Sorin - Viorel Mares Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 Salutare tuturor! Am un radio Selena pe care dupa ce l-am adus la viata schimbandu-i tranzistorii din stabilizator apoi l-am convertit in FM-vest. Insa problema e ca dupa ce am facut toate astea, aparatul merge bine dar distorsioneaza foarte mult la marirea volumului. Practic in functie de cat de puternic e postul la marirea volumului si la marirea tonurilor joase mai ales, uneori la volum maxim nu se mai poate auzi absolut nimic decat distorsiuni, repet, indiferent ca e la retea sau baterii. Stabilizatorul de tensiune e ok, puntea in regula, am schimbat electroliticii de pe placa audio si multi din ceilalti condensatori. Am mai schimbat ceva electrolitici si de pe placa de FI, insa nu chiar toti. Are cineva o idee de la ce ar fi? Din experienta, s-a mai confruntat cineva cu asa ceva? Sa fie oare de la cei cativa electrolitici ramasi pe placa de FI? sunt vreo patru de mici falori, gen 5-50 micro farazi, nu i-am schimbat din lipsa pe moment. Am mai citit pe undeva ca ar putea sa fie si de la diodele de pe placa de FI Ori de la vreun tranzistor? Am vazut ca e unul gen preamplificator inainte de corectorul de ton, dupa care semnalul se duce la integrat, il suspectez si pe domnia sa, ii voi cauta un echivalent intr-un magazin de electronice. Ca informatie aditionala, pentru cei ce ar vrea sa imi zica ca e din cauza reglajelor si pieselor schimbate la blocul fm - exact la fel face si pe AM, lungi scurte, medii, orice ar fi, ori de astea nu m-am atins. O sa mai incerc singur sa ii mai dau de cap cu piese noi si toti condensatorii suspecti schimbati, insa imi e frica sa nu fie de la integrat. In final l-as face si cu un integrat de la o pereche de boxe de calculator, by-pass total la integratul lui, insa nu sunt sigur ca e al lui de vina. Orice sfat e apreciat, din pacate cam greu cu hobby-ul asta, caci "meserie" nu prea mai poate fi numita electronica... cel putin cea analogica si la mine in oras - Constanta - din vreo 7-8 "ateliere" de reparatii cate am colindat, jumatate erau cu niste domni batrani care mi-au spus verde in fata ca ei nu se mai ocupa de asa ceva ca e prea greu cu rusisme la anii lor (cam greu cu orice la anii lor, caci nici cu un bucur si nici cu o gloria nu au resit sa imi repare ceva), iar cealalta jumatate era cu pustani ce nu stiu decat sa dea search pe "goagal" cand vad ca un tv LCD face flash-uri si nu se mai aprinde si sa comande un modul intreg de alimentare...asa ca exemplu, aia nu-s electonisti ci tehnicieni montatori de piese... Electronica fina a cam murit, fie-i tarana usoara, caci frumoasa a fost pentru unii. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 Ai măsurat tensiunea la bornele de ieșire ale stabilizatorului atunci când e la volum maxim ? Să nu scadă mult în sarcină.... Link spre comentariu
surubarila Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 @Sorin , ti-am dat si eu un sfat la postarea de la Depanari. 1 Link spre comentariu
tavi 84 Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 Aplicati semnalul audio la un amplificator oarecare,preluat direct de la detector,ca sa stiti daca e de vina etajul audio.Vedeti si ce a sugerat colegul Validae. 1 Link spre comentariu
vio2007 Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 Finalul audio К174УН7 este echivalent cu ТBА810AS. 1 Link spre comentariu
lukeme Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 (editat) Alimenteaza-l din baterii. Daca face figuri la volum maxim, indiferent de gama, e probabil ceva defect la partea audio. Daca face figuri doar la alimentarea de la retea, probabil e o problema in stabilizatorul de tensiune. Editat Iulie 28, 2017 de lukeme 1 Link spre comentariu
QQme Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 Verificati daca la iesirea integratului aveti 1/2 din tens de alim. 1 Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iulie 29, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2017 Multumesc tuturor pentru sfaturi, Cum am spus si in postarea initiala distorsiunea e la fel, si la baterii, si la retea. Poate se aude o idee mai bine la retea, dar poate fi si urechea mea pacalita. Deci de la stabilizator nu prea are cum sa fie... inainte am inlocuit ambii tranzistori rusi cu echivalenti si l-am readus la viata la retea... electroliticii de pe placa de audio toti schimbati, si multi din ceilalti de nano... Azi ca sa nu zic ca nu le-am facut pe toate, am schimbat si dioda stabilizatoare... din ce am inteles eu, cautand pe internet, acea dioda ruseasca era de 8.5 V, am pus una de 9.2... aproape nici o diferenta, doar becurile de scala cand sunt alimentate din infasurarea transformatorului pentru radio par un picut mai luminoase La iesirea integratului nu am masurat voltajul, multumesc de sfat! La fel multumesc si de compatibilitate, 810AS cred ca mai am pe undeva pe la tara din vremea can faceam montaje audio prin liceu... O sa il si conectez pe partea de audio la un amplificator extern.... am vreo doua hi-fi prin casa... nu am ajuns inca si la asta... Azi i-am deconectat difuzorul si l-am conectat la o incinta Grundig din anii 70 de 35 de W pe doua cai, am doua de le folosesc in bucatarie la un radio Grundig RTV 600 pentru FM... se aude, desigur, mult mai bine, insa distorsiunile tot pe acolo. Dar am ajuns la o concluzie, cel putin pe aparatul meu, difuzorul rusesc din Selena e vai de mama lui la capitolul frecvente joase... lipsesc cu desavarsire... ma indusese atat de mult in eroare ca inainte credeam ca e ceva in neregula si cu corectorul de ton, inaltele erau din plin, poate chiar prea mult pentru a fi suportabile la maxim, dar joasele pe nicaieri... doar distorsiuni mai multe la actionarea potentiometrului.... Pe langa difuzorul din Selena, arhifolositul difuzor romanesc de 3VA (si Selena are la fel chipurile, cu toate ca pare o idee mai mic) din Glorii, tehnotoane si tv-uri diamant pare aproape hi-fi. Gloria NU e la fel de sensibila (cel putin pe AM) ca si Selena, insa partea de audio suna mult mai bine. Oare cum ar fi fost un aparat cu ce era mai bun din ambele? Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 29, 2017 Partajează Postat Iulie 29, 2017 Probabil difuzorul de la selena e blocat/descentrat,altfel trebuia sa mearga macar ca cel de Gloria.Daca la condensatoare electrolitice si alte maruntisuri rusii au stat prost,mai prost ca noi,difuzoarele lor le bat de departe pe ale noastre. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 29, 2017 Partajează Postat Iulie 29, 2017 Confirm faptul ca difuzoarele rusesti erau superioare celor romanesti. Pentru a clarifica provenienta distorsiunilor, eu as da semnal amplificatorului audio dintr-o sursa externa (un CD- de ex) iar la iesire as conecat acea incinta Grundig, pentru a vedea clar daca acele distorsiuni sunt din AAF sau nu. Link spre comentariu
dacos Postat August 5, 2017 Partajează Postat August 5, 2017 Eu zic sa schimbati și ceilalti electrolitici ramasi... Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat August 6, 2017 Autor Partajează Postat August 6, 2017 Probabil difuzorul de la selena e blocat/descentrat,altfel trebuia sa mearga macar ca cel de Gloria.Daca la condensatoare electrolitice si alte maruntisuri rusii au stat prost,mai prost ca noi,difuzoarele lor le bat de departe pe ale noastre. Confirm faptul ca difuzoarele rusesti erau superioare celor romanesti. Pentru a clarifica provenienta distorsiunilor, eu as da semnal amplificatorului audio dintr-o sursa externa (un CD- de ex) iar la iesire as conecat acea incinta Grundig, pentru a vedea clar daca acele distorsiuni sunt din AAF sau nu. Voi incerca maine sa ii alimentez etajul audio dintr-un mp3 player, desi tare ma tem ca domnul integrat e de vina. Azi m-am intors de la tara si am adus cu mine doua difuzoare din Glorii defuncte. Pe langa ele am mai adus si un amplificator in clasa D, MOSFET 2x3.2w/5v 2x4.5w/6v, luat din niste boxe Logitech ce nu imi mai foloseau la nimic (apropo, de cat se minte in ziua de azi, pe boxe scria ca au 10 W.... cum mama naibii cand pe difuzoare, odata desfacute scria clar 3w/4 ohm, iar odata ce am cautat circuitul integrat pe internet am aflat si cat putea sa scoata la cei 5v la care era alimentat... si chipurile logitech sunt firma cat de cat serioasa... insa am vazut si de-alde philips si lg cu minciuni de genul). In fine, amplificatorul este foarte mic, fiind in clasa D nici nu are radiator pe integrat, si de alimentare pot foarte usor sa pun in carcasa Selenei un incarcator din acela de telefon, micro USB ce scoate 5v si 2 A si nu e mai mare de cativa centimetri. Difuzoarele le voi testa separat odata ce ma apuc de treaba si instalez amplificatorul, cel rusesc si cele de Glorii (sunt diferite, unul din gloria 1 si unul din gloria 3) Difuzorul de la Selena arata bine si nu cred ca e blocat sau descentrat, pentru ca aceleasi distorsiuni le aud si in incintele Hi-Fi. Nu l-am conectat la vreun amplificator pentru ca risc sa il distrug, nestiind exact cam ce volum ar fi 3 W. Acum nu pot zice suta la suta ca e mai prost decat cele de Glorii, dar la prima vedere e mai mic (inclusiv magnetul) si din mica mea experienta asa ceva nu poate sa insemne decat faptul ca tonurile loase nu sunt la fel de bine reproduse, ori de inalte pe unde medii, sa ne fie cu pardon. In fine, o sa aud cu urechile mele si voi posta aici rezultatele, pentu curiozitatea celor ce inca sunt interesati de electronica si depanari in prezent. Link spre comentariu
doru3160 Postat August 6, 2017 Partajează Postat August 6, 2017 Eu nu vorbeam de distorsiuni,vorbeam de lipsa frecventelor joase,care se poate datora ori membranei blocate,ori unei capacitati de cuplare mici,mult mai mici decat ce trebuie acolo.Si asta normal,presupunand ca amplificatorul e in toate mintile,pt ca altfel,putem discuta pana maine despre cauze.Difuzorul de Gloria este identic,indiferent de ce model vorbim,adica este de 3W/4 ohmi.Posibil doar la tipurile mai spre finalul productiei sa lipseasca acel ecran din aluminiu al magnetului,in rest nici o deosebire tehnica.Daca ai printre cele banuite a fi de Gloria si de 3W/8 ohmi,alea au fost de la TV-AN,in nici un caz nu au echipat Gloria cu asa ceva. Link spre comentariu
daniel1972 Postat August 6, 2017 Partajează Postat August 6, 2017 nu va recomand sa folositi un incarcator de telefon in interiorul carcasei, nici macar in apropiere. este o sursa in comutatie si cel putin partea de modulatie in amplitudine va face ca toate cele. Link spre comentariu
VAX Postat August 6, 2017 Partajează Postat August 6, 2017 Pare sa fie defect integratul din audio, daca e cu integrat (echivalent cu TBA810). Eu am mai multe Selena, care au audio pe tranzistoare (Ge). La Selena apar distorsiuni urate si cand se usuca un condensator electrolitic de la bucla de AGC. Este pe placa de AFI, langa detectorul de raport. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum