Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radioreceptor MARC 52-F1

tepeleacatalin

Postări Recomandate

o zi buna tuturor colegilor

azi duminica zii de talcioc unde am arestat acest radioreceptor ....este functional evident trebuie curatat si bibilit

intrebarea este daca a mai vazut cineva acest tip de radio , pt ce sunt butoanele BFO, RF GAIN , SQUELCH , VHF DOUBLE CONV. ?

apoi pe ultrascurte am o banda intre 66-86 mhz una intre 88 -108 mhz una intre 144-174 mhz si una intre 430-470 mhz

pe cea normala 88-108 se receptioneaza posturile de radio care emit in mod curent aici

pe restul nu am receptionat nimic.....cine si ce emitea acolo?

este cumva un radio profesional?.....

va multumesc mult....cu respect

pe radiomuseum am gasit urmatoarele

Country: Japan Manufacturer / Brand: Tokyo Electric Co. (TEC); Tokyo Year: 1975 ?? Category: Broadcast Receiver - or past WW2 Tuner Semiconductors (the count is only for transistors) 17: Main principle Superhet, double/triple conversion Wave bands Wave Bands given in the notes. Details Power type and voltage Line / Batteries (any type) / 110-220 / 12 Volt Loudspeaker Permanent Magnet Dynamic (PDyn) Loudspeaker (moving coil) - elliptical Power out from Radiomuseum.org Model: Marc NR-52-F1 - Tokyo Electric Co. TEC; Tokyo Material Modern plastics (no Bakelite or Catalin) Shape Portable set > 8 inch (usable also without mains) Dimensions (WHD) 400 x 275 x 125 mm / 15.7 x 10.8 x 4.9 inch Notes AM-Empfangsbereich: 145 kHz - 30 MHz, FM 65-108 MHz, VHF ca. 145-175 MHz, UHF ca. 430 - 470 MHz: SW 1-4, AM, LW, MW, MB, AIR; Regler für Volume, Tone, Squelch, RF-Gain, LSB/BFO/USB, VHF-Double-Converter, 2 Antennen. Wurde auch unter dem Namen Skylark mit gleicher Modell-Nr. vertrieben. Net weight (2.2 lb = 1 kg)

5.2 kg / 11 lb 7.3 oz (11.454 lb)

post-233052-0-36568600-1502008807_thumb.jpg

post-233052-0-47363400-1502008815_thumb.jpg

Editat de tepeleacatalin
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tepeleacatalin

2

• +_Florin_+

1

• VAX

1

• Nostalgic

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Butonul BFO este pentru receptia in modurille de lucru CW/SSB.

Nu pot sa-mi dau seama din poze, daca e vorba de un simplu comutator ce activeaza/opreste oscilatorul BFO, sau ai acolo un buton de reglaj fin al frecventei BFO- ului. Daca ai reglaj de frecventa, performantele sunt mai bune.

Incearca pe timp de zi o receptie ssb in banda de 40m, vei auzi radioamatori romani, (pe la 7130 kHz de regula). Si cu ceva antena exterioara, altfel ... slabe sperante.

In banda de 144 MHz, ca si in cea de 430, foloseste tot cw/ssb mode, ca sa receptionezi ceva. Tot cu antena exterioara, evident.

RF gain este castigul amplificatorului de RF, deci de acolo reglezi amplificarea etajului respectiv.

Link spre comentariu

Butonul BFO lasa - l la jumatatea cursei ... dupa ce l - ai activat ( ca functie ) . Cauta in gamele de unde scurte o emisiune " neinteligibila " , dupa ce ai cautat - o fin , cu rabdare , din butonul de acord . Cel striat , care misca acul scalei . Daca emisiunea este ca un " amestec " pe frecvente joase , dar ( repet ) neinteligibila , si cu intreruperi ... este o transmisie SSB ( BLU ) voce . Axeaza - te pe mijlocul ei , activeaza BFO si invarte cate putin stanga - dreapta butonul BFO . Dintr - o tonalitate inalta ( gen Donald Ratzoiul ) , vei observa ca incepe sa se " clarifice " vocea ... ma rog , la final va avea o tonalitate cam seaca si metalica , cum aveau vechile telefoane fixe cu galena . Un pic nenaturala ... te poti antrena pe YOUTUBE , cauta radio SSB .Trebuie ceva exercitiu ... nu dispera . Se poate sa fie nevoie sa revii la acordul principal ( butonul mare striat ) . RF GAIN este reglajul amplificarii partii de radiofrecventa din radioreceptor ( amplif intrare , pana in mixer ) . Posturile se cauta cu el la maxim ( rotit dreapta ) , la emisiuni puternice redu - l o treime . Dupa ce ai semnal , redu la limita auditiei postului , asa e cel mai stabil . Eventual revii un pic crescator " peste " pragul la care dispare postul . Ma rog , vei observa repede ce si cum . SQUELCH blocheaza receptorul (audio )in VHF si UHF , de asemenea in gama FM 88-108 . Roteste - l spre stanga pana nu mai auzi fasaitul puternic si enervant in lipsa unui program , apoi poti cauta linistit ... Ma rog , depinde de precizia squelch - ului , poti pierde unele emisiuni slabe , care nu - l deschid . Despre 144-174 , si 430-470 , mai discutam . Daca esti interesat ...

P .S . - ce am povestit mai sus are valoare la un receptor ( complet ) functional . Un operator cu o bruma de experienta ( butonari cu succes anterioare ) sesizeaza repede daca ceva nu e in regula ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

va multumesc pt toate informatiile....eu nu am prins nimic .....in fine...ramane sa il studiez masurat conzii si apoi incerc din nou..intai reconditionare pt ca sigur dupa atatia ani sigur ceva conzi nu mai sunt in parametrii...

o seara placuta tuturor si va multumesc mult

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Buna ziua.

Aparatul radio Marc 52-F1 este calitativ  bun.

Merita cumparat?Daca tepeleaccatalin a mai testat aparatul si este multumit de el?

Multumesc.Jimisdunga.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări