Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un transformator neobisnuit-experiment

flomar60

Postări Recomandate

Ma bucur sa vad ca am fost inteles in sensul adevarat al micii anecdote. Nu am si nu am avut niciodata intentia de a ofensa pe cineva, cu atat mai putin pe un coleg forumist care sunt sigur, ma depaseste la toate capitolele. Asteptam noi transformatoare neconventionale. Stima.

Link spre comentariu

Poate ca si eu as fi fost putin iritat daca as fi :banuit vreo urma de jignire. Dar e bine ca lucrurile s=au limpezit si sa vedem ce surprize ne mai rezerva colegul Flomar60. Stima.

Link spre comentariu

Frumoasa realizare!

Pentru a realiza un transformator neconventional trebuie ignorate formulele "pionieresti".

Formulele simple de calcul sunt empirice si sunt valabile pentru tolele conventionale, "economice". Puterea unui transformator depinde de sectiunea si de lungimea miezului introdus in carcasa. Lungimea nu apare in formulele empirice. Nu se tine cont nici de directia de laminare a tolei fata de directia fluxului magnetic.

Link spre comentariu

Ținând cont de tensiunile din secundar, acest transformator e destinat unui amplificator audio.

Cum stă cu radiația electromagnetică căci, după modul în care este construit, nu prea văd să poată fi poziționat cumva pentru un minim?

Link spre comentariu

Voi face si acest test zilele astea....o sa ma plimb cu un microfon dinamic in jurul lui si voi face o 'harta'.....de asemenea voi face o comparatie cu un traf industrial destinat audio...doar timp sa gasesc!

Link spre comentariu

Interesant va felicit . Am vazut ca suntetiu foarte meticulous mare lucru ca nu bazaie . Foarte migalos asa este si tolarea si tot . Pana la urma Sfintii nu au nici o vina asta e e nevoie de foarte multa rabdare

Link spre comentariu

Intr-adevar , lucrarea a necesitat multa rabdare....eu am dorit , in acelasi timp , sa promovez si ideea in sine!

Adica ,se pot folosi, si tole mai mari dupa acelasi model conceptual...

...de exemplu-tola E20 usor de gasit...se poate dispune de o fereastra de bobinaj de 3,8cm x 21,5cm...ori inatimea de 21,5cm este arhisuficienta ca sa construiesti o carcasa in galeti ,primarul intr-o jumatate , secundarul in cealalta jumatate...se poate prevedea si un spatiu intre ele unde se poate prevedea un sunt magnetic...subsectiunile miezului pot fi 2 de 4 x 2 = 8cmp si 2 de 3 x 2 = 6cmp....total 28cmp...va dati seama ca vorbesc de un traf de sudura!

La nivel de idee este total realizabil si functional ce am scris mai sus....realizarea practica necesita insa multa indemanare ...scule si dispozitive...rabdare...ceva bani de investit....astea ar fi partile negative!....dar, satisfactia de a realiza ceva inedit cu manutele tate...este inegalabila!

Link spre comentariu

ca de obicei in aceste situatii , toata lumea se inghesuie sa aplaude furtunos , exact ca la plenarele partidului din epoca de aur . daca accepta si critici initiatorul topicului , atunci as indrazni sa scriu si eu citeva rinduri . daca vrea numai osanale , atunci voi sta tacut in banca mea ... :rzb

Link spre comentariu

Insasi cuvantul 'experiment'din titlu invita la descoperirea slabiciunilor lucrarii!....este absolut normal ,lucrarea este un prototip,inedit intr-adevar,dar perfectibil cu siguranta!

Va astept cu pareri!

Link spre comentariu

Referitor la radiatia el-m, nu cred ca sunt probleme (nu bazaie).

Pe vremuri faceam alimentatoare pt. RR mici (3-4,5Vcc) cu transformatoare de semnalizare (cele de 6V, cu tole cu grosimea de 1mm, stantate prost, cu bavuri, etc.). Le faceam sistemul de prindere din tabla de conserva, care micsora curentul de mers in gol (si bazaitul) de la Io<35mA la Io<25mA.

In cazul de fata, in caz ca sunt probleme, sistemul de prindere se poate face din tabla de Fe, mai groasa.

Felicitari pt. realizare (idee ingenioasa, multa munca, etc.).

Pt. carcotasi, @flomar60, a facut din rahat bici, care trosneste cu un randament de peste 80%.

Editat de vera
Link spre comentariu

Și care este legătura dintre faptul că pe vremuri strângeai tu tolele ca să nu zbârnâie și întrebarea mea privitoare la radiația electro-magnetică parazită (interferență electro-magnetică, dacă înțelegi mai bine așa)

Link spre comentariu

Liniile de câmp radiate de un miez magnetic prost fixat sau cu întrefier mărit induc brum în conductorii învecinați. Dacă miezul transformatorului este însă ,,blindat,, cu un ecran de tablă feromagnetică, se poate atenua sau chiar anula radiația parazită. Dar și sistemul de fixare al tolelor poate avea un rol în scăderea acestor scăpări nedorite, fiindcă câmpul magnetic se închide și prin tabla sistemului de fixare. Asta ar fi legătura din punctul meu de vedere...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări