul Condor (ultimele trei producție Tehnoton), îmi permit să vă întreb în care realitate paralelă un oarecare Gigel de la Brăila sau Galați în perioada de dinainte de '89 avea posibilitatea de a executa cablaje pe suport de sticlotextolit

WMmU367.jpg

atât timp cât nici măcar producția industrială de bunuri electronice de larg consum nu folosea așa ceva, ci pertinax (și acela e tipul actual de sticlotextolit nu cel vechi - folosit în versatester și alte câteva aparate industriale - care avea alt aspect și textură)

TshBLWC.jpg

Spre o mai profunda clarificare, doriți și câteva imagini din aparatura audio construită în România în anii '90-'93?

hsgYT6u.jpg

sau ultima linie audio construită la IEI?

Sau poate doriți din televizorele autohtone ale perioadei?

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Cred ca e vorba de sticlostratitex ... ma rog , asa era denumit in nomenclatorul de magazie la pravalia unde am lucrat , dupa cum l - a denumit fabricantul , asa era trecut in cartusul de componente din documentatie , era productie autohtona ... Am facut pentru uz personal si nu numai sute de montaje inainte de 1990 . Da , ( suportul ) era din fibra de sticla , unele coli erau si ignifuge . A " circulat " si in lumea constructorilor amatori , cateodata mai usor de gasit ca cel cu suport de pertinax . In fine ...

Link spre comentariu

In ICCE s-a lucrat sticlotextolit ,si conectorii din poza.(exemple, H813,822 etc,pemtru Galati afisoare cu leduri)

Editat de q_acdc
Link spre comentariu

Acel sticlotextolit era FR2 , importat din Franța înainte de "89 .

Cu putina " bunăvoință " se găsea lejer ( mai precis la ICE , FEA etc ) la cunoscători .

Link spre comentariu

Se exfolia cuprul si se executau carcase de transformatoare! :rade:(am lucrat si la regulatoarele pentru Olcit)

Editat de q_acdc
Link spre comentariu

Voi posta cablaj ( foi necorodate ) din epoca , productie autohtona , si montaje executate de mine inainte de '90 . Un pic de rabdare ... trebuie sa le caut , sant intr - o alta locatie ( ce a mai ramas din ele ) ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări