Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatorul de audiofrecventa- Calcul, proiectare, masuratori

Vizitator

Postări Recomandate

Asteptam si teste in banda audio.Dupa datele furnizate ar trebui sa fie aproximativ 7hz-12,5khz la 3dB .Ce e de remarcat ca la peste 600W nu intra in saturatie, raportul de transformare ramanand acelasi pe toata gama de puteri: 1,937.Se vede si din oscilograme, dar asta la 50hz !

Link spre comentariu

Asta am remarcat si eu, ca nu intra in saturatie. In mod normal depasind tensiunea pe primar (infasurarea de 100V) ar fi trebuit sa dea semne de intrare in saturatie. Alt lucru foarte  interesant e valoarea foarte mica a inductantei de scapari, dar asta se va releva cand il voi desface. Ce pot sa spun e ca are  4 infasurari pe primar si 4 pe secundar. In general, trafurile astea de PA (ELA la nemti) au maxim 5 straturi(3P+2S), si multe chiar la 50Hz au atenuari, iar in partea superioara a benzii audio se cam opresc pe la 10KHz.  

Link spre comentariu

Pentru test am folosit un amplificator DAUB D500 MSL, iesirea din amplificator conectata pe partea de 8 ohmi iar cealalalta infasurare conectata la o sarcina de 16 ohmi 800W. Din pacate amplificatorul intra in clip cand am 67V pe 16 ohmi adica vreo 280W. 

Amplificatorul si rezistenta de sarcina:

001.jpg

002.jpg

100W in 5,3Hz

003.jpg

250W in 20Hz:

004.jpg

aici se observa intrarea in clip a amplificatorului:

005.jpg

1KHz:

006.jpg

007.jpg

10KHz:

008.jpg

16KHz:

009.jpg

20KHz:

010.jpg

Link spre comentariu

Herr doktor, ca sa vedem ce poate faceti va rog masuratori la Ui=const. pentru diferite frecvente si cuplati intrarea pe celalalt canal al osciloscopului. Alegeti o putere moderata pentru a nu intra amplificatorul in clipping .

Link spre comentariu

Caracteristica de frecventa relevata cu analizorul de spectru 0-25KHz, noise source periodic, latime de banda 200Hz. Canalul A e folosit ca referinta iar pe canalul B se introduce semnalul de analizat preluat de pe rezistenta de sarcina (normal ar fi fost sa debiteze pe 20 Ohmi , dar nu am valoarea asta). Specific ca semnalul de test generat de analizorul de spectru este trecut printr-un preamplificator si apoi in amplificatorul final care ataca transformatorul. Astea doua aparate e posibil sa adauge 1-2 dBV tolerante de masura. Asa arata pe osciloscop forma semnalului:

20200915-191102.jpg

La 1KHz , considerat ca referinta sunt -15,4dBV, markerul este punctul ala luminos de pe trasa canal B:

20200915-191152.jpg

la 16KHz sunt -19,2dBV, o atenuare de -3,8dBV fata de 1KHz, in parametrii specificati de Monacor.

20200915-191224.jpg

la 20KHz sunt -20,2dBV, adica -4,8dBV fata de 1KHz:

20200915-191234.jpg

Analiza la frecvente joase, 0-100Hz, latime de banda 800mH. La 100Hz sunt -14,7dBV ca referinta. Asa arata pe osciloscop semnalul de test:

20200915-191442.jpg

si analizorul de spectru:

20200915-191448.jpg

50Hz:

20200915-191511.jpg

la 18,4Hz o atenuare de -2,6dBV

20200915-191539.jpg

la 9,6Hz o atenuare de -6,4dBV

20200915-191557.jpg

la 3,2Hz o atenuare de -17,8dBV

20200915-191628.jpg

In concluzie, dupa parerea mea, traful asta  facut de Monacor este okay. Spun asta deoarece am masurat multe trafuri de PA si, in general, sub  50Hz si peste 10KHz cad in bot. Frecventa de taiere superioara, 16KHz, in cazul de fata, este ok pentru PA.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Păi prezentați-le dvs dacă considerați postul de mai sus off-topic!....cum s-ar zice ”dați-i peste nas” d-lui Olimpiu cu un calcul facut la meserie!....altfel consideram ca ați postat doar să acumulați posturi!....

Link spre comentariu

Si aici este prezentat un calcul destul de amanuntit pentru un transformator de iesire SE EL84,chiar sunt mai multe calcule referitoare si la etajele de amplifiacare:

http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/Testamp/Testamp.htm

...si un exemplu pentru un OT amplificator PP UL cu EL84.

http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/AUe-EL84PP/Uebertrager.htm

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu

Asa este ....aici nu se platesc polite , cred ca este unul din cei care au "plecat definitiv " dar nu au plecat de tot ci s-au logat din nou numai ca sa bage "batul printre gard" . Toti am construit dupa schemele domnului Lazaroiu si ne-a construit si transformatoare de iesire ......ce pot sa zic este ca nu mai exista respect nici de "coate tocite pe bancile scolii" nici de virsta nici de contributia adusa . Eu personal nu am mai publicat deoarece sunt nevoit sa public si schema si ....vedeti dumneavoastra puteam sa pun o alta schema culeasa de pe gogu dar nu vreau sa-mi bat joc . Am sa public un preamplificator construit de mine dupa schema unui rus care a fost apeciat . Multumesc domnului Marian ca a facut putina ordine la aceasta sectiune .

PS. rog moderatorul sa ma scuze si daca se considera of-topic sa stearga  .......trebuia sa-mi spun oful .....

Link spre comentariu
Acum 10 minute, validae a spus:

Am şters postările userului ,,Dorel,, care se pare că şi-a făcut cont doar ca să agite apele.Dacă e aşa, nu va avea carieră prea lungă pe aici..

Si-a facut alt cont,pentru ca de fapt @dorel este chiar...initiatorul acestui topic,nu suntem chiar copii zau asa, si daca intr-adevar postarile mele sunt off, va rog sa le eliminati,insa eu cred ca la acele adrese se gasesc chestii foarte interesante,nu la nivel academic,dar sunt utile incepatorilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări