Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lanternă chinezească - alimentare defectă. Repar sau upgradez?


Marius84

Postări Recomandate

Va salut! Am o lanternă a tatălui meu made in China cu vreo 15 leduri, un acumulator micut pb-acid cu 2 elementi, probabil de 4.8v. Ledurile sunt împărtite în două faze, cea mică ia vreo 150 de mA si impreuna cam 400 de mA.

Incarcarea acumulatorului se face cu punte şi condensator, care condensator a fătat (scuze pentru exprimare). Evident, chinezii nu s-au mai obosit sa scrie nimic pe el. Am citit pe internet că ar fi cam de 1,5uF/400c. Aceasta să fie valoarea?

În altă ordine de idei, mă gândesc dacă merită să păstrez această configuraţie sau să înlocuiesc totul cu un încărcător de telefon, 2 bucăti 18650 cu un controler de încărcare. Cam ce capacitate au acest tip de acumulatori pb-acid?

Ce aţi face în locul meu?

 

IMG_20170806_150251.jpg
IMG_20170806_150236.jpg
IMG_20170806_150607.jpg
Editat de Marius84
Link spre comentariu

Il faceti cum a fost. Alimentarea prin condensator asigura curent constant, ceea ce nu e cazul la incarcatoarele de telefon. Dupa cum arata condensatorul, nu cred ca are mai mult de 0,22uF. Incercati cu unul de valoarea asta sau apropiata. important este sa nu strapunga. Merita efortul daca acumulatorul cu Pb mai este bun.

Link spre comentariu

Cond. are 1uF la 250V de aceea s-a suparat,acu. are cam 0,5 Ah,eu am inlocuit acu. cu un Li de tlf. ce are si BMS in interior,am pastrat configuratia de incarcator,am pus C la 400Vsi o DZ de 5,6V 1W dupa incarator.

Link spre comentariu

Valoarea condului da curentul de incarcare a acumulatorului, nu e batuta in cuie, si nu din cauza asta pocneste, ci cel mai probabil de la tensiunea mica, si eu tot 1u sugerez, dar cauta unul la tensiune mai mare.

Link spre comentariu

Gunoaie periculoase aceste lanterne, cu performante jalnice. Acei condensatori cu poliester nu sunt de reactanta, nu au fost conceputi pentru asa ceva, trebuia pus un condensator de tip MKP X2 (polipropilena autocicatrizanta). Oricum, montajul ramane un pericol, acumulatorul e o gluma proasta, etc. Nu merita decat aruncata.

Link spre comentariu

Principiul a fost folosit prima data de rusi, in 1987 am vazut o lanterna ce avea aceasta configuratie iar ca si consumator un bec de 3,8V si 0,3A, in maner era un capac demontabil ce avea un stecher pentru incarcare la ~220V de atunci.

Condensatorul era de 47nF/630V, ulterior am intalnit si o versiune cu 0,68uF/400V fabricata de altcineva:

Condensator_008.jpg

Editat de orgasmo
Link spre comentariu

Aceste lanterne sunt arătoase pe dinafară, dar jalnice din punct de vedere tehnic, dar câți bani dai pe ele, atâta calitate primești. Eu la colegii care mai vin cu ele la reparat le schimb acumulatorii cu plumb cu unii Li-Ion recuperați din telefoane mobile dezafectate. În paralel cu acumulatorul pun un Zenner PL5V6 sau 7V5, care protejează ledurile în cazul când lanterna se pune accidental la încărcat pe poziția ,,Aprins,, caz în care de obicei toate ledurile se ard instantaneu. Asta se întâmplă din cauza supratensiunii tranzitorii care apare la conectare. Condensatorul se înlocuiește obligatoriu cu unul MKP de calitate, de 1uF și la tensiune de minimum 400Vc.a.

Poți binențeles să pui acumulatori tip 18650 dar obligatoriu împreună cu modulul dedicat de protecție și un încărcător potrivit scopului.

Eu recomand oricui să cumpere lanterne serioase, nu prostii ieftine.Sau pe cei pasionați de tehnică să-și construiască singuri lanterne bune, fiindcă acum se găsesc ușor leduri de calitate bună și acumulatori la prețuri convenabile. La Bazar sunt câțivacolegi care vând convenabil astfel de componente, ledurile și partea optică dedicate.Trebuie doar ceva îndemânare să le pui la un loc și să obții un lucru care să dureze și care să te mulțumească.

Link spre comentariu

După aceste raspunsuri pentru care va multumesc tuturor, cred ca ma voi orienta catre doi acumulatori de telefon, un incarcator care sa duca minim 1 amper la 5v precum si modulul dedicat de protectie. Referitor la inlocuirea ledurilor, cred ca nu voi reusi asta, e destul de greu sa pot potrivi altele in locul acestora. Sunt leduri mai scurte, dar de 5mm. Ma puteti indruma catre altceva de 5 mm potrivite scopului?

In ceea ce priveste alegerea lanternei, nu am fost intrebat. Mi s-a adredat doar cand a avut sa-mi spuna :"Tată, nu mai incarca, am lasat-o toata ziua si miroase a ars."

Link spre comentariu

Ledurile nici nu e cazul să le schimbați dacă nu s-au ars. Nici nu prea aveți cu ce le schimba, fiindcă acolo nu merg decât cele de 5mm tip ,,helmet,,. Adică cele cu capsulă scurtă. Dacă puneți leduri obișnuite de 5mm, lumina va fi difuză, din cauza defocalizării, optica oglinzii fiind concepută pentru cele scurte....

Link spre comentariu

Nu va vine sa credeti, dar acest gen de alimentare e in multe deviceuri. placi de par perne electrice lampi cu senzor, pana si la masini de spalat am si eu una am pus un mic trafo in loc, cand aveam invertor sinus modificat, dar am revenit la original cu invertorul sinus pur, oricum daca bagi un motor cu perii in priza cand merge, o pusca imediat.

 

Cat despre lanterne sunt asa de rele ca se dezintegreaza in mana, mai bine tot chinezesti din aluminiu mai de calitate cu led de 3-5w

Link spre comentariu

Acumulatoarele astea cu Pb sunt bune de ceva ? Dupa cate cicluri dau coltul, se sulfateaza usor, fierb la incarcare ? Curge acidul din ele si face prapad (pantaloni gauriti, corodari, etc) ? Cu autodescarcarea cum stau ? Intreb pentru ca le-am vazut in multe locuri, nu numai la chinezareli de genul acestei lanterne.

Link spre comentariu

Apropo de istorie, au fost si mini-lanterne romanesti cu acumulator, prin anii `70.

Carcase dreptunghiulare de plastic, verzi, bleu sau rosii, cam 10x4x3 cm, bec romanesc de 2,2V/0,2A cu lupa, situat intre piciorusele stecherului. Se scotea impreuna cu capacul, ca sa permita introducerea in priza pentru incarcare.

Acumulator cu Pb, un singur element cam cat o cutie de chibrituri, neinscriptionat, carcasa de plastic etansa introdusa intr-o "camasa" de tabla cu ambutisari care impiedica acumulatorul sa se umfle la supraincarcare accidentala.

Condensatorul maro-roscat, plat, cam 6x3 cm, facut la Steaua Electrica, nu-mi amintesc valoarea, la 220V c.a. S-a vandut multa vreme ca piesa de schimb la magazinul de desfacere al Radio-Progres.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări