Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un transformator neobisnuit-experiment

flomar60

Postări Recomandate

Mai bine mă abțin!

Transformatorul despre care se face vorbire pe acest topic are un câmp de radiație aproape circular (cam ca cel al pământului) din cauza dispunerii în cruce a miezurilor și, datorita formei, nu poate fi amplasat decât orizontal, ceea ce duce la constatarea că nu exista o pozitie în care se poate direcționa pentru a rezulta interferențe minime, așa ca nu discutăm aici de o tablă de conserve care să îmbrace miezul și nici măcar unul din tablă mai groasă ci trebuie ditamai blindajul metalic, efectiv o carcasa metalica groasă care să îmbrace întregul transformator

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Dl Marcu a spus deja ca o sa faca ceva teste cat privesc radiatiile, nu e mai bine sa asteptam in loc sa ne dam cu presupusul despre ceva ce pana la urma n-avem cum sa anticipam?

Pentru ca pana la urma daca nu ai reprodus intocmai asa ceva, n-ai cum sa stii de fapt daca ar trebui un "ditamai blindajul" sau nu.

Link spre comentariu

Am desfacut un amplif cu trafo retea toroidal, care era ecranat de fabrica, intr-un cilindru cu grosimea tablei de 2mm. Nu vad cine ne opreste sa facem ac. lucru cu ac. trafo, daca este nevoie. Pana nu face testele/masuratorile @flomar60, discutam de blana ursului din padure.

Link spre comentariu

Până vine inițiatorul cu rezultatele măsurătorilor, care sper să fie corect făcute căci exista o mare posibilitate să se ajungă la rezultate eronate, trebuie să remarc că sunt persoane pe aici care ocupându-se în mod special , dacă nu chiar exclusiv, de vânzarea transformatoarelor, ar trebui să știe măcar că, spre deosebire de cazul de față, unul dintre avantajele transformatoarelor toroidale este câmpul magnetic de dispersie redus.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Felicitari si de la mine pentru rabdare, pasiune si rezultat.

Juguri de fixare... taiat fiecare tola! Munca, timp dedicat.... pentru a demonta 5.5 transformatoare si a construi unul singur de putere echivalenta. Bineinteles tensiunile sunt diferite.

Eu nu as fi fost in stare de asa ceva. Am pierdut o parte din dorinta de a face lucruri care se gasesc deja facute. As fi cumparat un transformator.

cred ca o posibila activitate distractiva potrivita pentru dvs. ar fi sa construiti trasformatoare pentru amplificatoare cu tuburi. Parerea mea este ca in acest caz ar merita munca, data fiind valoarea finala.

Link spre comentariu

Multumesc,d-lor dan57,one!

Am in plan si abordarea constructiei de trafuri de iesire pentru lampi....deocamdata fac teste pentru un amplif pe lampi personal...asa invat chichitele unui traf de iesire...

....vera,mi-a placut faza cu biciul!...buna tare!

....Emil, fii convins ca nu sunt singurul care a facut asa ceva...asa ca nu e cazul 'brevetarii'....

Am facut testul cu microfonul....dar am ales sa fac un filmulet care -cred eu- e mai instructiv decat o harta....in momentul asta se incarca,dupa ce se termina de incarcat ,il public....va dura,totusi, are 1Gb....

Link spre comentariu

Felicitari flomar60 si tot respectul pentru munca si originalitatea constructiei ! Am o sugestie pentru masurarea cimpului magnetic radiat de acest transformator si anume un inductor de 1-2H ce poate fi un mic transformator de retea cu tole doar E si un amplificator trece banda cu LM324 avind Q=50 si amplificarea in banda de trecere de 40dB acordat pe 50 Hz, cu ajutorul lui se poate masura in unitati relative pe un DVM orice scapare de cimp radiat .Daca te intereseaza pot sa postez o schema cu care fac eu masuratori de acest gen

Link spre comentariu

Multumesc d-le popa marius!

Eu am procedat asa-am luat un microfon dinamic,modelul de la Maiak 203, am construit un amplif cu un tranzistor direct pe mufa de intrare a microfonului iar iesirea am pus-o pe sonda osciloscopului....nu m-a interesat valoarea exacta a intensitatii campului pentru ca am facut comparatie cu campul emis de un traf industrial recuperat dintr-un amplituner Delia...practic am vizualizat diferentele de intensitate intre cele 2 campuri considerand un standard pe cel dedicat audio,din amplituner....

Am de gand,insa, sa dezvolt metoda si atunci schema ar fi binevenita!

Link spre comentariu

In general capsulele microfonice e sint ecranate, cel puțin parțial, și sint relativ imune la acest tip de zgomot.

Mai bine folosești direct o bobina preferabil fără miez.

Acum citiva ani cind a trebuit sa fac o automatizare bazata pe detecția funcționarii unei electrovalve, cel mai bine detecta câmpul o bobina făcută pe loc de vreo 100 spire pe un diametru de 40mm-50mm.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Gata, s-a incarcat filmul!

Schema preamplificatorului de microfon cu toate datele necesare pentru cine doreste sa calculeze amplificarea:

post-228380-0-53811500-1500999953_thumb.jpg

Setarile osciloscopului:

post-228380-0-70486200-1501000017_thumb.jpg

Le mentionez si aici:

-amplif Y => 5mV/div

-baza de timp => 2milisecunde

-sonda x 10

Pentru cine se intreaba de ce nu am folosit combinatia Y -50mV/div si sonda x 1 ....asa cum am folosit eu semnalul a fost mai stabil si mai curat...

..si filmul:

https://www.youtube.com/watch?v=iIqS8hqMxvE....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări