Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat transformator de cadre

doban

Postări Recomandate

Salutare stimati colegi.Rog pe cei mai experimentati ca mine ,sa spuna daca pot folosi doua transformatoare de cadre de la televizoare pe lampi, ca transformator de separatie.Multumesc.

Editat de doban
Link spre comentariu

Trebuie tinut cont de puterea absorbita de consumatorul care se doreste a fi separat de reteaua de 220V, apoi trebuie stiut ca un tansformator de cadre, conectat cu primarul la 220V, in secundar scoate o tensiune de aproxmativ 48V, raportul de transformare nefiind de 1:1, cum e necesar pt un transformator de separatie.

L.E. Acum am vazut ca se doreste folosirea a doua transformatoare. In acest caz, daca se leaga secundarele celor doua trafuri intre ele, da, se pot folosi ca traf de separatie. Singurul lucru de care trebuie tinut cont ramane curentul absorbit de consumator, care trebuie sa fie suportat de transformator.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Aceste transformatoare au miezul E+I cu un intrefier din hartie. Sectiunea lor este de 4cm2 Daca puterea consumatorului este mai mica decat a trafurilor se pot folosi doua cu secundarele cuplate asa incat primul are primarul la retea, iar al doilea va furniza pe primarul sau( care va avea acum rol de secundar) tensiunea de 220 (230) V.

Ar trebui desfacute si reasezate tolele intretesut, fara intrefier. Chiar zilele astea am avut in mana unul si asa cum este conectat la retea mi-a dat in secundar 43V, reteaua avand cam 233V (asa arate multimetruk meu).

Link spre comentariu

Aceste transformatoare au miezul E+I cu un intrefier din hartie. ...............Ar trebui desfacute si reasezate tolele intretesut, fara intrefier. ............

Corect, trebuie desfacute tolele si montate intretesut. Adica un E, un I, un E, un I...etc..daca colegul incepator nu stie exact cum, sa zica si facem un desen.

Link spre comentariu

Deci:

Transformatorul de cadre desfacut o sa arata ca in imaginea de mai jos: tolele de tip E sunt toate una peste alta, iar tolele de tip I, la fel, una peste alta. Pe pachetul de tole E peste care au fost tolele I, sa gasiti o foita subtire de hartie: ala este intrefierul.

Acum: separati toate tolele E si toate tolele I, apoi introduceti in carcasa bobinei o tola E iar la capatul ei, o tola I. Apoi continuati prin aseazarea unei tole E peste tola I, iar in capatul ei va veni o tola I. Continuati in acleasi fel pana cand epuizati toate tolele E si I. Intretesut asta inseamna, o tola E, o tola I, o tola E, o tola I.

Aproape de sfarsitul introducerii tolellor, veti observa ca desi tolele intra din ce in ce mai greu in carcasa, va trebui sa le montati pe toate.

Sper ca m-am facut inteles, daca nu, voi incerca sa mai explic o data.

Succes!

post-221025-0-61336500-1500796365_thumb.jpg

Editat de Untold
Link spre comentariu

Chiar daca puterea este insuficienta pentru aplicatia care va intereseaza acum , se pot rebobina pentru alimentatoare de putere mai mica, de circa 15 W asa cum corect spunea mai sus @QQme , fara modificarea primarului, daca va intereseaza va pot spune datele lor originale.

Link spre comentariu

O idee originală:

Se desfac cele 2 transformatoare, se elimina foițele de hîrtie și ambele pechete I iar E-urile cu bobine cu tot se pun față-n fața și se prind mecanic în cele 2 carcase de tablă.

Vor fi pierderi mai mici dacât la soluția alimentarii în secundar al celui de-al doilea transformator (folosit ca ridicător de tensiune) din secundarul primului.

post-228688-0-50802800-1500807531_thumb.png

Editat de Analfabetul
Link spre comentariu

Este adevarat ca randamentul creste, dar puterea transmisa nu va fi mai mare, si nu se acopera cei 40W ai consumatorului separat de retea.Dar puteti incerca sa va convingeti .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări