Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuite cu dioda lambda - oscilatoare si amplificatoare regeneratoare

VAX

Postări Recomandate

Am testat si nu prezinta rezistenta negativa ca o diodele lambda sau tunel, dar functioneaza ca oscillator.

Am facut oscilator pe 60MHz si probabil ca la anumite rezistente de colector este receptor regenerativ.

La intrare am pus un generator MF, dar in simulare este greu de prins un asemenea punct de functionare

si nu am obtinut decit un semnal AM, nu audio.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Oscilatorul din figura se mai numeste "multivibrator". Am folosit asa ceva la un vechi receptor gen "pulse counting", dar cu caracteristica de detectie inversata, V intors in loc de V drept.

post-217082-0-62204300-1511205827_thumb.png

Are si CAF pentru panta unica. Se poate renunta la indicatorul de acord si la EFT-ul aferent.

Link spre comentariu

Am inteles.

Am facut montajul de mai multe ori, nu ca receptor, ca oscilator. Interesant e ca oscileaza la raporturi mari L/C si invers, dar e foarte sensibil la variatiile tensiunii de alimentare.

Nu cred ca scoate chiar sinusoidal, dar e bun ca oscilator comandat in tensiune, ori chiar ca modulator de frecventa. La prima vedere mi s-a parut a avea un comportament asemanator diodei lambda.

Link spre comentariu

Posibil sa gresesc eu, dar la inceputul schemei nu este vestitul ''oscilator universal''? Asta parca scotea sinus, e prea devreme acuma sa-l caut, trebuie sa am si eu unul, insa in amintirile mele era sinusoidal. Ce motiv ar avea sa fie altfel?

Link spre comentariu

Mark, ca receptor de FM, chiar merge ?

Stiam si eu schema. Am incercat o simulare. Oscileaza, dar nu reusesc sa obtin semnal audio, cu semnal modulat pe aceeasi frecventa pe intrare.

D'aia nu am mai facut-o practic.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Nu l-am incercat ca receptor dar sunt convins ca merge, am vazut pe net multe scheme in configuratia asta. De curiozitate poate o sa il incerc, o sa spun ce si cum.

Am incercat in schimb detectorul "pulse counting" pomenit la 30 si 32. L-am pus ca demodulator/limitator pe 10.7Mhz si 455Khz si intradevar merge, demoduleaza perfect FM.

Editat de Mark S
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am reusit simulari de la 413 Hz la 106MHz cu acelasi circuit activ.

1H-100nF.............413Hz

10mH-2200pF......32KHz

100nH-33pF..........78MHz

75nH -22pF..........106MHz

La o anumita rezistenta pusa in paralel cu circuitul oscilant forma sinusoidala este foarte buna.

attachicon.gifoscilator lambda.png

Acest circuit cu tranzistorii din schema, oscileaza pe 3,81MHz. Cum era de asteptat, tensiunea de iesire

este axata pe 0V si simetrica. Nu este "cine stie ce chestie", dar pentru mine este interesanta

si apreciez topicul deschis de @VAX.

@gsabac

M-a apucat mestereala de Anul Nou...asta e :))

Aveam nevoie de un oscilator de banda larga, simplu de construit, la care sa schimb doar elementele LC ptr a comuta intre benzi complet diferite. La fel, sa oscileze "frumos" sinusoidal si sa permite rapoarte mari L/C sau invers. Schema asta imi facea cu ochiul, dar nu aveam FET-uri cu canal P.

Azi au venit niste 2N5460 si am trecut la treaba. Ptr canal N am folosit BF245.

Merge super! La multi ani tuturor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări