Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pacienti audiofili

Postări Recomandate

La recomandarea unui amic am acceptat sa ma intalnesc cu un ‘’audiofil”, trageam nadejde ca o sa prind o lucrare. Omul chiar asa s-a prezentat: XX-escu, audiofil. Mie-mi plac audiofilii, am castigat ceva banuti de pe urma lor. Deci, ne asezam la o terasa, eu, audiofilu’ si un amic de-al lui care nu parea sa aiba vreo tangenta cu electronica sau cu ‘’audiofilia’’ dar avea un ditamai caietul in fata si era pregatit sa noteze totul. Fara sa fiu intrebat apare in fata mea o bere…deja eram circumspect, un om normal intreaba comeseanul ce doreste sau mai bine-l lasa sa comande de unul singur…
Incepem discutiile:
-As dori un amplificator ceva mai special… si am vrea sa stim daca puteti sa ne ajutati si cam cat costa…
Ce fel de amplificator? V-ati gandit la ceva anume?

Mai special, cu lampi…push-pull cu EL34.
Apoi liniste. Se holbau la mine. Eu ma gandeam ca stie de push-pull… o fi citit pe net sau chiar stie cate ceva…eram din ce in ce mai circumspect. Dupa vreo jumatate de minut realizez ca oamenii asteptau un pret.
-Cam 450 euro fara mari pretentii de design.
- Ce lampi folosesti?
-EL34
-Bine, dar de care?
Era clar, omu’ citise si avea deja pareri, care suna mai bine, probabil avea si preferinte…
-Am EL34 Haltron. Noi(adevarat), imperecheate in seturi de cate patru(am pus-o de la mine).
-Dar transformatorul de iesire? Ai si de astea?
- Nu, dar sunt de cumparat. (Vazusem parca la TME, ceva accesibil la pret)
-Vrem sa fie ceva mai special, vrem sa aiba niste reglaje…
Eu deja ma gandeam ca vrea corectie de ton. Asadar apare inca o dubla trioda, cateva potentiometre, butoane pt. potentiometre…
-Creste pretul cu 100 euro, spun. Si fac corectia de ton pentru inalte, medii, joase.
-Nu reglaj de asta…vrem sa aiba tensiunea reglabila.
Aha, deci vor sa poata regla negativarea. Astia chiar au citit cate ceva. Sau poate vor tensiunea de filament reglabila? Sau poate confunda circuitul de soft start pentru filament cu o sursa reglabila? Ca pana la urma asta si este, un alimentator autoreglabil, creste lent de la zero la cat e nevoie pentru filamente. Sau poate…???
-la ce va ganditi cand spuneti sursa reglabila?
-Vrem sa putem regla tensiunea de alimentare a lampilor.
Baaai ce ma-sa au citit astia…vor amplificator cu anodica reglabila. Asemenea fineturi audiofile inca nu auzisem. La urma urmei de ce nu? Daca platesc le fac si tensiunea de filament reglabila. Complicat nu-i componentele sunt ieftine.
-Tot 100 euro. Va fac tensiune anodica reglabila, plus tensiunea de alimentare pentru etajul de intrare si pentru defazor fiecare reglabile separat.
-Da! Dar vrem pe fiecare canal in parte, e foarte important sa le reglam separat.
-In cazul alsta va costa dublu. Practic e vorba de doua randuri de stabilizatoare reglabile, adica sase stabilizatoare reglabile separate.
-Dar filtraj separate pe fiecare canal?
-Binenteles ca da!!! Dar mai trebuie sa adaugati ceva ca deja sursa e o intreaga uzina!!!
-Vrem sa putem regla tensiunile din potentiometre montate pe panoul frontal. Sa putem regla in timpul auditiei.
Deci…audiofilie de prima clasa. Uleiul de sarpe e minciuna pe langa mofturile astora doi. Dar daca platesc…de ce nu?
Bag vrajeala:
-Aveti idee cat de scumpe sunt potentiometrele care lucreaza la 600V? Din motive de electrosecuritate e nevoie de potentiometre care lucreaza la 600V ca atata e anodica si sincer, eu nu vreau sa fac puscarie daca unul din voi moare din cauza potentiometrelor de uz general. Cel putin 20 euro bucata!
Moment de liniste, unul din ei nota ceva apoi apare alta cerinta:
-Vrem si voltmetru care sa indice tensiunile.
-Un singur voltmetru cu un comutator sau cate un voltmetru pe fiecare tensiune? Analogic dau digital?

Le explic ce inseamna voltmetru analogic si care este digital…Se consulta din priviri si hotarasc: Sase voltmetre analogice(acometre)! Vazusem pe la Tehnoelectric ceva accesibil la pret…dar fiind de montat sase bucati tot imi ia doua ore…
-Inca 100 euro. Dar unde le montam toate astea? Nu cred ca incap toate pe panoul frontal.
- Carcasa are patru laturi, nu? Pe o latura o sa fie voltmetrele si reglajele pentru sursa.
Asa deci…pe o latura o sa fie toate astea… si mai sunt trei laturi…devine din ce in ce mai interesant…ce vor pe celelalte laturi?
-Daca toate astea o sa fie pe o latura, pe celelalte laturi ce o sa fie???
Au inceput sa zambeasca misterios si parca se codeau sa-mi dezvaluie marea taina.
-Vrem ca amplificatorul sa saiba mai multe etaje defazoare.
WTF? Cum mai multe defazoare ? Asta cu sursa o mai inteleg dar cu mai multe etaje defazoare?
-Cum adica mai multe etaje defazoare? Amplificatorul are cate un defazor pe fiecare canal asadar in total sunt doua defazoare!
S-au privit unul pe altul si apoi m-au luat asa, mai pe ocolite, explicandu-mi ca unui novice:
-Noi am studiat si am ajuns la concluzia ca cele mai bune defazoare sunt : Defazorul din Luxmann xxx, defazorul folosit de Hiraga in nu mai stiu ce amplificator si defazorul din Dual xxx care este identic cu cel folosit de Revox…
- Si? Care schema vreti sa o folositi?
-Toate trei! Si sa avem posibilitatea sa schimbam de pe un defazor pe altul cu ajutorul unui buton !
Baai fratilor, ce-ati fumat, dati-mi si mie ca-s putin invidios!!!
La faza asta mi-a fost clar, nu aveau cum sa-mi fie clienti, astia erau clar de tot pacienti!!
-Si de ce vreti asta?
-Pentru studiu! Cat costa??
-400 euro in plus. 100 euro pentru fiecare defazor plus lampile si comutatorul platite separat.
Deja eram plictisit, doream sa plec. Era clar ca sunt tacaniti, nu mai avea rost sa stau. Individul care lua notite anunta:
- Inca ne incadram in buget. Daca se poate am vrea sa discutam un aspect legat de etajul final.
La urma urmei de ce nu? La cate SF-uri am auzit de ce sa nu mai aud inca ceva?
-Vrem ca etajul final sa fie ultraliniar sau nu, sa avem posibilitatea de a comuta. Cat costa?
Era prima cerere rationala dar eu eram oarecum dezamagit, ma asteptam sa aud ceva fulminant.
-Nu va costa mult, cumparam transformator de iesire cu prize pentru ultraliniar si la pret adaugam doar comutatorul.
-Si tot legat de etajul final, am dori sa putem comuta intre EL34 si EL84.
-… Tot in timpul functionarii?
-Binenteles! Cat costa?
Aici m-au pierdut. Nu stiam cat costa. Am cerut timp de gandire, cam o saptamana, asa, sa nu-i refuz pe loc.
-Si inca un amanunt foarte important: Daca e sa ne intelegem dorim sa participam si noi la constructia amplificatorului, vom stabili un program zilnic si vom lucra impreuna.

Dupa o saptamana am dat raspusn negativ. Din punct de vedere tehnic este posibil un asemenea amplificator dar mai bine lipsa o asemenea lucrare.

Link spre comentariu

Degeaba, fara trafuri de iesire cu tole avand cristalele de siliciu orientate spre Shambala, fara rasina arborelui de fistic(Pistacia Lenticus) culeasa din insula Chio, fara roba de auditie din casmir cusuta cu fir de aur, fara cabluri de boxe OFC cu 400 de fire izolate intre ele, fara suporti de cabluri din lemn de cedru siberian, fara spike-uri de boxe- din argint cu beriliu,puse pe placi de granit de minim 40 kg., nu se va obtine prezenta sonora dorita, basul nu va avea cojones, iar inaltele nu vor suna precum clopoteii de argint.Daca trafurile de iesire nu sunt impregnate cu zemurile alese, sunetul va fi fad, rece, sterp. Trebuiesc 7 straturi de primar, intercalate cu 6 straturi de secundar, iar impregnarea cu zemuri sa se faca in noaptea de 20 noiembrie, cand e luna plina. In plus, amplificatoarele de buna calitate au impamantarea realizata in cimitir, nu in ghiveciul de flori, precum trancotele de 100$...

Iata schema binecunoscuta, publicata chiar aici pe forum:

schema_zguby.jpg

Link spre comentariu

Era cam de fite magazinul si nu am avut curaj sa fac poze, dar in Londra am vazut un cablu hdmi, desigur din ''seria gold'' de 2 sau 3 m lungime, nu mai retin exact, la numai 200 de lire sterline! Absolut autentic,acum maxim 2 saptamini!

Un inginr nu ar cumpara in veci asa ceva, dar cine este credul si apleaca urechea ... scoate portofelul si plateste. Acel magazin, normal, ar trebui sa dea faliment, dar data viitoare ai sa il vezi tot acolo. De ce? Pentru ca are clientii lui care au INCREDERE in ce vinde magazinul. Vezi, tot o chestie de CREDIBILITATE! Uleiul de sarpe nu exista dar totusi unii dau bani grei pe el!

Link spre comentariu

Sau cu alte cuvinte,legea de aur a comertului spune ca orice lucru pe lumea asta se poate vinde,indiferent de pret.Conditia este sa gasesti prostul potrivit.

Pe asta mizeaza cei care vand stupizenii la pret exorbitant.Stiu sigur ca se va gasi din multime unul care sa cumpere produsul si apoi sa se laude cu cat a costat,altfel nu mai are nici un farmec pt el.Calitatile tehnice nu conteaza,pt ca oricum nu le stie aprecia.Dupa asta isi face simtita prezenta,efectul de turma.

Link spre comentariu

doru3160 esti din staff deci nu poti primi like-uri :limb: .

Problema este urmatoarea: cei care umbla cu abureli din astea se bazeaza totusi pe ceva tehnic doar ca efectul cantitativ este de 0,000...0001%. Ceva de genul: daca scuipam in ocean nu creste nivelul ? Nu poti sa spui ca NU CRESTE, ca ai minti, doar ca nivelul creste cu 0,00000.......000001%. Asa si ei, speculeaza o chestie teoretica si apoi baga articole pe care gusteru' care nu are pregatire le inghite pe nemestecate si apoi scoate portofelul si plateste.

Link spre comentariu

Tot e bine ca stiau de la inceput ce doreau.

Ce te faceai daca adaugau apoi detaliile ?

Revazand mai de la distanta ce au spus nu mi se pare chiar o nebunie. Doreau un banc de test cu tuburi, pentru a asculta in conditii diferite. Asta da audiofilie. Practic audiofilia din punctul meu de vedere este dorinta de a cumpara si detine instrumente si aparaturi deosebite nu neaparat de a asculta muzica.

Lasa ca stiu eu si pe altii.

Dupa ce am terminat un banc de test (necesar pentru masurarea etansarii unor incinte) omul spune ca vrea un panou transparent "sa se vada inauntru".

Ce naiba sa vezi ? Nu se misca nimic nu e nici un soarece.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări