Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatorul de audiofrecventa- Calcul, proiectare, masuratori

Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator viobio
Acum 2 ore, valderama a spus:

proprietăți

Diferența asta de inductanță(4H la 12H) nu poate fi cauzată de o diferență întrefier(strângere) .

Pe etichetă stă scris 23H mai mult decât plauzibil în raport cu gabaritul transformatorului și destinația sa. Sigur după întolarea cu întrefier și strângere inductanța înfășurări primare a fost măsurată.

Doua înfășurări identice dispuse pe miezuri identice măsoară relativ identic funcție de  întrefier (în cazul expus NU poate exista un asemenea dezechilibru 4H la 12H).

Dacă folosim două pachete de tole cu dimensiuni identice dar cu proprietăți magnetice diferite se recurge la un mix astfel încât se echilibreze proprietățile materialului magnetic.

Valoarea inductanțelor și diferența dintre cele doua transformatoare mă intrigă si pe mine , de asta vreau să le măsor si eu , sincer .....nu cred că un traf așa mare să aibă doar 4H  in primar , L-metrul meu măsoară inductanța la 100hz , sunt tare curios ce arată cind le voi măsura .

Link spre comentariu

Irelevant, Nu mai contează cum măsoară după o exploatare defectuoasă. Dacă etajul final a lucrat fără sarcină la ieșire cu semnal aplicat la intrare se lasă cu scântei/carbonizări/fum, tub final în conducție lipsă negativare etc.

Cu siguranță transformatoarele de ieșire plecate de la Lăzăroiu au măsurat  cum stă scris pe etichetă(cu o toleranță dată).

Concludent/relevant atunci când cumperi două transformatoare noi  le exploatezi în regim corect  și le măsori.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
La 24.08.2019 la 9:18, valderama a spus:

Irelevant, Nu mai contează cum măsoară după o exploatare defectuoasă.

Foarte corect ! Numai un scc. intre spire poate explica diferentele.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 24.08.2019 la 9:18, valderama a spus:

Irelevant, Nu mai contează cum măsoară după o exploatare defectuoasă. Dacă etajul final a lucrat fără sarcină la ieșire cu semnal aplicat la intrare se lasă cu scântei/carbonizări/fum, tub final în conducție lipsă negativare etc.

Cu siguranță transformatoarele de ieșire plecate de la Lăzăroiu au măsurat  cum stă scris pe etichetă(cu o toleranță dată).

Concludent/relevant atunci când cumperi două transformatoare noi  le exploatezi în regim corect  și le măsori.

Nu vad ce legatura poate avea " o exploatare defectuoasa" cu functionalitatea unui transformator de iesire. Se uzeaza lampile, nu si transformatorul de iesire. Eu, unul,  nu am auzit de traf uzat, ci doar de trafuri prost proiectate sau bobinate aiurea si cu izolatii de calitate proasta. 

Poate ne spune @valderama ce inseamna " exploatare defectuoasa " si cum se masoara un traf de iesire. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut ! Am facut " un experiment " cu bobina unui mic contactor de 6A si miezul aferent , de la siemens ,bobina legata la un tester pentru masurat inductanta. Testerul arata 15H cu miezul inchis perfect ,iar la o mica deplasare sau departare a celor doua piese ce constituie miezul , indicatia aparatului scadea chiar la cativa mH. De asemenea un Henry l-a pierdut cand am intrerupt spira in scurtcircuit de pe o latura a miezului magnetic . Extrapoland vedeti si dumneavoastra ce s-ar fi putut intampla

Link spre comentariu

Eu nu cred ca o persoana care scoate bani din buzunar sa cumpere doua trafuri de iesire e atat de rauvoitoare sa le tranteasca si sa deregleze intrefierul. Hai sa fim seriosi, nu cred ca nimeni cand cumpara ceva ia ciocanul si se pune cu el pe obiectul nou cumparat. Sunt de acord cu faptul ca s-ar fi putut deregla la transport, desi foarte rar se intampla asta. Sunt zeci de producatori de trafuri de iesire ca trimit prin curierat produsele lor si n-am auzit de clienti nemultumiti.

Astept varianta @valderama in legatura cu exploatarea aia defectuoasa.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

DA ,dacă sunt precedate de un high-pass filter (filtru trece sus)..., "suta de hertzi trece greu prin transformatoarele mici".

Așa la liber (fără filtru trece sus) suta de herți poate trece ușor prin transformatoarele mici.

(nu trebuie generalizat...,transformatoarele mici)

Un exemplu clar evident (unde trece ușor chiar și 20Hz printr-un transformator mic)

500mV 5k 50k.png

Și ăsta foarte mic lucrează la 50Hz sinus fără grețuri

trafo.JPG

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Valderama, mai tii minte cum faceai ca trenul cind iti folosea cineva reprezentarile grafice?

Fa bine si indica si sursa, ca asa-i frumos si civilizat! Dupa asta poti si s-o mizgalesti cum vrei... :-)

Link spre comentariu

Ca transformatorul e "mic" sau "mare" nu limiteaza automat banda de frecventa la limita inferioara decit in cazul in care proiectarea, executia si materialele sint inadecvate.

Link spre comentariu

Click dreapta pe imagine...apare sursa la Dorin Bodea în subiect

(imaginea NU este copiată și repostată modificată etc, este o trimitere directă evidentă, clar da)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 35 minute, valderama a spus:

Așa la liber (fără filtru trece sus) suta de herți poate trece ușor prin transformatoarele mici.

Atunci de ce se chinuie unii sa faca transformatoare mari? de prosti?

Un transformator mic nu are bass, unul mare are!

Acum 38 minute, valderama a spus:

Și ăsta foarte mic lucrează la 50Hz sinus fără grețuri

Incearca tu sa sudezi cu ala, daca atit te duce capul...

Link spre comentariu

Domnule "geniu" d2134  văd ca te duce capul greu și ai limbaj de maidan. Printr-un  transformator de ieșire(mic poftim) de talia asta trece 100Hz sinus.

(mă refer la transformatorul de ieșire cu care este  echipat acest receptor antic)

Dacă vrei sa sudezi d2134 cu ăla clar ai greșit secțiunea.

IMG_20170511_214117.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări