Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatorul de audiofrecventa- Calcul, proiectare, masuratori

Vizitator

Postări Recomandate

@Dobre Radu, daca faci si scoti 400W din 40W ai facut un perpetuum mobile.

Bafta

@Liviu.Mihaiu rezulta o putere de neimaginat (-14x-14=196W, la misto)

Editat de vera
Link spre comentariu
Acum 7 ore, vera a spus:

Am vazut la un italian (pe net) un trafo out fara tole (aerul nu se satureaza), dar care era f mare si avea multe kg. de cupru.

Acum 19 minute, vera a spus:

rezulta o putere de neimaginat (-14x-14=196W, la misto)

Din cauza "italianului" tau mi-a venit ideea bobonajului pe suprafete cu dimesiuni sub zero.

Link spre comentariu
Acum 32 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Din cauza "italianului" tau mi-a venit ideea bobonajului pe suprafete cu dimesiuni sub zero.

Alt ''injiner''.....asta poate sa bobineze pe suprafete NEGATIVE....probabil are tole cu latimea lamei centrale de 4cm si grosime de -0,35mm (minus 0,35mm). In final obtine un pachet cu grosime negativa (-4cm).

Link spre comentariu
1 oră în urmă, sonic11 a spus:

Cu formula asta: Vrms = 4.44*f*N*A*Bmax*10−4

Fără îndoială Bsat se poate măsura sau măcar estima (în funcție de cât de complex facem set up-ul de măsură) și fără îndoială formula de mai sus este corectă cu două observații :

1. În SI nu e nevoie de acel 10-4 . Dacă îl folosești fie exprimi A în cm2 (în loc de m2) fie exprimi B în Gs (în loc de T).

2. Bmax din formula aceasta nu e Bsat

Ar fi deci util să detaliezi metoda la care te-ai gândit. 

Link spre comentariu

Ma gandesc sa bobinez trafo OT si să-l conectez la amplificator, apoi sa injectez semnal sinus la diferite frcvente (30hz, 50hz, 1khz, 10khz) cu trafo in sarcina ca sa vad Vrms pentru fiecare frecventa in parte.

"Bmax nu e Bsat", adevarat , dar un Bmax mic i-mi va spune ca pachetul de tole nu este ce trebuie, frecventele joase vor avea de suferit.

Chestia asta este pur experimentala, pachetul de tole final va fi cu tole cu graunti orientati, din aceste transformatoare voi folosi doar carcasa.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, sonic11 a spus:

Cu formula asta: Vrms = 4.44*f*N*A*Bmax*10−4

Ma indoiesc ca poti afla Bsat si µ  asa de simplu. Din experiente reale iti spun ca L unei bobine cu miez de fier nu e chiar asa de usor de masurat. Doar cateva aparate arata valoarea reala. O spune unul care a pierdut multi ani cu trafurile de audiofrecventa si are peste 20 de punti de masura, unele chiar de firma. Si vreo doua Gaussmetre. Si, tot din intamplare, initiatorul topicului. :rade:

Acum 8 minute, sonic11 a spus:

Ma gandesc sa bobinez trafo OT si să-l conectez la amplificator, apoi sa injectez semnal sinus la diferite frcvente (30hz, 50hz, 1khz, 10khz) cu trafo in sarcina ca sa vad Vrms pentru fiecare frecventa in parte.

"Bmax nu e Bsat", adevarat , dar un Bmax mic i-mi va spune ca pachetul de tole nu este ce trebuie, frecventele joase vor avea de suferit.

Chestia asta este pur experimentala, pachetul de tole final va fi cu tole cu graunti orientati, din aceste transformatoare voi folosi doar carcasa.

Masori degeaba la 1KHz sau peste, acolo raspunsul in frecventa nu e dat de miez sau numarul de spire, ci de inductanta de scapari si capacitatile parazite.

Link spre comentariu
Acum 10 minute, sonic11 a spus:

Așa afli doar caracteristica de frecvență a trafului care nu are prea multă legătură cu Bsat.

Metoda ”standard” de măsură a Bsat și a altor parametri (µi, µr) și chiar o estimare a pierderilor este următoarea :

- se atacă transformatorul cu un semnal alternativ de frecvența dorită (în principiu Bsat nu depinde de frecvență) . Se culege o informație de curent din primar, se amplifică eventual, și se aplică pe plăcile de deflexie orizontală ale unui osciloscop. Obținem deci pe orizontală axa H. Dacă semnalul de intrare este triunghiular axa este liniară.

- se culege tensiunea din secundar pe o impedanță mare (ca să fie practic în gol). Aceasta este proporțională cu dB/dt. Se aplică unui integrator la a cărui ieșire obținem o tensiune proporțională cu B . Aceasta o aplicăm pe plăcile verticale . 

Trasăm astfel o curbă B = f(H). Cunoscând toate valorile care intervin putem calibra axa X în A/m și axa Y în T . Citim B la valoarea de 1200A/m conform IEC 60401-3 și aflăm valoarea Bsat. Din panta curbei putem afla µ. Din aria buclei putem estima pierderile.  

Mult mai simplu putem estima Bsat vizualizând curentul prin primar în funcție de tensiunea la borne cu secundarul în gol. Când semnalul s-a deformat prea mult considerăm că am atins Bsat și din formula ta o calculăm .

Sau altfel, măsurăm curentul în gol prin primar în funcție de tensiune . Ideal dependența ar trebui să fie liniară . Când curentul începe să crească mult mai rapid decât tensiuinea ne apropiem de Bsat

Link spre comentariu

@KISS

Cred ca ai citit printre randuri...nu sunt interesat sa masor la miime, doar să-mi fac o idee, nu toata lumea doreste sa construiasca  un "Audio Note" , poate doar un amplificator pentru propia lui ureche.

Asta cu 20 de ani si faptul ca esti initiatorul topicului, nu stiu cum s-o interpretez...probabil ți-am poluat topicul, daca e asa i-mi  cer scuze!

Ps: drumul catre reusita este presarat de esecuri.

Editat de sonic11
Link spre comentariu

App de ''Audio Note''...sunt slabute. Si daca tu crezi ca o sa te luminezi doar intreband pe un forum, ''cum se face'', te inseli. Am zis ca am peste 20 de punti de masura, iar ani de cand fac si masor trafuri de audiofrecventa cred ca vreo 30. Si, sincer sa fiu, doar cateva firme mi-au scapat (inca), asta in sensul ca nu am avut pe masa aparate cu trafurile facute de ei, dar mai am timp destul. App de masuratori, doar daca traful de iesire este pentru parafeed, il masori in AC, in rest trebuie sa aplici premagnetizare DC si apoi masori functie de nivelul AC ...Bmax....Bsat. O sa ai mari surprize tinand cont ca permeabilitatea miezului si inductia nu sunt constante deloc si o sa vezi ce le face sa creasca sau sa scada. Inainte de a face teste reale, incearca sa citesti mai multe carti despre trafuri si, eventual, despre Epstein tester sau Epstein frame. Apoi o sa realizezi de ce multi producatori de tole de transformatoare nu specifica proprietatile acestora. Iar, dupa ce vei bobina si masura vreo 200 OT, o sa-mi dai dreptate.

Link spre comentariu

Nu spun ca nu ai dreptate, spun ca eu nu sunt atat de riguros ca tine si nici nu sunt interesat sa duc la superlativ un trafo ot.

Amplificatorul ma va deservi doar pe mine si daca nu-mi place cum suna sunt liber sa injur proectantu, executantul...intelegi !

Sa nu crezi ca nu am mai cochetat cu asa ceva, era si aici pe forum un amp facut de mine cu ecc85 si pl84, dar sau sters odata cu update-ul forumului ca multe altele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări