Dxxx Postat Iulie 30, 2017 Partajează Postat Iulie 30, 2017 Are cineva masuratori directe de pe statiile originale JBC? Problema pare controversata, sunt mai multe variante de luat in calcul: 1. Ipoteza 24V Daca consideram ca tensiunea pe rezistenta de incalzire este 24V atunci inseamna ca: - avem curent de 10,4A. Asta pentru ca rezistenta, masurata pe un lot mare are aproximativ 2,3Ohmi. Pe mine m-a dezamagit variatia relativ mare: 2,1 - 2,65 Ohmi. - asta inseamna 250W Ipoteza nu pare plauzibila din multe motive: - 250W in volumul mic al cartridge-ului 245 pare periculos de mult. - de asemenea peste 10A pare mult si pentru cablurile de alimentare si pentru contactele din hand-piece si din conector - statiile originale declara puterea de varf intre 130 si 160W - transformatorul original sigur are cadere mare a tensiunii pe secundar la puteri peste 100W, fiind nominal de 23,5V - chiar si siguranta din primar a statiilor ar fi subdimensionata daca s-ar suporta 250W 2. Ipoteza 130-160W In cazul unui factor de umplere de 100% ar corespunde o tensiune de 19V efectiv (aprox 8A). Asta s-ar putea obtine in doua moduri: - factor de umplere subunitar la tensiune mai mare (ar depinde de modul de comutatie al sarcinii, eventual si de ciclurile conductie/masurare) - scaderea tensiunii efective pe rezistenta din cauza pierderilor de conductie: pe fire + contacte / pe elementul de comutatie / probabil primordial - limitarea in transformatorul de alimentare. Ipoteza asta pare mult mai credibila, in mare parte inclin sa cred ca tensiunea debitata de transformator in sarcina coboara spre cei 19V... asta pentru ca este un dispozitiv clasic liniar, fara vreun fel de stabilizare a iesirii. Evident ca in proiectarea unei statii manufacturate pentru JBC raspunsul corect la aceasta dilema este esential. Link spre comentariu
adrian_gro Postat Iulie 30, 2017 Partajează Postat Iulie 30, 2017 ipoteza a2a pare mai plauzibila eu am masurat valoarea rezistentei de incalzire la capatul letconului original (folosit nu nou) si era undeva la 5.7 ohmi Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 30, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2017 Totusi eu am masuratmai multe (6 sau 7) varfuri noi originale - valoarea mi s-a parut destul de variabila incadrandu-se intre 2,1 si 2,65, dar peste 50% aveau fix 2,3. Acum pana la 5,7 Ohmi este cale foarte lunga - nici nu pot sa-mi inchipui ca diferenta este pe contacte si fir - este mult prea mult si ar insemna ca la 100W in rezistenta mai mult de 100 se disipa pe respectivele elemente, ceea ce aduce a ... incendiu. Relevante ar fi masuratori de curent / tensiune direct pe rezistenta, sau daca acceptam rezistenta neglijabila pe calea de putere probabil ca ar fi la fel de bune si masuratorile facute pe borna. Mai mult, ar avea destula relevanta si o masuratoare simpla facuta cu un Wattmetru simplu, din cele de bagat in priza - masuratoarea fiind facuta in cele cateva secunde dintre conectarea letconului rece pana la prima intrerupere a termostatului. Link spre comentariu
iop95 Postat Iulie 30, 2017 Partajează Postat Iulie 30, 2017 Masurati tensiunea si curentul la mufa de cuplare pentru rezultate mai precise. Cel mai probabil este asigurata o rezerva mare de putere pentru a reduce tipul de incalzire initiala, apoi circuitul de control trece intr-un mod PWM cu limitarea puterii medii la valori mult reduse. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 30, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2017 Modul de modulare / comutare este nerelevant... Pana la urma orice termostatare este o bucla de modulare a energiei... Cam orice statie da spre rezistenta maximumul de putere permis pe perioada incalzirii de la rece, si problema este exact acolo - cat este puterea maxim permisa pentru o viata acceptabila a varfurilor C245 de la JBC? Diverse referinte acrediteaza ideea de 24V ceea ce matematic inseamna 250W. Dar mai multe date, inclusiv de la JBC par sa limiteze maximumul pe la 150W, ceea ce este mai aproape de rezonabil si logic. Nu cred ca cineva resimte ca ieftine cartridge-urile 245, deci cred ca raspunsul este foarte important. Si daca avem date conform carora o statie JBC originala nu da mai mut de XXX Watti spre rezistenta, atunci aceea este valoarea rezonabil de folosit... Este regretabil sistemul JBC de a ascunde (macar si voalat) astfel de date, dar asta nu face produsele lor mai proaste. Pe termen lung insa politica deschisa si clara, asa cum are Hakko va fi cea castigatoare. La Hakko T15 ti se spune clar 70W, valoarea rezistentei concorda matematic daca tensiunea este 24V - deci totul este simplu, clar si transparent. Link spre comentariu
cimitavita Postat Iulie 31, 2017 Partajează Postat Iulie 31, 2017 masoara curentul si tensiunea in mers. Unele tipuri de nichelina isi maresc mult rezistenta de la 0 la 200 grade. Altele care au mai mult cupru in compozitie, isi mentin rezistenta aproape constanta (cum ar fi constantanul). Din cauza asta, la rece, valoarea unei rezistente de incalzire difera de la un model la altul, cu toate ca ele au aceeasi putere. Link spre comentariu
iop95 Postat Iulie 31, 2017 Partajează Postat Iulie 31, 2017 Este f relevant modul de comanda/modulare... din acest motiv nu sunt date tehnice publice si clare.. si e optiunea producatorului. Relatia dintre gradientul temperaturii si fiabilitate cred ca e greu de estimat... e o problema de material. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Iulie 31, 2017 Partajează Postat Iulie 31, 2017 cartus nou 3,1 ohmi la rece si 2,9 ohmi la 315 grade Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 31, 2017 Partajează Postat Iulie 31, 2017 Semiconductor ? ... Link spre comentariu
validae Postat Iulie 31, 2017 Partajează Postat Iulie 31, 2017 Cam pe dos (mai mare ,,la rece,,), fiindcă de obicei rezistența crește la temperatură, iar o astfel de caracteristică o au de obicei termistorii.... Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 31, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2017 Da, eu asteptam masuratori de la cineva care are o statie originala, sa vedem cat solicita ei cartridge-ul, pentru ca nu are sens sa distrugi cateva zeci de bucati (asa multe pentru a avea semnificatie statistica). Sa nu credeti ca am postat inainte de a cerceta ce mi-a fost accesibil, repet am masurat 7 varfuri noi la temperatura ambianta. In plus am masurat un varf pana la temperaturi de 300 grade si variatia rezistentei a fost neglijabila, deci putem considera rezistenta ca fiind constanta (neinfluentata de temperatura), cu media de 2,3 Ohmi, asta masurat direct, fara handpiece. Este evident ca in conditiile unor contacte bune rezistenta nu poate decat fie sa creasca, fie sa ramana la fel pe parcursul incalzirii. Opinia mea este ca modul de modulare a energiei nu are nici o importanta pentru ceea ce intreb eu, indiferent ca este curent continuu sau alternativ, ca are variatii zero sau majore, ca este modulat PWM, etc, etc... - ce intreb eu este ce energie se injecteaza pe secunda in conditiile de solicitare maxima, adica ce putere maxima se trimite pe rezistenta. In plus orice letcon se bazeaza pe masa termica, chiar si unul rapid ca JBC, si din aceasta cauza modularea energiei injectate este in mare parte neesentiala, pentru ca masa termica preia/netezeste mult din variatii. Nu trebuie uitat ca ceea ce masoara orice letcon cu un singur senzor este temperatura in rezistenta de incalzire -> iar afisarea este a unei valori ESTIMATE pe varf (care oricum nu este deloc valabila in regim dinamic, doar stationar). Dar astfel de discutii le pastrez pentru eventualitatea (improbabila) ca se va face o rubrica dedicata letcoanelor... Link spre comentariu
iop95 Postat Iulie 31, 2017 Partajează Postat Iulie 31, 2017 Energie maxim disponibila pana se ajunge la temperatura de regim, apoi energie de mentinere a temp. cu diminuarea puterii. Pentru a reduce timpul de ajungere la temp de regim (de la rece) singura solutie este marirea puterii. Din acest motv rezistenta are valoarea corespunzatoare unei puteri de 250W. Cand e in temp de regim, puterea este mult diminuata pentru ca ajuta si inertia termica in mentinerea temp dorite. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 31, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2017 Da, vrei sa mergem pe teorii, eu aveam o intrebare foarte practica... Puterea maxim utilizabila, este in cea mai mare parte determinata de scaderea sperantei de viata asociata, si poate fi determinata costisitor si laborios, pe loturi mari. Producatorul sigur a facut astfel de teste si este inutil sa fie repetate. JBC se doreste "modest" si da o putere de 50W (probabil puterea maxima continuu aplicata in cazul celui mai solicitant regim de utilizare) - ceea ce este foarte discutabil... Puterea de mentinere a temperaturii pentru un letcon normal este de ordinul a 10W, si acopera numai totalul pierderilor din letcon. Pentru un cartridge performant ca JBC 245 ma astept la pierderi si mai mici. Insa aceasta putere este si foarte variabila si total neinteresanta, oricum circuitul de termostatare o urmareste/compenseaza permanent, oricum ar varia. Asa ca producatorii seriosi (nu JBC, ei sunt secretosi... si modesti cum am spus mai sus) cum este Hakko dau singura putere relevanta, adica cea maxima, pe care au definit-o si determinat-o ei in functie de fiabilitatea scontata. Cartusul Hakko T15 este de 70W si asta corespunde matematic cu tensiunea de 24V si valoarea rezistentei - corect, clar, simplu. Insa daca il comparam cu JBC245 (cica 50W) devine evident ca in cazul JBC puterea este mult mai mare - si intrebarea este CAT? Secretul JBC presupun ca este pentru a descuraja constructorii independenti sa faca ei statii, pentru ca daca poti modula pana la 100% atunci ce tensiune de intrare folosesti - 24V sau 19V??? Cum puterea merge cu patratul tensiunii defapt intrebarea este 250 sau 150W ??? Raspunsul este importnt pentru a nu obtine o statie inutil de lenesa / sau o statie care va arde cartridgeuri! Link spre comentariu
dorofteius Postat Iulie 31, 2017 Partajează Postat Iulie 31, 2017 Poate va ajuta asta. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 31, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2017 Pai este exact ce trebuia... multumesc mult! Poate comentezi un pic si cum s-au facut masuratorile, ce statie / varf etc - cred ca ar fi de ajutor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum