Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu TL081

Postări Recomandate

Udar asa este m-am grabit si am gresit.

Problema cu rezistenta cc adaugata este reala si valabila si la adaugarea de spire in primar si la o infasurare in antifaza cu secundarul, dar cum s-au respins sistematic sugestiile, am zis ca poate se incearca si asa.

In rest.... asta e lumea, sa ceri politete de la un badaran ( Tataru Cornel ) e impotriva firii. Iar Sesebe contrazice cam orice nu este sugerat de el, nici aici nimic nou.

Editat de marian
Link spre comentariu

De citeva ori am facut o fereastra in laterala carcasei unui transformator, am dezizolat pe o parte a spirei cam 2-3mm si am scos o priza.

Am ales marginea bobinajului, care este uneori lipita de carcasa si chiar se poate forta deplasarea cu 0,5mm de exemplu.

Mai inainte am masurat tensiunea perforind izolatia cu un ac in virful sondei. Metoda poate merge si pentru mai multe prize

si chiar la transformatoare toroidale sau impregnate. Nu am gresit niciodata cu aceasta metoda, dar operatiunea are un oarecare risc,

de aceea trebuie multa atentie.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Acum citiva ani am comandat un traf toroidal cu primar de 230V și mai multe secundare cu valorile astfel alese incit sa pot obține prin combinații serie și antiserie o multitudine de tensiuni.

Nu pot decit sa spun ca am pierdut banii de pe acel traf, nu am putut să-l utilizez deloc cum era planificat......

Link spre comentariu

Care dintre cele doua variante este adevarata?

Scriati ca nu aveti schema si este un modul realizat hibrid.

Dl franzm scria ,,se poate realiza un stabilizator în comutatie care se poate folosi ca preregulator" dupa parerea mea, aceasta este solutia cea mai indicata, adica o varianta de PWM, ca preregulator de tensiune.

Modulul pe care il am este cu TL081.Sursa insa(cutia si ce a mai ramas din ea este Kepco)

Vroiam sa pun acest modul sa readuc sursa la viata ca sta degeaba.

Link spre comentariu

Excluzand "restaurarea" (nu se cunoaste schema si posibil nu sunt gasibile anumite componente),

ar fi posibile urmatoarele variante:

1) modificarea trafo, prin scoaterea de spire sau, daca e posibil chiar a unei prize (pentru a nu mai

demonta prea mult)

2) construirea unei surse liniare; probleme: disipatie mare (la realizarile industriale se "economiseste"

prin comutarea pe 1-2 prize in secundar, corelat cu tensiunea ceruta la iesire)

3) utilizarea unei prestabilizari in comutatie; varianta "retro" e un redresor in punte semicomandata,

cu tiristoare; aceasta solutie vine "la pachet" cu o inductanta babana, pe tole, care acumuleaza energia

furnizata la 100 Hz. Sau, mai modern, unul la 30-70khz, eventual pilotat cu raspanditul TL 494 si tranzistor

bipolar + inductanta + dioda rapida aferente, adecvate frecventei de lucru (mult mai compacte).

Pana la urma, oricare din variante NU se incadreaza la "simplu si usor", performanta ceruta implicand,

totusi, un efort destul de mare....

Vorbesc din experienta personala: am si eu o multime de "proiecte-posibilitate", dar pana nu apare o

presiune suficient de mare care sa ma oblige sa "rezolv", posibilitatatile ramn....posibilitati!

Link spre comentariu

Mie nu imi merita sa muncesc pentru asta.,Mai bine cosul de gunoi si gata.Daca ar fi ceva serios ar merita dar asa doar de amorul artei chiar nu merita.

Am surse destule dar imi parea rau sa o bandonez.Daca nu avea nenorocitul ala de modul o reparat originala si era mult mai ok.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări