Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cleste de sertizat papuci

StelianP

Postări Recomandate

Eu nu am apucat inca sa vad papuci sertizati care sa nu prinda joc in timp.

Sau sa nu oxideze firele de cupru. Cel mai sfant ramane tot cositoritul....!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Ramane sfant pana se rupe de la lipitura. Cam asta se intampla cand rigidizezi prea mult conexiunea. Nu generalizez insa, dar riscul este real.

Ajungi sa pui si un termocontractabil ca sa transferi gradual efortul in conductor. Samd. Te cam complici si chiar costa (pe termen lung) mai mult decat sertizorul dedicat.

Link spre comentariu

Ramane sfant pana se rupe de la lipitura. Cam asta se intampla cand rigidizezi prea mult conexiunea. Nu generalizez insa, dar riscul este real.

Ajungi sa pui si un termocontractabil ca sa transferi gradual efortul in conductor. Samd. Te cam complici si chiar costa (pe termen lung) mai mult decat sertizorul dedicat.

Eu nu am zis niciodata ca prefer cositorul pentru ca este mai ieftin. Nu este. Clestele il iei o singura data si la fiecare capsare iesi mai ieftin decat cu cositor.

Eu folosesc cositorirea pentru ca sertizarea e zero la rezistenta si contact in timp. Ajungi sa iti iasa firele, ajungi chiar la lucruri mult mai urate.

Azi imi dansa un fir intr-un intrerupator la 220v montat pe o carcasa de tabla. Am auzit eu ceva pe acolo ca facea scantei cand miscam dar nu mi-am dat seama exact pana am inceput sa trag de fire si au iesit firele din papuci, 3 fire au iesit in total, fire sertizate de fabrica. Am pus mana si le-am cositorit pe toate sa nu ma mai trezesc cu surprize.

Da, bineinteles ca cositorul nu o sa tina cat piramidele, dar sa imi zici ca se rupe de la lipitura... pai pana sa ajunga la faza aia din sertizare deja ti s-a rupt de 20 de ori. Uiti ca cositorirea nu este rigida, nu cositoresti si partea din spate, aia tine exact la fel ca la sertizare, absolut nici o diferenta. Daca cositorirea e prea rigida, si sertizarea e la fel de rigida ca tot in aceleasi cleme sunt prinse in spate si pe acelasi manson de fir, cositoresti doar varful, nu tot. Ca sa nu mai amintesc dupa oxidare ce probleme apar cand incepe sa se incalzeasca papucul si topeste totul prin jur...

Solutie mai buna decat asta la papuci ?? Nu exista !

Rj2l3rZ.jpg

Link spre comentariu

Cu voia dumneavoastra ... as atrage atentia si asupra calitatii papucilor . Cei galbeni ( care dupa un timp se inchid la culoare ... oxideaza ) , ce se pot procura din targuri si oboare , dar si de la " distribuitori " de piese auto , sant din tabla de alama ( ma rog , un aliaj indecis ) , care se poate folosi la orice , mai putin la elemente de conectica . Lipsiti de elasticitate , nu asigura contact ferm si rigid in timp , sant slabi de la prima inserare . Decizia corecta sant cei nichelati ( mai scumpi ) , dar elastici si siguri , se simte " la mana " . Faceti o proba , cu 10 conectari la ambele categorii . Ca metoda ... clestele de sertizat . Cu cat mai scump , cu atat mai bun . Ma rog , pretul nu e un scop in sine . Doar o consecinta . Decizia e a fiecaruia , una e sa folosesti 20 de papuci pe zi , la lucrari pe bani ... alta sa ai nevoie de 5 bucati intr - o luna . Sincer , mai si cositoresc . La utilaje care stau afara , si sant tarate unde e nevoie ... sau in mizeria de prin unele " locuri " de munca ... am gasit fire oxidate datorita ciclurilor termice etc . Daca se poate , am practicat cositorirea directa . Papucii fusesera pusi fiindca conexiunile ( ansamblul de cabluri ) se faceau de altii , iar asamblarea in alt loc . In fine ... cred ca fiecare poate alege ce " simte " ca e mai bine ... tendinta e sa se faca totul cu cati mai putini bani , de multe ori se intoarce impotriva ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

dacă îl lipeşti şi atât, ai dreptate, am "muşcat-o" şi eu aşa de câteva ori.

dar dacă faci cositorirea cum arată Dany în poză, cu aia nu mai ai emoţii!

cu condiţia să nu treci prin papucul ăla un curent în stare să topească fludorul! :)

abia atunci ai 100% dreptate, dar la curenţi din ăia nu foloseşti papuci aşa firavi!...

Link spre comentariu

Cand faci o lucrare pentru tine acasa, cand nu ai de sertizat decat 1, 2 papuci, iti permiti sa-i lipesti, sa-i sertizezi cu patentul, ciocanul sau dupa caz toporul, DAR atunci cand esti intr-o firma care are de facut o reparatie de tip garantie sau chiar post garantie iar produsul trebuie sa arate obligatoriu ca originalul, cumperi un cleste de sertizat, dedicat respectivului pin. Fiecare pin are un cod caruia ii corespunde un tip de cleste care se gaseste de cumparat la mai toate magazinele de electronice. Cauti codul pe net si asa gasesti si clestele necesar. Eu am luat (acu cativa ani) un cleste la care se puteau cumpara separat diverse capete, cand mi-am permis am mai cumparat un cap asa ca acum cred ca am cam tot ce se gaseste. Bine inteles, sunt anumiti clesti dedicati pe care trebuie sa ii cumperi in mod special.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări