victordascalescu54 Postat Martie 13, 2019 Partajează Postat Martie 13, 2019 Daca acest topic se refera si la transformatoare audio de intrare, as intra si eu cu o mica istorie si intrebare. Avind in vedere un proiect mai vechi, temporar abandonat, respectiv constructia unui transformator de MC pentru intrarea RIAA a preului meu Anzai, am capatat de la un prieten doua transformatoare de microfon Kolleda care se gaseau in amplificatoarele de cinema Kolleda Funkwerke Leipzig din anii 50-60. La acea vreme sunetul m-a impresionat dar nivelul fiind prea mic (1:10) iar eu aveam nevoie de 1:16 am decis sa le desfac si sa incerc rebobinarea secundarelor. Ulterior s-a asternut praful si trecerea timpului iar bobinele s-au pierdut impreuna cu shildurile de mumetal care erau cutie in cutie. Recent am gasit resturile acelui proiect si as cam vrea sa-l reiau si eventual sa-l finalizez. Atasez poze cu ceea ce exista, adica un traf complet fara shild si doua seturi de tole impreuna cu jugurile si ecranele argintate. Sectiunea miezului este de 6x6 mm iar tola e de aprox 0,2 mm. Daca cineva recunoaste transformatorul si are o sursa de unde poate fi gasit, as fi RECUNOSCATOR. Desigur exista si solutia reconstructiei din ceea ce am....dar n-am carcase, si nu ma mai pot incumeta sa bobinez asa ceva. FOTO FOTO 2 Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 (editat) Citat Ciuliți bine urechile Transformatoarele din imagine au diferențe de 8H intre ele , măsurate de posesor , unu are 12H , unu are 4H , după spusele celui care are amplificatorul . Amplificatorul va ajunge la mine săptămână viitoare , aș vrea să il cumpar , ii fac cadou trafurile de iesire lui der_doktor , știu că își dorește foarte mult o pereche . O să fac ceva măsurători acestui amplificator . In clip " vorobește" un mare guru care niciodată nu a prezentat o oscilogramă a unui " amplificator profesional " construit de el . Editat August 23, 2019 de viobio Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 " acordarea armonicelor transformatorului " Nea Panaitescu , zi bre că traful ăla nu va mai reda bine frecventele joase , odată cu scăderea inductanței , nu abureli cu acordarea armonicelor transformatorului . Ca fapt divers , nu este nici o noutate ce ne prezinți in clip , poate pentru unii profani . Link spre comentariu
adrian_pic Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 Acum 10 minute, Faust2018 a spus: " acordarea armonicelor transformatorului " Nea Panaitescu , zi bre că traful ăla nu va mai reda bine frecventele joase , odată cu scăderea inductanței , nu abureli cu acordarea armonicelor transformatorului . Ca fapt divers , nu este nici o noutate ce ne prezinți in clip , poate pentru unii profani . Omul "spune o poveste". Ce sa-ti fac daca nu (mai) esti copil sa asculti povesti? Altii au ramas copii si le plac povestile! O sa ii ia o ora sa-l repare (sa stranga piulita la loc). Uite ce fac unii care nu asculta povesti si nu regleaza mecanic din suruburi armonicele trafului: sau ma insel si asa face Lundahl acordarea mecanica? oricum nu-s singurii care nu mai sunt copii si nu mai strang surubul: Link spre comentariu
validae Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 Păi e ceva artă să strângi tolele cum şi cât trebuie şi la alea.....fiecare model de miez are ,,chichiţele,,lui.Doar la toroidale nu se pune problema asta, acolo poziţionarea corectă a înfăşurărilor pe miez şi impregnarea sunt critice. Link spre comentariu
Vizitator Kuzma Cerkasov Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 Acum 21 minute, adrian_pic a spus: Omul "spune o poveste". Ce sa-ti fac daca nu (mai) esti copil sa asculti povesti? Altii au ramas copii si le plac povestile! O sa ii ia o ora sa-l repare (sa stranga piulita la loc). Uite ce fac unii care nu asculta povesti si nu regleaza mecanic din suruburi armonicele trafului: sau ma insel si asa face Lundahl acordarea mecanica? oricum nu-s singurii care nu mai sunt copii si nu mai strang surubul: Astea da transformatoare!!! Link spre comentariu
adrian_pic Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 (editat) Acum 12 minute, validae a spus: Păi e ceva artă să strângi tolele cum şi cât trebuie şi la alea.....fiecare model de miez are ,,chichiţele,,lui. La trafurile de iesire SE cu tole E+I (ca de astea face vorbire nenea din video), tolele nu se monteaza intretesut. Limba centrala a E-urilor nu este stransa mecanic deloc (este in carcasa de bobinaj). Nu este loc de manevre prea multe. Cate tole ai reusit sa bagi in carcasa si atat. Daca strangi pre mult, evazezi limba centrala a E-urilor in carcasa de bobinaj. Acum 7 minute, Kuzma Cerkasov a spus: Astea da transformatoare!!! Cum sa fie astea transformatoare??? Fara sa fie acordate mecanic? Editat August 23, 2019 de adrian_pic Link spre comentariu
Mircea Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 1 hour ago, Faust2018 said: " acordarea armonicelor transformatorului " Nea Panaitescu , zi bre că traful ăla nu va mai reda bine frecventele joase , odată cu scăderea inductanței , nu abureli cu acordarea armonicelor transformatorului . Ca fapt divers , nu este nici o noutate ce ne prezinți in clip , poate pentru unii profani . Acu', pentru noi astia profanii, cum e bine sa fie inductanta aia? Ca nenea din film nu da raspunsul, doar ne ațâță curiozitatea. Adica ne lasa cu ochii in soare si zeama curgand la coltul gurii. Link spre comentariu
laur+ Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 Inductanta transformatorului de iesire trebie sa fie mare pt a reda satisfacator frecventele joase. Si este bine ca cele doua transformatoare de iesire sa aiba inductantele si rezistenta in cc cat mai egale. Link spre comentariu
Mircea Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 Banuiesc ca rezistenta cc este relativ egala indiferent de bobinare (considerand ca bobinatorul le face similare), inductanta variind mult in functie de modul realizarii infasurarii. Si de prezenta altor elemente magnetice primprejur dupa cum vedem in video-ul in chestiune. Link spre comentariu
laur+ Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 Daca se bobineaza ingrijit si se foloseste aceeasi sarma ar trebui sa fie egale rdc la bobine. Inductanta variaza si in functie de marimea intrefieruliu in cazul trafo de se. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 (editat) Acum 56 minute, Thunderer a spus: Banuiesc ca rezistenta cc este relativ egala indiferent de bobinare (considerand ca bobinatorul le face similare), inductanta variind mult in functie de modul realizarii infasurarii. Si de prezenta altor elemente magnetice primprejur dupa cum vedem in video-ul in chestiune. Inductanta nu se modifica cu modul de infasurare , este proportionala cu numarul de spire si atat aceasta daca este vorba de acelasi circuit magnetic. Modul de dispunere a infasurarilor influenteaza alte lucruri dar asta este o alta discutie... Editat August 23, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Mircea Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 Nu vreau sa intru intr-o polemica, dar nu accept ca inductanta nu variaza cu modul de infasurare. 1 Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat August 23, 2019 Partajează Postat August 23, 2019 (editat) iu hu hu! Mare-i minumatia pe pamintul asta!.... De obicei cine are sa spuna nu spune, si asta se aplica la cei care aparent spun dar de fapt n-o fac... Cei care cred sincer ca spun si chiar o fac de fapt nu stiu care-i treaba... cam asta-i... go figure! :-) Editat August 23, 2019 de Dorin Bodea 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2019 Partajează Postat August 24, 2019 (editat) proprietăți Acum 18 ore, Faust2018 a spus: Transformatoarele din imagine au diferențe de 8H intre ele , măsurate de posesor , unu are 12H , unu are 4H , după spusele celui care are amplificatorul . Amplificatorul va ajunge la mine săptămână viitoare , aș vrea să il cumpar , ii fac cadou trafurile de iesire lui der_doktor , știu că își dorește foarte mult o pereche . O să fac ceva măsurători acestui amplificator . Diferența asta de inductanță(4H la 12H) nu poate fi cauzată de o diferență întrefier(strângere) . Pe etichetă stă scris 23H mai mult decât plauzibil în raport cu gabaritul transformatorului și destinația sa. Sigur după întolarea cu întrefier și strângere inductanța înfășurări primare a fost măsurată. Doua înfășurări identice dispuse pe miezuri identice măsoară relativ identic funcție de întrefier (în cazul expus NU poate exista un asemenea dezechilibru 4H la 12H). Dacă folosim două pachete de tole cu dimensiuni identice dar cu proprietăți magnetice diferite se recurge la un mix astfel încât să se echilibreze proprietățile materialului magnetic. Editat August 24, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum