Lonerider Postat August 8, 2017 Partajează Postat August 8, 2017 (editat) Vă salut. Aşa cum spune şi titlul, am primit de la un coleg, un magnetofon Kashtan 1 (cred că ăsta e modelul, fiind cu VU-metre VFD) şi pe care m-a rugat să i-l reconditionez. Aparatul a fost conservat destul de bine, însă e plin de praf, vaselina întărită, iar curelele (marea problemă) sunt coapte şi au fost lipite de fulii. Le-am desprins cumva şi am pus nişte O-ring-uri, ca să pot testa restul componentelor în funcţionare: potenţiometrii întrerup, schimbătorul de canale comută aleator, etc, dar funcţionează ambele canale. Am schema, am condensatori electrolitici, aproape pentru toate valorile din schemă, dar nu ştiu pe unde aş mai putea găsi curele, pentru înlocuirea celor vechi. Va rianta cu O-ring-uri nu ţine, care deşi se aşează foarte bine pe fulie, sunt prea elastice şi se cam întind în sarcină. Orice link pentru piese (curele) sau oferte de aşa ceva sunt binevenite. Mulţumesc. Editat August 8, 2017 de Lonerider Link spre comentariu
florinmar Postat August 9, 2017 Partajează Postat August 9, 2017 Curele mai găsești prin târg acolo am Găsit si eu sau încearcă cu cele de video Link spre comentariu
Lonerider Postat August 9, 2017 Autor Partajează Postat August 9, 2017 (editat) Am o nelamurire... cei trei condensatori sunt, cumva, electrolitici nepolarizati? Daca da, cam cum ar fi calitativ construiti fata de cei polarizati, stiind ca sovieticii nu le cam nimereau. Oare ar fi necesara inlocuirea lor, daca da, am pus-o, e plin magul de ei... Editat August 9, 2017 de Lonerider Link spre comentariu
Dan57 Postat August 9, 2017 Partajează Postat August 9, 2017 (editat) Am o nelamurire... cei trei condensatori sunt, cumva, electrolitici nepolarizati? Daca da, cam cum ar fi calitativ construiti fata de cei polarizati, stiind ca sovieticii nu le cam nimereau. Oare ar fi necesara inlocuirea lor, daca da, am pus-o, e plin magul de ei... Condensatori normali (ficsi), probabil cu hartie. Editat August 9, 2017 de Dan57 Link spre comentariu
mac01 Postat August 9, 2017 Partajează Postat August 9, 2017 (editat) 0,015MK = 0,015uF sau 15nF ...nu sunt condensatori electrolitici. Nu recomand schimbarea lor...acest gen de condensatori se strica rar...inlocuirea lor va schimba sunetul...poate spre rau sau poate spre bine. Editat August 9, 2017 de mac01 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 Eu as recomanda totusi verificarea acelor condensatori, apoi replantarea lor. Se schimba doar eventualele exemplare ce nu corespund. Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 (editat) Am o nelamurire... cei trei condensatori sunt, cumva, electrolitici nepolarizati? Daca da, cam cum ar fi calitativ construiti fata de cei polarizati, stiind ca sovieticii nu le cam nimereau. Oare ar fi necesara inlocuirea lor, daca da, am pus-o, e plin magul de ei... Da' ce-ți cășună pe bieții? Sa iei o sculă veche și să te apuci să schimbi tot într-o veselie condensatori pe acolo fară să înțelegi si care e rolul lor în acel loc este o operațiune care are doar o vagă conexiune cu electronica, spre marea dezamagire a unora care deschid topice-fluviu doar despre așa ceva, spre hrănirea nețărmuritului orgoliu personal îmbătat de iluzia elevatului nivel în acest domeniu, pe care au reușit să-l atingă, dacă știu până și să facă asta monșerule! Parol! LE Partea a doua a comentariului nu te vizează pe tine. Tu doar ai pus o întrebare formulată în termeni de bun-simț și nu te-ai apucat să predai lecții despre sofisticata artă a schimbării condensatoarelor. Editat August 10, 2017 de Real Minitehnicus 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 (editat) Vă salut. Aşa cum spune şi titlul, am primit de la un coleg, un magnetofon Kashtan 1 (cred că ăsta e modelul, fiind cu VU-metre VFD) şi pe care m-a rugat să i-l reconditionez. Aparatul a fost conservat destul de bine, însă e plin de praf, vaselina întărită, iar curelele (marea problemă) sunt coapte şi au fost lipite de fulii. Le-am desprins cumva şi am pus nişte O-ring-uri, ca să pot testa restul componentelor în funcţionare: potenţiometrii întrerup, schimbătorul de canale comută aleator, etc, dar funcţionează ambele canale. Am schema, am condensatori electrolitici, aproape pentru toate valorile din schemă, dar nu ştiu pe unde aş mai putea găsi curele, pentru înlocuirea celor vechi. Va rianta cu O-ring-uri nu ţine, care deşi se aşează foarte bine pe fulie, sunt prea elastice şi se cam întind în sarcină. Orice link pentru piese (curele) sau oferte de aşa ceva sunt binevenite. Mulţumesc. Dati-mi dimensiunile curelelor si vi le trimit gratuit. Editat August 10, 2017 de fluffy37 Link spre comentariu
wwilly Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 Am reconditionat si eu un Kashtan , modelul negru cu VU-metre pe ace. Schimbat curele, schimbat capul de inregistrare/redare, curatat mecanismul, demontat, curatat si uns rulmentii motorului, inlociut toti condensatorii electrolitici de pe lantul de preanplificare-amplificare, am pastrat doat elecroliticii mari de la filtraj si cei de iesire de la amplificatoarele de putere. Deasemenea am schimbat toti tranzistorii de semnal mic, de pe placile preamplificatoare, cu BC560. s-a diminuat semnificativ zgomotul de fond al preamplificatoarelor. Magnetofonul functioneaza perfect, o singura problema mai am la partea mecanica, si anume, acea roata intermediara "idler" care cupleaza axul motorului cu volanta, are cauciucul cam imbatranit, e foarte rigid, din aceasta cauza in modul "Play" se aude un zgomot mecanic. Am cumparat la vremea aceea de pe olx o mecanica din dezmembrai pt piese, dar dinpacate acel idler, e la fel de inbatranit. Deocamdata nu am gasit o solutie de a inlocuii acea roata intermediara. Link spre comentariu
Vasyl Postat August 11, 2017 Partajează Postat August 11, 2017 Condensatori ... probabil cu hartie. БМ - бумажно-металлический (hârtie și metal). 1 Link spre comentariu
gauss Postat August 11, 2017 Partajează Postat August 11, 2017 Hartie metalizata ... Link spre comentariu
Lonerider Postat August 12, 2017 Autor Partajează Postat August 12, 2017 (editat) Dati-mi dimensiunile curelelor si vi le trimit gratuit. La demontare s-au rupt, coapte şi lipite pe fulii. Îmi amintesc că nu le-am aruncat, dar mai trebuie să-mi amintesc şi unde am pus bucăţile. Am o vagă idee unde au apucat, le caut dimineaţă şi dacă reuşesc să le adun, le măsor. Mulţumesc anticipat! Da' ce-ți cășună pe bieții? Sa iei o sculă veche și să te apuci să schimbi tot într-o veselie condensatori pe acolo fară să înțelegi si care e rolul lor în acel loc este o operațiune care are doar o vagă conexiune cu electronica, spre marea dezamagire a unora care deschid topice-fluviu doar despre așa ceva, spre hrănirea nețărmuritului orgoliu personal îmbătat de iluzia elevatului nivel în acest domeniu, pe care au reușit să-l atingă, dacă știu până și să facă asta monșerule! Parol! LE Partea a doua a comentariului nu te vizează pe tine. Tu doar ai pus o întrebare formulată în termeni de bun-simț și nu te-ai apucat să predai lecții despre sofisticata artă a schimbării condensatoarelor. Nu le prea am cu rusa, decât la nivel de citit în alfabetul lor. De schimbat nu sunt adeptul schimbării tuturor pieselor în recondiţionarea aparatelor vechi, dar, din puţina mea experienţă, nu am întâlnit, încă, condensator electrolitic rusesc în aparat vechi (de capacitate relativ mică) să nu aibă abateri de +- 20-50%, unii chiar mai mult. Cei la care am facut referire chiar nu ştiu/ştiam ce hram poartă. @wwilli@ Şi la acesta "idler-ul" este îmbătrânit, dar nu este foarte rigid. Magnetofonul nu va mai funcţiona o veşnicie (şi cred că nici nu va mai trage benzi cu el), îl va utiliza ocazional, cât va mai merge. Nu am studiat foarte mult roata respectivă, dar posibil să poată fi recompusă din ceva... Caut să cumpăr un modul A1 (usilitel universalnii kanal), chiar defect, numai să aibă intact comutatorul cu 24 pini sau numai comutatorul. Editat August 12, 2017 de Lonerider Link spre comentariu
doru3160 Postat August 12, 2017 Partajează Postat August 12, 2017 La demontare s-au rupt, coapte şi lipite pe fulii. Îmi amintesc că nu le-am aruncat, dar mai trebuie să-mi amintesc şi unde am pus bucăţile. Am o vagă idee unde au apucat, le caut dimineaţă şi dacă reuşesc să le adun, le măsor. Mulţumesc anticipat! Ia o sfoara/ața si monteaza in locul curelei.Fa semn cu un marker intr-un loc unde se suprapun capetele,si apoi masoara intre semne.Afli lungimea si implicit restul datelor pt a comanda o curea noua.Masurarea dupa bucatile rupte iti va da sigur eroare,si e pacat sa te muncesti sa faci rost de curea noua,si sa fie ori mai mica,ori mai mare.Bucatile rupte iti vor servi pt a afla grosimea si profilul curelei,ca sa nu te mai muncesti dupa fulii. Link spre comentariu
elm Postat August 27, 2017 Partajează Postat August 27, 2017 Nu stiu ruseștii cum sînt, eu am fost plăcut surprins de electroliticii românești. Mai ales comparativ cu electroliticii ordinari din comerț - nu știu comandați de pe net cum sînt. Atenție că toleranța pe mulți este de -20% +50% iar (ca să folosesc expresia unui coleg de pe forum), electroliticii chinezești sînt cu valoarea în budă, nici toleranța asta super-largă nu o respectă, NOI, bineînțeles. Ca exemplu, la Bucurul bunicului meu am schimbat condensatorul de filtraj de 4700 uF românesc (după 25 ani), cu unul chinezesc, nu ieftin, care a crăpat după doi ani. La alt Bucur, originalul IPRS a căzut după 30 ani. Am pus preventiv direct românesc, NOS - merge și acum, după cca 5 ani, folosit cîteva ore în fiecare zi De schimbat nu sunt adeptul schimbării tuturor pieselor în recondiţionarea aparatelor vechi, dar, din puţina mea experienţă, nu am întâlnit, încă, condensator electrolitic rusesc în aparat vechi (de capacitate relativ mică) să nu aibă abateri de +- 20-50%, unii chiar mai mult. Cei la care am facut referire chiar nu ştiu/ştiam ce hram poartă. Link spre comentariu
Lonerider Postat August 28, 2017 Autor Partajează Postat August 28, 2017 Am petrecut timp curatind si gresand mecanica. Greoi sistemul cu sigurantele duble de fixare a parghiilor si altor componente pe axuri si inlocuind din electroliticii de pe module (cumparati noi, din comert). Cei mari, cu surub, ma bate gandul sa nu umblu la ei, deocamdata. Acum stagnez, caut un modul preplificator, doua curele si un buton pentru axul Play/Rew/FFwd. O sa masor si dimensiunile lor, astazi, poate gasesc la cineva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum