Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aplicatie cu panou solar

Mishu_17

Postări Recomandate

Vreau sa fac o aplicatie folosind un panou solar care in timpul zilei sa incarce un acumulator, iar pe timpul noptii sa aprinda cateva LED-uri albe si sa faca putina lumina pe terasa.

Am cateva intrebari: ce fel de panou solar trebuie ? eu am gasit la magazin un panoul de 12V si 5W, ce fel de acumulator trebuie sa folosesc ? am cateva bucati de acumulatoare 18650, este mai simplu sa se foloseasca in cadrul acestui proiect un modul Arduino Uno sau este mai simplu cu componente discrete ?

Multumesc anticipat.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mishu_17

12

• Ticu

6

• QQme

6

• cavit

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se pun acu in paralel,se achizitioneaza un modul step down cu reglaj de tens. si curent se itercaleaza intre panou si acu. intre acu si led se interc. un sens. de intuneric- lumina si un rezistor sau un gen. de curent constant... cel mai ieftin si putina munca.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.

Pana la urma am decis sa realizez eu propria schema, dar va rog sa aruncati si dvs o privire si sa imi spuneti daca mai trebuie adaugat ceva la schema ?

Pe schema exista un panou solar de 12V si 5W, un stabilizator de 9V care are rolul de a cobora tensiunea, apoi bobina releului care in momentul in care e parcursa de curent atunci incarca bateria, iar in momentul in care nu mai e parcursa de curent atunci releul are rolul de a aprinde led-urile.

Incarcarea acumulatorului de 6V se realizeaza folosind un incarcator cu LM317T si cateva componente editionale.

post-182321-0-18069500-1501235508_thumb.png

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Acel tranzistor (BC547) face parte din incarcatorul de acumulatoare cu LM317 si cred ca are rolul de a realiza limitarea curentului de incarcare.

Asa am gasit schema pe google si asa cum a fost am folosit-o.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Cel de 10V sigur anclanseaza si la 6-7 V, pt. acu. cu gel inc. max. zilnica este la7,2-7,4 V. si in loc de releu puneti simplu o dioda cu Ge de 1A inaintea acu. in sensul de conductie spre acu.

Link spre comentariu

Am gasit pe google o schema care are rolul de a proteja acumulatorul daca acesta se descarca sub o anumita limita dar nu stiu cum sa o adaptez la proiectul meu ?

http://danyk.cz/p_ochr_en.html

http://www.electroschematics.com/9010/12v-lead-acid-battery-low-voltage-indicator/

Cum se poate adapta una dintre schemele din link la schema realizata de mine?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Am mai gasit inca o schema: post-182321-0-04174200-1501516867_thumb.jpg

Aceasta se poate introduce direct la bornele bateriei ? Este suficient daca folosesc un zener de 5.6V ?

PS: Adaug o schema: post-182321-0-77767100-1501517760_thumb.png
In locul bornelor notate cu X se monteaza regulatorul de 9V si LM317, ca in schema anterioara.

Este corecta ? este functionala ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Consumul ideal la blocare ar trebui sa fie de citeva zeci de uA sau mai putin.

Prin utilizarea circuitului TL431 oare ce curent minim se poate obtine ?

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări