Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

când 317 o ia razna pe câmpie...

Postări Recomandate

toată lumea (plus unchiu-său) a făcut măcar odată un stabilizator cu 317... s-ar zice că nu oferă surprize, şi te poţi baza pe el... nu?

păi... nu prea! :d
propun să înşirăm aici momentele când 317 se decide brusc să aibă "personalitate", şi eventualele rezolvări.

se dau următoarele:
- traf 18Vca, redresat şi filtrat la 24Vcc
- schema tipică de utilizare a lui 317 în configuraţie reglabilă, cu rezistenţă de 220 ohm şi potenţiometru de 5 kohmi, plus diodele de protecţie aferente. pe ieşire, un electrolitic de 10 uF/40V

problema e că... punând cursorul potenţiometrului spre masă, avem cei 1.2-1.3V normali la ieşire, DAR se ajunge la maximumul tensiunii mult înainte ca potenţiometrul să ajungă la jumătatea cursei. restuil cursei nu are nici un efect: ieşirea stă "înfiptă" în 24 de volţi.

am suspectat că am pus în loc de 220 ohmi 2.2 kohmi sau mai mult... 22 kohmi sau 220 kohmi. nu a fost cazul.
am suspectat că am greşit potenţiometrul, şi e de 10 kohmi (s-a mai întâmplat odată, dar atunci se comporta altfel: ajungea tot înainte de jumătate de cursă la maximum, apoi... tensiunea o lua înapoi, spre zero!). nu era, e de 5 kohmi, şi liniar. atunci nu doar că era de 10 kile, mai era şi logaritmic! :)
poate am pus diodele de protecţie greşit... nici asta.
integratul? păi dacă e defect, de ce naiba, totuşi, merge... la jumate de cursă?

testul ăsta e în gol, fără sarcină... ar trebui să funcţioneze ok şi cu sarcină şi fără...

păreri? :)

Link spre comentariu

Încearcă alt exemplar, unele suferă ceva ,,mutații,, și sar la gât prin surprindere.....am pățit și eu asta.Dar rezolvarea mea a fost găsirea unui potențiometru bun și sortarea LM317 dintre mai multe exemplare.Nici chinezul nu le reușește pe toate chiar la fel....

Link spre comentariu

ieşirea stă "înfiptă" în 24 de volţi.

Integratul pare sa fie saturat. Normal ca nu scoate peste tensiunea de intrare.

e de 5 kohmi, şi liniar

Pe masuratelea? Miscand cursorul, rezistenta variaza monotonic?

Eu suspectez ca ai contact imperfect la pot, pinul "Adjust" vede mult mai mult de 2K la juma' de cursa si tensiunea zboara in sus din cauza injectiei de curent de approx 1.25/220=5.6mA pana se satureaza regulatorul serie. Acolo ingheata.

Cand fuge iesirea in sus, fuge si Adjust in sus? Fata de masa, desigur. Daca da, e de la pot.

Masoara tensiunile pe cei 3 pini ai lui 317 in diverse ipostaze si posteaza-le. Mai vedem dupa aia.

Cirip

Editat de cirip
Link spre comentariu

... o să fac asta... de fapt, mă enervez, şi fac un cablaj desenat de mână, şi-l las definitiv pe ăla în "piticuţ"!
deocamndată e în stare să-mi alimenteze maşina de găurit cablaje, şi de aia am nevoie să meargă ca să termin cu staţia wolf...

traful are 800 mA nu merită să mă complic cu ceva mai complex ca un 317...

@cirip:
- tensiunea de 24 de volţi apare la ieşire înainte să ajungă cursorul la jumătatea cursei, şi rămâne constantă după aia până la capăt.
- să verific, am un potenţiometru de 4.7k, merge, deşi... acelaşi potenţiometru a mers fain-frumos până acuma. s-ar putea ca Validae să aibă dreptate, pentru că am pus alt exemplar de 317, nu tot pe cel "vechi"...
- "Cand fuge iesirea in sus, fuge si Adjust in sus?" nu am măsurat, ia să văd. la cât de simplă e schema nu m-am gândit la asta... un pic de răbdare! :)

Link spre comentariu

cirip, am măsurat... la "adj" tensiunea urmează aproape la fix tensiunea de... ieşire!
potenţiometrul e bun, am lipit altul, face la fel.

mi s-a părut aiurea... m-am mai uitat odată: 68 de ohmi, nu 220 (urmează multe cuvinte nerecomandate minorilor).
fumez o ţigară, dezlipesc rezistenţa aia, şi mai măsor odată... :nerv

Link spre comentariu

nu... mai rău de atât!
m-am luat după ce scria pe plic, şi pe plic scria "120 ohm"... şi n-am verificat ce rezistenţe sunt... abia acum am văzut!!! :nerv

Aaveam doar 2 rezistenţe în plicul ăla, după datasheet era ok şi 120 ohm, cam la limită, dar era, şi am zis să termin "stocul" de piese în una-două exemplare... să-mi fie învăţătură de minte, să măsor ÎNTOTDEAUNA VALORILE PIESELOR ÎNAINTE DE MONTARE!!! :nerv

partea bună e că data viitoare, dacă se mai întâmplă figura asta, ştiu care e cauza!...

uitasem: totul e ok acum, am pus o rezistenţă măsurată de 220 ohmi... my zen is returned... thank you, cirip! :)

Editat de MifTy
Link spre comentariu

m-am mai uitat odată: 68 de ohmi, nu 220

Meh! 1.25/68= fo 18mA. Daca-i lasi si lui sa pape ceva, de pe la 1K valoarea potului, adica o cincime de cursa, baiatul e saturat bine mersi. Asta mi-aduce aminte de frecvent intalnitele replici de genul: "am verificat totul, e perfect, dar nu merge". Apoi: "Ups! Aveam un scurt pe placa sau era un tranzistor, dioda, etc. pus invers ... bla bla" :)

Bine ca l-ai dibuit.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Meh! 1.25/68= fo 18mA. Daca-i lasi si lui sa pape ceva, de pe la 1K valoarea potului, adica o cincime de cursa, baiatul e saturat bine mersi. Asta mi-aduce aminte de frecvent intalnitele replici de genul: "am verificat totul, e perfect, dar nu merge". Apoi: "Ups! Aveam un scurt pe placa sau era un tranzistor, dioda, etc. pus invers ... bla bla" :)

Bine ca l-ai dibuit.

după ce-ai spus de tensiunea pe adjust, m-am gândit că poate am greşit rezistenţa... am mai multe valori de un sfert de watt, toate cu corp albastru, de la 10 ohmi la 10 kohmi, inclusiv... m-am uitat direct la inelele rezistenţei puse de mine, şi clar că gri n-avea ce să caute pe o rezistenţă de 220 de ohmi...

dacă nu mă mânai să măsor tensiunea aia, nu mă gândeam să mă uit mai cu luare-aminte şi la rezistenţă... şi e singura din tot montajul!!! :rade:

acum "piticuţul" e fericit... şi subsemnatul la fel.

mâine trec la staţia wolf şi dacă nu ajung iar să stau până la 3 noaptea, la sursa cu 723...

dar de data asta verific înainte să lipesc tot ce pun... :rade:

Link spre comentariu

- schema tipică de utilizare a lui 317 în configuraţie reglabilă, cu rezistenţă de 220 ohm şi potenţiometru de 5 kohmi, plus diodele de protecţie aferente. pe ieşire, un electrolitic de 10 uF/40V

......................................

...testul ăsta e în gol, fără sarcină... ar trebui să funcţioneze ok şi cu sarcină şi fără...

Pentru functionare corespunzatoare ( pentru stabilitate ) este nevoie de o sarcina capacitiva minima, 10uF este cam putin dupa parerea mea, ar trebui macar 47-100uF.

Pentru stabilizare corecta a iesirii, este necesara o sarcina minima permanenta pe iesire, cam 3-4mA, daca divizorul este dimensionat corect, sarcina asta minima va fi asigurata de el, asa 317 ar merge ok si in gol.

... din cauza injectiei de curent de approx 1.25/220=5.6mA pana se satureaza regulatorul serie...

NU se injecteaza nimic in pinul Adj daca la asta va referiti, din contra trebuie evitat cu orice pret sa se faca asta, amintiti-va de scopul diodei dintre adj si Vout atunci cand adj are 10uF la masa.

Verificati pdf-ul 317.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări