Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pacienti audiofili

Postări Recomandate

Saptamana asta am avut din nou parte de ceva amuzant.

Se prezinta la mine in service un individ care cocheteaza cu audiofilia, este mandru tare de sistemul lui home cinema, fabricat de Harman Kardon. Ma anunta ca vrea sa faca o auditie cu public, are de gand sa demonstreze o teorie de-a lui  si ca are nevoie de ajutorul meu. Deja ma gandeam ca vrea sa-i imprumut boxele, dac-ul, unul-doua amplificatoare, etc  dar nu, chiar nu dorea nimic din toate astea , individul dorea sa-i imprumut un memory stick.  

Dar nu orice fel de memory stick, dorea un stick nașpa, contrafacut, ceva ieftin.  Vrea sa demonstreze ca muzica redata de pe un stick scump,  de firma suna net  superior comparativ cu un stick ieftin, no-name. Stick etalon avea, tocmai cumparase online ceva scump, mufa aurita, husa imitatie piele de crocodil.

Inca nu a stabilit data si nici locul auditiei dar am anuntat ca voi participa , ba chiar voi  contribui cu o mica sponsorizare, am un presentiment ca o sa ma distrez copios.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Da, stai linistit ca si eu recent am dat peste unu care cu eforturi isi cumpara cate o scula mai rasarita.

DAr imi explica de curentu murdar din priza si ca vrea sa isi ia sigurante audiofile de la un mester audiofil de prin Cluj si cand are bani sa traga circuit separat din panou....

Ma rog, daca ar avea bani n-as zice nimic, dar saracu nu prea are.

Acu fiecare cu pasarica lui, cand pica cate un bogatan in plasa unui sarlatan e una, dar de asta ce sa zic.

Prostia se plateste...

Link spre comentariu

De unde esti domnule? ca as veni si eu.

Vreau sa aud si eu explicatiile cum creste jitterul cind nu trece prin mufa aurita.

Interesant de citit cu atentie acest topic: https://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/250803-measuring-square-wave-spdif-cable.html

Am si eu o contributie la concluzia finala: daca se aud diferente intre cablurile ce transporta semnal digital atunci aparatele sint proaste - spus asa pe scurt.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Gata, am editat profilul.

Cat despre curentul murdar, am avut acum mai multi ani un client pentru care am construit in doua exemplare invertere sinus pur complet analogic. Generator de semnal sinusoidal cu XR2206, reglabil 50Hz-82Hz, apoi amplificator cu LME49810 folosit ca driver pentru 8 perechi  bipolari MJL... si transformator de iesire capabil sa livreze  2KW. Transformator de alimmentare de 2,5KW, transformator de iesire de 2KW, radiator propriu pt. fiecare tranzistor,  filtraj cu cate 48 electrolitici pe fiecare ramura. Fiecare tranzistor era montat pe cablaj propriu cu cate doi electrolitici de 3300 microfarazi, sa aiba de unde suge curent si redresarea plus filtrare cu cate 10 electolitici de 4700 micro pe fiecare ramura. Mai adaugati un sasiu cu roti si o carcasa metalica, vreo 250 metri de cablu, o galeata de papuci si cose, varnis, cleme, pat de cabluri... si obtineti ceva de 70Kg.

Soft-start cu transformator cu sunt magnetic, aveam asa ceva. Doua circuite separate de stabilizare a amplitudinii tensiunii de iesire.

Am avut curaj sa ma apuc de un asemenea proiect deoaarece cineva din Suceava a fost interesat de partea teoretica, practic a facut pentru mine partea de proiectare ,simulare  si mi-a asigurat majoritateta componentelor electronice  si accesul la aparatura de masura din firma a carui patron este. Eu am muncit sa asamblez prototipurile si m-am ales cu bani in urma vanzarii lor, amicul meu s-a ales cu datele proiectului.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

De cel puțin trei ani a mai apărut o modă, printre cei care folosesc streaming , să și sursă lineară la router și switch, în trei ani cred că mă apropii de o sută de surse făcute pentru diferiți oameni să zic..... mai excentrici. 

In cele o sută de surse lineare intră destul de multe surse externe cu care alimentează câte un DAC, aia principală contează :d nu și cele în comutație din DAC.

La recomandarea extremiștilor sursa trebuie să livreze cel puțin 3A dacă un router consumă 500mA, "pentru că sunt vârfuri de 0 și 1 care afectează sunetul. 

De lecturat cu mare atenție https://www.hifitech.ro/revista/audio-hi-fi/audioquest-niagara-3000-regenerator-de-curent-alternativ-r139/?tab=comments#comment-49

https://www.stereophile.com/content/audioquest-niagara-3000-ac-power-conditioner

Editat de viobio
Link spre comentariu

Viobio, multumesc!

Citez:

Curentul alternativ (AC) este  o tehnologie veche de un secol. A fost creata pentru lumini incandescente si motoare electrice. Nu a fost niciodată menita sa alimenteze circuitele analogice si digitale sofisticate utilizate in sistemele audio / video premium de astazi.

Cu citatul de mai sus o sa agat viitorii clienti. E clar ca au nevoie de un regenerator de curent alternativ.

Link spre comentariu

Acel "regenerator" e un filtru, mai mult sau mai putin complex. Intradevar "regenereaza" o forma cat mai aproape de o sinusoida, caci reteaua e oarecum deformata de mizeriile poluante. Filtrul ala le mai elimina/reduce.

Acele mizerii trec si prin sursa de alimentare. Unii poate le aud, nu e cazul meu. 

Ceva, ceva face jucaria. Dar la 4k... eu zic ca e cam mult marketing in ecuatie pentru un filtru. Altfel, la 50Hz, nivelul de tensiune si curentul care trece pe acolo, piesele nu pot costa cativa zeci de lei. 

Link spre comentariu

Mizeriile alea le poate genera si un amplificator audiofil cu ditamai trafu capabil de mult curent si ditamai bateria de condensatori care trage spituri mari ca valoare si inguste in timp.

Fara filtraje gen CLC sau altele care mei netezesc varfurile de curent murdaresti una doua reteaua.

Link spre comentariu
La 27.07.2017 la 8:14, PINTI a spus:

" Cand prostul are parale, are si targul vanzare."

Dupa 89, cind au inceput sa vina arabii la noi in tara, cu tot felul de afaceri, a aparut nevoia de carne de oaie. Dar nu orice oaie, ci doar cea sacrificata cu capul spre Mecca! Niste tipi isteti, si-au deschis un magazin, in care vindeau carne de oaie sacrificata cu capul spre Mecca! Lasam la o parte faptul ca habar nu aveau in ce directie e Mecca, au facut bani la greu!

Scuzati de oftopic, dar...nu prea!

Link spre comentariu

Eu ma mir cum de nu le-a dat in cap pe vremuri  sa mareasca frecventa retelei, macar dublu, transformatoarele ar fi mai eficiente, filtratul mai usor, etc. 

Acum cu mult chestii in comutatie si motoare facute pe turatii, nu mai se poate. 

Suedezii au facut un efort si au trecut masinile de pe stanga drumului pe dreapta. 

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări