Vizitator Boby Postat Mai 28, 2007 Partajează Postat Mai 28, 2007 Stiu ca pentru a masura tensiunile de audiofrecventa este necesar un voltmetru electronic care sa lucreze in toata banda de audiofrecventa 20 Hz.......20Khz , cel putin aceasta este banda teoretica ea putandu-se expanda in jos sau in sus , ( impropriu numit MILIVOLTMETRU deoarece masoara tensiuni ce pot atinge 100 de volti A.C.~ )de asemenea mai stiu ca este necesar ca acest voltmetru de audiofrecventa sa aibe o impedanta Zin. care poate sa ajunga la cativa zeci de megaohmi,( acest lucru depinde de etajul de intrare) de regula acest voltmetru are trei etaje : - Etajul de intrare - Amplificatorul de masura - Indicatorul de regula analogic Eu am un multimetru digital profesional care in curent alternativ are o Zin. de 20 de megaohmi..........dar degeaba deoarece banda de frecventa pe care o poate masura este de maxim 400 de Hz :smt085 deci nu pot face nimica,iar sa construiesc un voltmetru de audiofrecventa cu indicatie analogica e greu...........ma refer la etalonat ,etalonarea e grea iar adaptarea unui afijaj digital cu diode led sau liquid cristal display e de asemenea relativ greu. :smt089 deci m-am gandit eu ,de fapt amintit ,ca pot lega doua diode cu doua condensatoare la intrarea de masurare a curentului continuu care are si aceasta Zin 20 de megaohmi si redresand tensiunea alternativa care acum poate fii nu numai de audiofrecveta ci si de radiofrecventa.........pana la o anumita frecventa ca si diodele au limitari :smt003 rugamintea mea este urmatoarea :Daca cunoasteti si alte moduri de adaptare a unui multimetru digital pentru a masura tensiuni de audio si de ce nu si de radiofrecventa va rog sa imi expunet!!!Stima si respect!!! :smt006 Link spre comentariu
mircea888 Postat Mai 29, 2007 Partajează Postat Mai 29, 2007 pot lega doua diode cu doua condensatoare la intrarea de masurare a curentului continuu care are si aceasta Zin 20 de megaohmi si redresand tensiunea alternativa care acum poate fii nu numai de audiofrecveta ci si de radiofrecventa.........pana la o anumita frecventa ca si diodele au limitarisi ce rol au condensatoarele alea? vrei sa filtrezi tensiune dupa redresare? :smt005 Link spre comentariu
Vizitator Boby Postat Mai 29, 2007 Partajează Postat Mai 29, 2007 Cred ca pentru alea sant este un fel de DEMODULARE , intelegi??? Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Mai 29, 2007 Partajează Postat Mai 29, 2007 Boby, intrebarea ta: ...rugamintea mea este urmatoarea :Daca cunoasteti si alte moduri de adaptare a unui multimetru digital pentru a masura tensiuni de audio si de ce nu si de radiofrecventa va rog sa imi expunet!!!Stima si respect!!!are un singur raspuns: Cumparati un OSCILOSCOP. NUMAI BINE Link spre comentariu
Vizitator Boby Postat Mai 29, 2007 Partajează Postat Mai 29, 2007 Stiu ca se poate si cu osciloscopul dar deocamdata nu am bani :smt003 Stima si respect!!! Link spre comentariu
cirip Postat Mai 29, 2007 Partajează Postat Mai 29, 2007 Boby,Incearca montajul din poza atasata.Cum se masoara:Pui ampliful sa debiteze pe o sarcina artificiala (rezistenta) de 4, 8 sau cati ohmi vrei. Conectezi partea stanga a montajului in paralel cu sarcina. Atentie sa fie masa la masa si dioda la firul cald. In dreapta conectezi multimetrul digital pus pe volti DC. Este de asemenea important ca amplificatorul sa debiteze sinus si sa nu fie in limitare. Nu faci testul cu muzica.Tensiunea masurata de multimetru reprezinta valoarea de varf a sinusoidei de pe sarcina minus caderea de tensiune pe dioda. Valoarea efectiva a tensiunii pe sarcina se afla inmultind amplitudinea calculata cu 0.707.Exemplu: Sa presupunem ca citesti 11V pe multimetru si lucrezi pe o rezistenta de sarcina de 8 ohmi.-Amplitudinea tensiunii sinusoidale pe sarcina va fi Ua=11+Vd=11.8V. Vd=0.8V este caderea de tensiune pe dioda 1N4148.-Valoarea efectiva a tensiunii pe sarcina va fi Uef=Ua*0.707=8.34V-Puterea debitata in sarcina de 8 ohmi va fi P=Uef^2/R=8.69WIn domeniul de frecventa audio si pentru conditiile de amator, eroarea este neglijabila.Se poate construi un redresor de precizie, fara prag, la care nu mai trebuie ajustata caderea de tensiune pe dioda, dar nu cred ca se justifica complicatia.Spor!Cirip Link spre comentariu
niq_ro Postat Mai 30, 2007 Partajează Postat Mai 30, 2007 vezi si http://www.niqro.lx.ro/wattmetru.htm :yawinkle: Link spre comentariu
Vizitator Boby Postat Mai 30, 2007 Partajează Postat Mai 30, 2007 Da am inteles va multumesc tuturor !!! Stima si respect!!! :smt006 Link spre comentariu
Audio Postat Noiembrie 7, 2010 Partajează Postat Noiembrie 7, 2010 Boby,Incearca montajul din poza atasata.Cum se masoara:Pui ampliful sa debiteze pe o sarcina artificiala (rezistenta) de 4, 8 sau cati ohmi vrei. Conectezi partea stanga a montajului in paralel cu sarcina. Atentie sa fie masa la masa si dioda la firul cald. In dreapta conectezi multimetrul digital pus pe volti DC. Este de asemenea important ca amplificatorul sa debiteze sinus si sa nu fie in limitare. Nu faci testul cu muzica.Tensiunea masurata de multimetru reprezinta valoarea de varf a sinusoidei de pe sarcina minus caderea de tensiune pe dioda. Valoarea efectiva a tensiunii pe sarcina se afla inmultind amplitudinea calculata cu 0.707.Exemplu: Sa presupunem ca citesti 11V pe multimetru si lucrezi pe o rezistenta de sarcina de 8 ohmi.-Amplitudinea tensiunii sinusoidale pe sarcina va fi Ua=11+Vd=11.8V. Vd=0.8V este caderea de tensiune pe dioda 1N4148.-Valoarea efectiva a tensiunii pe sarcina va fi Uef=Ua*0.707=8.34V-Puterea debitata in sarcina de 8 ohmi va fi P=Uef^2/R=8.69WIn domeniul de frecventa audio si pentru conditiile de amator, eroarea este neglijabila.Se poate construi un redresor de precizie, fara prag, la care nu mai trebuie ajustata caderea de tensiune pe dioda, dar nu cred ca se justifica complicatia.Spor!CiripNeata,am dat peste topicul acesta si as avea o intrebare , daca la amplificatoare de putere se poate masura asa tensiunea de audiofrecventa atunci asa se poate si la surse de semnal ( capete magnetice,doze de pyck-up,etc) sau la preamplificatoare ? sau se foloseste altceva ? Din ce se face acea sarcina artificiala un rezistor de o putere si o rezistenta data sau se poate si un difuzor ?In dreapta conectezi multimetrul digital pus pe volti DC nu trebuie pe AC ?O zi buna ! Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 7, 2010 Partajează Postat Noiembrie 7, 2010 Asculta ciripitu... si mai uita-te o data la ce s-a scris mai sus. Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 7, 2010 Partajează Postat Noiembrie 7, 2010 se poate si la surse de semnal ( capete magnetice,doze de pyck-up,etc) sau la preamplificatoare ? Se poate numai daca sursa de semnal da tensiune suficient de mare ca sa se poata neglija caderea de tens pe dioda. De ex la un cap magnetic nu merge. Din ce se face acea sarcina artificiala un rezistor de o putere si o rezistenta data sau se poate si un difuzor ?Se poate cu difuzor, dar daca testezi puterea maxima, crezi ca ai rabdare sa stai in galagia aia pana masori? nu trebuie pe AC ? Nu. Link spre comentariu
Audio Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 se poate si la surse de semnal ( capete magnetice,doze de pyck-up,etc) sau la preamplificatoare ? Se poate numai daca sursa de semnal da tensiune suficient de mare ca sa se poata neglija caderea de tens pe dioda. De ex la un cap magnetic nu merge. Din ce se face acea sarcina artificiala un rezistor de o putere si o rezistenta data sau se poate si un difuzor ?Se poate cu difuzor, dar daca testezi puterea maxima, crezi ca ai rabdare sa stai in galagia aia pana masori? nu trebuie pe AC ? Nu. Multumesc mult ! Link spre comentariu
ionioni2008 Postat Noiembrie 10, 2010 Partajează Postat Noiembrie 10, 2010 Totusi, cea mai eleganta solutie ramane sa folosesti un DMM true RMS cu raspuns bun in frecventa. Din zona mai ieftina, va recomand calduros UT61E. Chinezii il dau cu banda pana la 10Khz, dar masoara bine pana la 80Khz. Link spre comentariu
Audio Postat Noiembrie 23, 2010 Partajează Postat Noiembrie 23, 2010 Se poate construi un redresor de precizie, fara prag, la care nu mai trebuie ajustata caderea de tensiune pe dioda, dar nu cred ca se justifica complicatia.O schema simpla si eficace are cineva ( redresor de precizie ) ?Merci ! Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 O schema simpla si eficace are cineva ( redresor de precizie ) ? http://sound.westhost.com/appnotes/an001.htm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum