Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatorul de audiofrecventa- Calcul, proiectare, masuratori

Vizitator

Postări Recomandate

Acum 26 minute, validae a spus:

Nu este @der_doktor....este un user local.Doctorul nu s-ar fi coborât la aşa postare puerilă...

Perfect! cer scuze fostului coleg @der_doktor,mare dreptate aveti,chestii absolut copilaresti chiar infantile,asta este,mergem mai departe!

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu
Acum 7 ore, Dorel a spus:

aţi greşit topicul

Ba nu a gresit deloc. Link-ul il consider util, l-am frunzarit si, chiar daca nu stiu germana, exista posibilitati de traducere.

Putin off-topic. Nu stiu cum se face, dar userii astia "noi", apar fix la topicul unde pot stirnii scandal. Niciodata in alta parte. De ce nu a pus, frate, un banc sau o poza haioasa?

Pe siteul unde sunt moderator, primele 10 postari, la noi veniti, trebuie aprobate. Asa tai orice tentativa de scandal, din fașa.

Editat de icar
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salutare! 

Se da urmatoarea situatie: 

Am utilizat schema si calculul de pe http://www.tehnium.org/2020/02/03/calculul-transformatorului-de-iesire/ pentru a imi bobina un traf de iesire pentru un PP cu ECL82. Am bobinat 2120 de spire cu 0.20 si am 120 de spire (la 16 ohmi) pe 0.70. Sectiunea este de 6.25 (mult subdimensionata pentru cei 10 W pe care sper sa ii obtin, dar traf-ul intra intr-un amp de chitara, deci nu se pune problema de o componenta Hi-Fi). Spirele sunt bobinate ca in explicatie, adica, NA(p1), NE(s1),NF(s2),si ND(p4) sunt bobinate in acelasi sens, iar NB(p2) si NC(p3) sunt bobinate in sens opus fata de restul. Eu am calculat secundara la 16 ohmi, dar vreau prize pe 4 8 si 16. In schema de pe site, secundarul este legat in paralel, iar numarul spirelor este N2/2 (deci eu am 60 cu 60). Pentru 4 ohmi, calculul imi da 60, pentru 8, imi da 85 (mi-am scos priza la 85 de spire din al doilea secundar), iar 16 ohmi, 120 de spire. 

Acum ma chinui sa inteleg cum sa leg secundarul sa pot avea toate cele 3 impedante din secundar. A facut cineva design-ul asta si imi poate lumina mintea? 

Stiu ca exista alte modele si metode de a bobina trafuri, precum si metode de a procura EI-uri mai mari pentru puteri mai mari, dar asta am avut la indemana (la fier ma refer), iar schema asta mi s-a parut usor de urmarit. Singura problema este la secundar. Mentionez ca design-ul amplificatorului necesita NFB de la 4 ohmi, deci as prefera sa nu renunt la el si sa raman doar cu 8 sau 16. 

Merci anticipat! :multumesc

Link spre comentariu
La 20.04.2021 la 1:06, Flo94 a spus:

Salutare! 

Se da urmatoarea situatie: 

Am utilizat schema si calculul de pe http://www.tehnium.org/2020/02/03/calculul-transformatorului-de-iesire/ pentru a imi bobina un traf de iesire pentru un PP cu ECL82. Am bobinat 2120 de spire cu 0.20 si am 120 de spire (la 16 ohmi) pe 0.70. Sectiunea este de 6.25 (mult subdimensionata pentru cei 10 W pe care sper sa ii obtin, dar traf-ul intra intr-un amp de chitara, deci nu se pune problema de o componenta Hi-Fi). Spirele sunt bobinate ca in explicatie, adica, NA(p1), NE(s1),NF(s2),si ND(p4) sunt bobinate in acelasi sens, iar NB(p2) si NC(p3) sunt bobinate in sens opus fata de restul.

Întrebare simplă NA(p1)=NB(p2)=NC(p3)=ND(p4)=2120/4=530 spire ?! din text și trimitere așa se înțelege.

Atenție la Raa(push-pull ECL82), atenție la raportul de transformare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
La 25.04.2021 la 8:28, valderama a spus:

Întrebare simplă NA(p1)=NB(p2)=NC(p3)=ND(p4)=2120/4=530 spire ?! din text și trimitere așa se înțelege.

Atenție la Raa(push-pull ECL82), atenție la raportul de transformare.

Asa mi-a dat calculul N1, cu m1 luat din tabelul de mai jos (pentru Q0 = 6). Eu cautam un trafo de 5K Raa cu Secundare de 4 8 si 16 (care sa pastreze raportul, deci, 35:1 pe 4 ohmi, 25 pentru 8 Ohmi si ~18 pentru 16. De cand am facut postarea si pana astazi am avut o tentativa de bobinare. Am bobinat fix ca in schema, dar raportul real masurat (cu voltaj aplicat pe secundara si masurat intre prizele pentru anozi) este complet gresit. Secundarul l-am legat in serie, final 1 cu inceput 2 si cu priza la 86 de ture pe (adica la a 26 tura pe al doilea secundar). Priza comuna e inceputul primei secundare, la legatura intre cele doua secundare am priza de 4 ohmi, 86 priza de 8 si 120 priza de 16 (cel putin asa mi-a reiesit N1 din calculele de pe acest site. Doar ca singurul raport utilizabil este raportul de pe priza de 4 ohmi, si ala mai mic decat speram (in loc de 5K cu sarcina de 4 ohmi imi da undeva la 3.2 K. De prizele de 8 si de 16 nu mai vorbesc, secundarul care trebuia sa fie conectat la sarcina de 16 are un raport de infasurari de 9:1, deci cu 16 ohmi imi scot abia 1.2K Raa !!!). Nu stiu ce am facut gresit, dar probabil o sa ma rezum doar la o impedanta de iesire si o sa incerc sa leg secundarul in paralel S1inceput cu S2 final si S1final cu S2inceput. Situatia se schimba oricum pentru ca am schimbat si circuitul, anume tuburile de final nu mai sunt ECL82, ci 2 EL84, deci Raa trebuie sa fie de 8K, nu 5K cum calculasem pentru ECL82. Cred ca cel mai bine ar fi sa recalculez si sa rebobinez tot, dupa un model mai simplu, adica Doar cu 2 primare si 2 secundare. Problema mea cea mai mare este cum scot prizele pentru diferitele impetande pe secundar... 

Link spre comentariu

Pun si eu aicea o versiune mai lite la un calculator pentru transformatoare de iesire push pull, pentru a putea folosi acest cslculator este foarte important sa se cunoasca densitatea fluxului magnetic pentru tole(acel B:1T in calculator se trece 10000 pt 1T). Spor testat. 

Calculator OT PP.xlsx

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Buna ziua,vin si eu cu o intrebare copilareasca.Pentru un trafo de iesire SE , pot bobina pe marginile E-ului, impartind bobinele , primar si secundar in doua carcase?Evident, pastrand numarul de spire in primar si secundar, si fractionand cat mai mult infasurarile?

Link spre comentariu

Poti sa faci doua carcase pentru laturile externe E-ului, insa nu poti bobina primarul pe o carcasa si secundarul pe alta carcasa. La trafurile audio trebuie sa ai infasurarile suprapuse si in numar mai mare de 3. Daca la traful de alimentare ai doar 2 infasurari, la asta audio trebuie macar 3 straturi. 

Schema aia pe care am pus-o are un traf in care primarul are in jur de 2000 spire impartite in 6 infasurari iar secundarul are 5 sectiuni a cate 90 de spire fiecare. Deci in sectiune ai P - S - P - S - P - S - P - S - P - S - P. In plus fiecare sectiune de secundar contine 90 de spire bobinate intr-un singur strat. 

Ti-am zis ca nu-i asa usor de bobinat un traf de iesire audio, trebuie ca infasurarile sa fie in straturi complete nu sa te opresti la jumatate (pui 70 de spire pe un strat si pe urmatorul pui doar 20 si lasi neterminat ). 

Link spre comentariu

El vrea sa bobineze ca mai jos (versiunea b):

Cross-sectional-views-a-conventional-tra

uite cum arata sectiunea prin bobinaj:

design2-f2.gif

cu galben este primarul si cu rosu este secundarul. Ai primarul impartit in 4 sectiuni si secundarul in 3 sectiuni. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Nu asta am dorit sa spun.Ma intereseaza , daca dublez sectiunea miezului ,sa fac doua carcase.Impart in fiecare in mod egal 3 sectiuni de primar in care am intercalate 2 sectiuni de secundar .Apoi as inseria o sectiune de primar din dreapta cu corespondenta ei din stanga, la fel si cu secundarul , apoi iesirea din stanga o inseriez cu cea din dreapta , si tot asa .Adica as imparti bobinajul pe doua coloane , nu pe una, cu respectarea fragmentarii primarului si secundarului.Intreb daca ar merge.Practic se castiga spatiu in fereastra de bobinaj, pastrand acelas numar de spire si fragmentrea primarului si secundarului.Ar putea functiona ?

Link spre comentariu
Acum 43 minute, vily a spus:

Adică nu pe partea centrală acolo unde eul are cea mai mare lățime?

Dacă da, exclus. Ai văzut undeva treaba asta?

De ce sa fie exclus?

trans13.gif?fit=488,228

In both types of transformer core design, the magnetic flux linking the primary and secondary windings travels entirely within the core with no loss of magnetic flux through air. In the core type transformer construction, one half of the winding is wrapped around each leg (or limb) of the transformer’s magnetic circuit as shown above.

The coils are not arranged with the primary winding on one leg and the secondary on the other but instead half of the primary winding and half of the secondary winding are placed one over the other concentrically on each leg in order to increase magnetic coupling allowing practically all of the magnetic lines of force go through both the primary and secondary windings at the same time. However, with this type of transformer construction, a small percentage of the magnetic lines of force flow outside of the core, and this is called “leakage flux”.

Shell type transformer core’s overcome this leakage flux as both the primary and secondary windings are wound on the same centre leg or limb which has twice the cross-sectional area of the two outer limbs. The advantage here is that the magnetic flux has two closed magnetic paths to flow around external to the coils on both left and right hand sides before returning back to the central coils.

This means that the magnetic flux circulating around the outer limbs of this type of transformer construction is equal to Φ/2. As the magnetic flux has a closed path around the coils, this has the advantage of decreasing core losses and increasing overall efficiency.

Acum 9 minute, arossiro a spus:

Nu asta am dorit sa spun.Ma intereseaza , daca dublez sectiunea miezului ,sa fac doua carcase.Impart in fiecare in mod egal 3 sectiuni de primar in care am intercalate 2 sectiuni de secundar .Apoi as inseria o sectiune de primar din dreapta cu corespondenta ei din stanga, la fel si cu secundarul , apoi iesirea din stanga o inseriez cu cea din dreapta , si tot asa .Adica as imparti bobinajul pe doua coloane , nu pe una, cu respectarea fragmentarii primarului si secundarului.Intreb daca ar merge.Practic se castiga spatiu in fereastra de bobinaj, pastrand acelas numar de spire si fragmentrea primarului si secundarului.Ar putea functiona ?

Nu, sectiunea miezului nu o dublezi. Limba din mijloc la E este dubla ca latime fata de laturile externe. Deci sectiunea trafului cand folosesti limba centrala a E-ului este 2L x 2L = 4 L2 pe cand daca folosesti laturile externe ai doar L x L = L2 . Desi ai doua laturi nici macar nu se aduna sectiunea ca sa zici ca ai L2 + L= 2L2 . Deci la sectiune pierzi in schimb castigi la spatiul ferestrei de bobinaj. E clar ca daca castigi intr-o parte pierzi in alta parte :57

Editat de merck
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări