Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu TL081

Postări Recomandate

Uneori nu e nevoie să desfaci efectiv tot traful, fiindcă secundarul e mereu ultima înfășurare și astfel poți scoate spire doar îndepărtând izolația de pe ultimul strat de spire.....pur și simplu scoți câteva spire, măsori tensiunea și apoi tai sârma, apoi mai scoți spire până când ajungi la tensiunea dorită. Nu e complicat deloc, e greu doar dacă traful a fost impregnat complet în rășină, cazuri rare.

Link spre comentariu

Dacă vorbesc despre schema corectă ( am mai spus-o și mai sus dar nu aș vrea să vorbesc alături ) atunci soluția propusă de colegul @EFTIMIE are un neajuns major :

- Limitarea tensiunii de alimentare a lui U2 ( care comandă tranzistorul serie ) va duce la limitarea tensiunii de ieșire .

În plus, schema de comandă a lui Q3 trebuie modificată. - nu că ar fi foarte complicat

PS. Schema este asta, ca să nu mai pun link-uri.

post-176515-0-72541500-1501756050_thumb.gif

Link spre comentariu

Păi tocmai asta propunea @EFTIMIE si la asta am raspuns eu .

Să ne legăm doar de U2 si sa punem unul de 44V nu de 36 cum e TL081 . Am probabil -5V pe negativă, mai am la dispozitie maxim 39V pe pozitivă - la siguranță nu pot mai mult de 37V ( 42V alimentare totala fata de maxim 44 permis ) . Iesirea U2 în condițiile furnizării a ceva mA poate avea , în cazul optimist, 35V. Cu ce mai cade pe R15 si bază-emitor la Q2, Q4 mai avem la ieșire 33V , Hai să tragem de fiecare element câte puțin ( la risc ) și să obținem 34-35V .

Față de 50V la intrare tot e risipă....

PS Sigur, există operaționale corespunzătoare . Dar asta e altă discuție.

Link spre comentariu

- Limitarea tensiunii de alimentare a lui U2 ( care comandă tranzistorul serie ) va duce la limitarea tensiunii de ieșire .

În plus, schema de comandă a lui Q3 trebuie modificată. - nu că ar fi foarte complicat

Corect, o varianta post-176697-0-40139300-1501761882_thumb.gif cu modificari relativ mici.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

De acord în principiu dar este deja altă schemă. Condițiile de stabilitate sunt mult mai severe, nu se mai poate utiliza orice capacitate la ieșire.

Uitați-vă la DS-urile stabilizatoarelor integrate uzuale : 317, 78xx, etc . Toate au structură de repetor NPN pe ieșire și la toate scrie că nu e critică capacitatea la ieșire.

Uitați-vă acum la ceva low drop-uri cu PNP sau MOSFET - P . Deja , nu mai zice așa. Unii zic că nici nu e bine să pui condensatori cu ESR prea mic ....

Schema sugerată este la mijloc - ieșire cu tranzistor quasi PNP . Și condițiile de stabilitate sunt la mijloc dar oricum mai exigente decât la varianta inițială care e , practic, necondiționat stabilă din cauza impedanței de ieșire intrinseci mici a repetorului darlington.

EDIT - Seria 1117 este ( cel puțin ce am văzut eu DS-uri ) o soluție de tip quasi PNP.

De exemplu :

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj0p-yBhLvVAhWGuhQKHSomB0sQFggmMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.infineon.com%2Fdgdl%2FInfineon-IFX1117ME_-DS-v03_03-en.pdf%3FfileId%3Ddb3a30432e779412012e9097d1611987&usg=AFQjCNGV5i6jzCumZ0AP5P_4nVG6MWqklA

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări