flomar60 Postat Iulie 27, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2017 D-le gsabac -multumesc pentru aprecieri! -voi incerca sa gasesc un traf toroidal pentru teste D-le popa marius o sa caut o inductanta potrivita ca dimensiuni si valoare si voi reface testul ...eu am ales ca senzor,respectivul microfon pentru sensibilitatea lui si...pentru ca a fost la indemana! ....o forma ciudata de unda asemanatoare cu cea de aici am obtinut in topicul asta:http://www.tehnium-azi.ro/topic/5956-spira-in-scurtcircuit-la-un-miez-magnetic-ei-studiu-practic/?do=findComment&comment=62371....unde studiam practic spira in scurtcircuit la un traf....acolo am pus o bobina pe coltul miezului de tole E+I.... Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 27, 2017 Partajează Postat Iulie 27, 2017 Mai întâi trebuie să fac o corecție la postarea #56 . Ultima propoziție nu este adevărată, nu curentul ar trebui să arate la fel ci inducția, mai precis variația inducției. Și acum să revenim la forma ciudată. Saturația determină ascuțirea curentului așa cum se vede și mai sus dar nu deformarea fluxului. Dacă analizăm tensiunea în secundar ( tot în gol, desigur ) obținem o formă mult mai cuminte, apropiată de cea a tensiunii primare. Faptul că acest secundar ”vitreg”, cum l-am numit mai sus, prezintă o tensiune atât de diferită denotă faptul că acolo se combină mai multe fluxuri , nu doar cele câteva linii pierdute din fluxul principal. De altfel și dependența puternică de poziția relativă spune același lucru - cred eu. În fine, dacă colegul @flomar o să aibă timpul și dispoziția să facă, folosind același receptor, și alte determinări o să putem, probabil, trage mai multe concluzii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 [...]....Emil, fii convins ca nu sunt singurul care a facut asa ceva...asa ca nu e cazul 'brevetarii'.... [...] Link spre comentariu
gsabac Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 Referitor la postarea animat #60, se remarca atacul transformatorului cu un generator de tensiune, dar daca am excita transformatorul cu un generator de curent sinusoidal forma de unda a tensiunii la borne ar mai fi sinusoidala. Cazurile de cvasi generator de curent apar la amplificatoarele audio cu tuburi si transformator de iesire sau la conectarea unei rezistente serie pentru "soft start" @gsabac Link spre comentariu
flomar60 Postat Iulie 28, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2017 Multumesc d-le Traian B! ....traducerea in romana: Spre rusinea mea ,in acest moment,nu dispun de un traf pe miez toroidal ,pentru teste....dar maine sau cel tarziu poimaine voi face rost de unul pe care sa-l testez la radiatii electromagnetice..... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 Geometria miezului este raspunzatoare de radiatiile alea parazite. O clasificare ar fi cam asa : E+I U+I Philberth C-Core Toroid R-Core Ultimele din lista sunt mai putin ''radiante'', adica scaparile de flux magnetic sunt minime. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 Herr Doktor, Telefunken Laborbuch Bd.1?! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 28, 2017 Partajează Postat Iulie 28, 2017 Herr Doktor, Telefunken Laborbuch Bd.1?! Exact! Le am pe toate 5. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 29, 2017 Partajează Postat Iulie 29, 2017 Explicatia vizuala intuitiva a formei de unda a curentului primar este in animatie: Aceasta forma de unda arata raspunsul miezului la parcurgerea dinamica a curbei de histerezis, apare la orice parcurgere a curbei de histerezis si intotdeauna este nelineara, indiferent daca miezul este saturat sau nu. In realitate curba de histerezis este mult mai nelineara, la orice flux magnetic. Din analiza formei de unda de pe osciloscopul lui @flomar60 se vede ca armonica a 3-a este apropiata ca amplitudine de fundamentala 50Hz. Ar fi interesanta o masuratoare comparativa cu un trafo toroidal. @gsabac Rudolf Moers_Fundamental Amplifier Techniques with Electron Tubes Link spre comentariu
gsabac Postat Iulie 29, 2017 Partajează Postat Iulie 29, 2017 Referitor la postarea animat #60, se remarca atacul transformatorului cu un generator de tensiune, dar daca am excita transformatorul cu un generator de curent sinusoidal forma de unda a tensiunii la borne ar mai fi sinusoidala. Cazurile de cvasi generator de curent apar la amplificatoarele audio cu tuburi si transformator de iesire sau la conectarea unei rezistente serie pentru "soft start" @gsabac In postarea de mai sus se face referire la impedanta bobinei primarului, care trebuie sa fie suficient de mare la frecventa de lucru, astfel incit sa nu se satureze miezul si sa introduca distorsiuni la puterea maxima. Dupa mine, la atacul cu un generator de curent, curentul este sinusoidal si tensiunea este deformata. @gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 29, 2017 Partajează Postat Iulie 29, 2017 http://docplayer.org/20640435-Die-berechnung-von-drosseln-netztransformatoren-und-nf-uebertragern.html Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 29, 2017 Partajează Postat Iulie 29, 2017 Excelenta aceasta carte Stefan, ca de obicei documentatile tale sint de calitate si trebuiesc neaparat retinute Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 29, 2017 Partajează Postat Iulie 29, 2017 Multumesc, Marius. Ma gandesc sa deschid un topic despre transformatoarele de audiofrecventa, unde sa contribuim fiecare cu ce avem despre ele. Legat de topicul asta...fac o ''marturisire''...sunt ceva ani de cand am initiat un proiect de traf de iesire multi_core. E vorba de miezuri tip ''C'' cu variante de 4C-quad_core si 8C-okto_core. Sunt inca in faza de documentare si experimente. La baza stau doua articole despre transformatoare, cel postat mai sus, al lui Otto Limann, si cel publicat de Telefunken in 1958 in ''Telefunken Laborbuch Band 1''. O sa postez totul in topicul ala. Link spre comentariu
flomar60 Postat Iulie 30, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2017 In asteprarea trafului toroidat pentru testul de radiatie electromagnetica,m-am jucat putin cu traful meu.... ...am vrut sa vad ce fractiune dintr-o tensiune obtinuta pe sectiunea centrala se regaseste pe subsectiunile miezului,adica pe partea exterioara a fiecarei subsectiuni... Pentru asta am alimentat primarul la capete-240V-si am masurat caderea de tensiune intre capatul de 240V si priza de 230V,tronson care are 37 spire...am bobinat pe cele 3 juguri disponibile ,al 4-lea fiind inaccesibil din cauza placii de borne- cate 37 spire pe fiecare jug: ....jugurile 1 si 3 au 2,3 cmp iar jugul 4 are 1,9 cmp... si tensiunile masurate: -pe tronsonul de primar => 7,23V -pe jugul 1 => 1,892V -pe jugul 3 => 1,933V -pe jugul 4 => 1,633V Apoi am pus pe osciloscop ,tensiunea retelei si tensiunea pe unul din juguri in gol: ...dupa asta am avut curiozitatea sa pun cate o sarcina pe jugurile diametral opuse 1 si 3...am pus pe fiecare 5,6 ohmi/5W... Asta e forma de unda obtinuta -secundarele au fost legate in antifaza: ....ce parere aveti?! Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 30, 2017 Partajează Postat Iulie 30, 2017 Părerea mea este ca ai prea mult timp liber..... și-ți place sa te joci. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum