Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sectiune / putere : trafuri tor si U+I

petre_s

Postări Recomandate

Vizitator donpetru

Corectez - vezi cu rosu:

1) traf tole E+I cu sectiunea de 20 cm2, 2,5 spire/V, primar 550 spire ptr. 220Vca.

2) traf tole C+C cu sectiunile de 10 cm2 (total 20 cm2), 5 spire/V, primar 2x550 spire (total 1100) ptr 220Vca.

iar aici, la acelasi raport al bobinelor, zici ca sectiunea trafului cu tole este egala cu suma ambelor sectiuni din traful coloana.

gandeste putin logic toate astea si poate nu o sa te mai plictisesti.

Link spre comentariu

lasati-o moarta, oricum eu m-am convins, stiu cum trebuiein plus n-am chef sa ma duelez inutil in 2319889 de pagini pe aici ca oricum n-o scoat la capatai cu voi.

Link spre comentariu

Pina la urma nu te-a provocat nimeni la duel. Si esti liber sa-ti bobinezi cum vrei orice traf, asa o sa capeti si experienta.

Bafta!

donpetru

Nu trebuie corectat.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

ca sa eliminam orice posibilitate de neintelegere pun o poza:

Posted Image

primul traf este cu tole E+I al doilea U+I. suprafata sectiunilor in liniile rosii este aceeasi. TOATE cele 3 bobine sunt identice. Intrebare: Al 2-lea traf are putere dubla fata de primul?

a) Cele 3 bobine nu au cum sa fie identice, la trafo pe tole U+I fiecare bobina are 1/2 din nr. total de spire, deci cimpul elmg indus de fiecare bobina in miez va fi 1/2 din valoarea totala.

b) La traf pe tole E+I avind o singura bobina, sectiunea din mijloc e dubla fata de una din margine, prin ea trecind tot cimpul elmg, iar prin cele din margini cite 1/2 din valoarea totala.

c) La intrebarea ta nu pot sa-ti raspund decit daca intelegi rationamentul explicat mai sus, in exemplul de calcul.

Sincer am inceput sa ma plictisesc. :axe:

de mult timp vreau sa fac un aparat de sudura .... cat de curand ... am intrat in posesia unui " tor" de tip U+I (sau cum ii spune .... pachet de tole ) cu dimensiunile : latime 25 cm , inaltime 20 , latime 7.5.... problema mea... electronist fiind .... (am profesat mai mult pe parte de electrica si automatizari ... ) calcului sectiuni , ( pentru aflarea numarului de spire / volt) ... se face latimea tolei x latimea lor x2 ??? in cazul meu ... 5cm x 7.5cm x 2= 75 de cm2??? stiu ca la cele de tip E+I sectiunea este lxL

apoi ... se imparte frecventa de 50 de herti la sectiune si afli numarul de spire / volt .... ???

nu am lucrat deloc cu acest tip de tole U+I ... si am inteles ca se fac 2 bobine pe primar si 2 pe secundar ???

Link spre comentariu

Mi se pare absolut suprarealist ca dupa atatia ani, inca mai continua disputa despre puterea la miezurile C-core, toroid sau traf pe coloane.

Eu as da o formula demna de Catavencu:

1. "Ori sa se revizuiasca , dar sa nu se schimbe nimic" : :nebun:

Folosim sectiunea ca si cum ar fi dubla (latime x grosime x 2) , dar formula spire/volt calculat va fi N=25/S

2. "Ori sa nu se revizuiasca , dar sa se schimbe pe ici pe colo, prin punctele esentiale" : :nebun:

Folosim sectiunea calculata simplu, (grosime pachet x latime tola) , si spirele/volt cu N=50/S.

Ambele formule pot fi folosite cu incredere, fiind verificate de mine personal.

Ei? ce ziceti? Impacam asa si capra si varza??? :ras: :ras: :ras:

Nu vreau imi exprim apartenenta la vreo tabara , desi e destul de evident ca incerc sa ascund ceva...referitor la inductia permisa in C-core, R-core, Tor, etc. Si daca as arata ca am scos

Link spre comentariu

*E+I are o secţiune activă unică, cea centrală.*C+C, U+I, L+L pot avea o singură secţiune activă cînd se foloseşte numai o carcasă bobinată cu întreg numărul de spire, pe una din laturi (este cazul unor trafo mici), sau 2 secţiuni active dacă se folosesc 2 carcase bobinate cu cîte 1/2 din spire fiecare, cîte una pe fiecare latură, aşa cum sînt majoritatea.*Torul are o singură secţiune activă, de jur-împrejur.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări