marius75 Postat August 3, 2017 Partajează Postat August 3, 2017 Salut. Am gasit pe net ca radiatorul pasiv ar imbunatati raspunsul boxei la frecventele joase, si am zis sa incerc si eu. Vreau sa modific niste cutii pe care le am deja, sa pun in fata 2x15'' (in loc de unul de 15' cat ar acum)', iar pe spate sa pun cate un difuzor de 15'' cu rolul de radiator pasiv, dar acesta e diferit fata de cele doua, adica nu e aceeasi firma, dar suspensia e tot de cauciuc. Eu oricum le modific cu 2x15'', dar vreau sa stiu daca e bine sa las radiatorul pasiv sau astup gaura. Maine ma apuc de una si daca merge treaba bine, o fac si pe a doua la fel. Multumesc anticipat. Link spre comentariu
one Postat August 5, 2017 Partajează Postat August 5, 2017 Ai incercat cu niste calculatoare online ? Poate rezulta de acolo daca e mai bine sau nu cu pasive. Banuiesc ca incinta acum este inchisa, nu ? Link spre comentariu
sesebe Postat August 5, 2017 Partajează Postat August 5, 2017 (editat) Intrebarea mea este: sint boxe de ascultat muzica acasă sau sint boxe de găsit gălăgie pe la chefuri? In funcție de utilizare răspunsul poate diferi. Editat August 5, 2017 de sesebe Link spre comentariu
marius75 Postat August 5, 2017 Autor Partajează Postat August 5, 2017 (editat) Ai incercat cu niste calculatoare online ? Poate rezulta de acolo daca e mai bine sau nu cu pasive. Banuiesc ca incinta acum este inchisa, nu ? Incintele (4buc) sunt BR calculate la 40Hz, cu cate un difuzor de 15'' fiecare. Cam greu de transportat, asa ca vreau sa fac doua cutii, cu cate doua difuzoare fiecare, dar sa se auda cam la fel de bine ca cele 4 la un loc. Din cauza asta vreau sa pun radiator pasiv, mai castig un pic la frecventele joase, compensand astfel injumatatirea volumului util per difuzor. Am folosit un calculator on-line pe care am mai calculat frecventa de rezonanta a cutiilor, dar nu m-am uitat daca are si posibilitatea de a calcula cutiile cu radiatoare pasive. O sa ma uit astazi. Multumesc de sfat. Intrebarea mea este: sint boxe de ascultat muzica acasă sau sint boxe de găsit gălăgie pe la chefuri? In funcție de utilizare răspunsul poate diferi. Nu prea ascult pe ele in casa, doar ocazional la volum mic. De regula, in casa, ascult pe doua boxe rusesti mai mici. Boxele astea vreau sa le fac pentru galagie si o sa le folosesc de cateva ori pe an. ........... Din cauza caldurilor am amanat aceasta modificare, intre timp ma documentez si eu mai bine... Editat August 5, 2017 de marius75 Link spre comentariu
one Postat August 5, 2017 Partajează Postat August 5, 2017 Abia acum am inteles ce inseamna BR. Parerea mea relativ empirica este ca nu vei obtine vreun avantaj. Mai ales daca sunt pentru galagie iti convine bass reflex. Link spre comentariu
marius75 Postat August 5, 2017 Autor Partajează Postat August 5, 2017 Pai merge cutie bas reflex + radiator pasiv. Sunt multe modele de boxe BR, de la firme consacrate, care au in fata doua difuzoare (aparent doua difuzoare) , dar de fapt unul e difuzor, iar celalalt e radiator pasiv. Altele au pasivul pe spate (asa vreau eu sa le fac, din lipsa de spatiu in partea frontala). Treaba e ca eu am deja gaura pentru radiatorul pasiv (gaura in care se afla acum difuzorul de 15'') si urmneaza sa mai dau alte doua gauri pe spatele cutiei (unde pun doua difuzoare de 15'') si aia devine noua fata a cutiei, oricum e vopsita neagra toata, asa ca nu conteaza prea mult aspectul asta. In urma cu multi ani, era o discoteca la noi in oras, care avea pentru basi doua cutii (cuburi), in fiecare erau 3 difuzoare, iar pe una din laterale era pusa doar plasa (un fel de open baffle). Basul cobora destul de frumos. Din cate discoteci am fost, aia avea cel mai bun bas (cobora cel mai bine). Eu m-am tot gandit... daca erau toate 3 difuzoare, cele aflate pe lateralele paralele, ar fi lucrat in contratimp, adica basul s-ar fi anulat, cred ca de fapt erau doua difuzoare (1 si 2 in schema) si un radiator pasiv (3). Toate 3 erau cu magnetul spre interiorul cutiei, iar laterala marcata cu L era numai plasa. Mai e si varianta ca diful 3 sa fi fost legat in antefaza si nu un radiator pasiv. Arata cam asa: Link spre comentariu
Shambala Postat August 5, 2017 Partajează Postat August 5, 2017 Radiatorul pasiv reprezinta un caz particular al incintelor Bas-Reflex (BR). In general membrana pasiva trebuie sa fie ca suprafata mai mare sau macar egala cu cea a wooferului. Asa ca nu are rost sa pui o membrana de 15" daca ai 2 woofere de 15" in paralel. Link spre comentariu
marius75 Postat August 5, 2017 Autor Partajează Postat August 5, 2017 In situatia asta, ramane sa le fac cu 2x15'', fara radiator pasiv. Multumesc pentru raspuns. Link spre comentariu
one Postat August 5, 2017 Partajează Postat August 5, 2017 (editat) Difuzoarele din discoteca sunt tipice, cam asa ceva, dar exista si cu 4, cate unul sus, jos, stanga-dreapta. Nu am vazut cu pasive pana acum. Difuzoarele din incinta de mai sus sunt legate electric in antifaza, dar mecanic sunt in faza. Boxa cu tub reflex ar trebui sa aiba randament ceva mai mare. Daca pui si bass reflex si membrana pasiva este ca si cum ai avea o boxa cu 2 tuburi rezonatoare de forme diferite. In boxa ta cu 3 difuzoare sigur erau fazate toate si nu era nici o membrana pasiva. Pacat ca nu reusesc sa gasesc o poza cu 4. Aha, uite. Editat August 5, 2017 de one Link spre comentariu
marius75 Postat August 5, 2017 Autor Partajează Postat August 5, 2017 Nu stiu cum erau legate alea 3 difuzoare din cubul de la discoteca, dar se auzeau bine. Boxa cu 4 difuzoare e chiar interesanta, nu stiu cum s-o auzi si cum sunt legate difuzoarele (in antefaza cele de pe peretii paraleli?) O sa renunt la membrana pasiva. Link spre comentariu
one Postat August 5, 2017 Partajează Postat August 5, 2017 (editat) Cum spuneam toate in faza. Nu au cum sa fie in antifaza ca nu mai produc nimic se anuleaza. Sunt boxe care sa aud bine si care se aud prost cu exact aceasta arhitectura, pentru ca aici boxa conteaza mai putin, difuzoarele fac diferenta caci sunt facute special pentru acest tip de incinte. Este o incinta cu un randament si mai bun decat bass reflex dar bineinteles fiind folosita la discoteci si concerte nu se pune problema liniaritatii nici macar in banda de frecvente joase. Fiind o incinta aproape deschisa frecventa de rezonanta a difuzorului creste foarte putin, spre deosebire de bass-reflex si deci intr-adevar basii sunt mai profunzi si mai puternici. Sunt multe modele de boxe BR, de la firme consacrate, care au in fata doua difuzoare (aparent doua difuzoare) , dar de fapt unul e difuzor, iar celalalt e radiator pasiv. Altele au pasivul pe spate (asa vreau eu sa le fac, din lipsa de spatiu in partea frontala). Daca pasivul e in fata pe acelasi panou cu difuzorul incinta nu este doar un paralelipiped, are un labirint inauntru. Editat August 5, 2017 de one Link spre comentariu
marius75 Postat August 5, 2017 Autor Partajează Postat August 5, 2017 Am inteles acum despre ce e vorba. Un astfel de proiect necesita o experienta mai mare in domeniu si un buzunar doldora. Eu n-am nici una, nici cealalta. Raman la varianta mai simpla cu 2x15''. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum