Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

controller motor electric 12V cc


Postări Recomandate

Bună ziua

 

 

 

Am o servodirectie asisatata electric ce foloseste un motor de 12v CC. putere maxima ??? (nu stiu exact dar probabil are vreo 300-500W). Am la alegere si alte doua motorare ce cred ca sunt bldc iar controllerul lor il am. Am si de la restul.. dar e cam mare problema pentru mine.. se controleaza de calculator pe CAN.. e departe de un control analogic cum vreau eu, am si controllerul de la asta de CC.. din nou controlat de CAN cu traductoare de pozitie ale motorului cuplat cu traductor de forta/moment de la volan, prea complicat.

 

Controlul il voi face prin calculator prin LABView utilizand o placa NI-6211 ( http://www.ni.com/pdf/manuals/375195c.pdf )

Placa mea da maxim +- 10V la +-2mA (daca am citit bine specificatiile de la analog output - pagina 5 ), impedanta 0.2ohm (dupa calcule mie imi da U/R=I => max 50A in scurtcircuit.. dar nu suna bine.. nu stiu)

 

Softul de control din labview va avea o sumedenie de intrari, inclusiv pozitia si viteza motorului in cauza. Diverse traductoare, toate masurate cu acea placa NI-6211 in labview, si de acolo dupa diverse prelucrari matematice in timp real, pot controla acel output analogic (sau chiar digital dar nu ma pricep). Adica partea de controller de turatie mi-l fac eu. dar n-am nici pe departe curent sificient pentru

Eu as avea nevoie de un fel de amplificator-controller (pwm merge? ) astfel incat la intrare sa variez tensiunea de la 0-10v (in limita curentului dat de placa), si la iesire sa dea tensiune de la 0 la 12V la curentul absorbit de motor (vreo 20-30A). Sursa de energie va fi o baterie auto cu plumb (o am deja, 74Ah, 800A curent maxim). Pot face programul si pentru pwm adica placa sa faca controlul turatiei in pwm intre doua tensiuni alese de mine intre -10 si +10V. Ar trebui practic un comutator electric care sa reactioneze la semnalul din placa (vreun mosfet? de care?). Placa are frecventa de lucru 250kHz. E suficient pentru un pwm?

 

 

Redundanta si siguranta nu sunt un criteriu - are kill-switch la capat de cursa (deci nu o sa rupa nimic) si va sta pe loc, fiind o aplicatie statica.

 

Astept orice sugestie. Sunt destul de necunoscator in domeniul electronicii, de asta caut solutii simple (altfel cel mai elegant e sa folosesc direct controllerul existent ca doar e proiectat pentru acel motor in conditiile de siguranta si redundanta necesare pentru automobile la sistemul de directie.. adica presupun ca e bine facut si teoretic si practic. N-am abandonat complet ideea dar nu stiu sa comunic pe CAN. Sistemul e scos din automobil.. adica n-am calculatorul ECU si sa investighez sa controlez prin OBD... oricum e complicat. E motor de asistare si presupun ca din start controllerul masoara forta de la volan si apoi reactioneaza in functie de traductoare si ce parametri mai zice calculatorul, pe mine ma intereseaza sa comand eu acel motor)

 

Sigur ca placa sta sa calculeze pentru fiecare informatie si poate e lenta pt pwm.. atunci astept sugestii pentru controller pwm care sa reactioneze la iesirea din placa mea.

 

sau alt tip de controller adecvat pentru motor CC sau bldc (de care e mai simplu de comandat si controlat prin placa mea)

 

Multumesc!

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Prin OBD nu poți controla motorul la o direcție asistata electric, ODN este un protocol lent numai pt diagnoza.

Amintești de LabView. Cita experienta ai cu LabView? Ii cunoști limitările HW?

Durata cea mai scurta a unui task în LabView, sau poate mai corect spus, o ieșire este actualizata la un interval de minim 1msec. Pt controlul unui motor BLDC în funcție de senzorii lui de poziție îți trebuie timpi de reacție mai buni de 10microsecunde și nu vad cum ai putea face asta în LabView. Procesoarele utilizate în domeniu sint foarte rapide și poate doar virfurile de gama de la procesoarele utilizate de diy-eri sa poată sa miște rezonabil de rapid un BLDC.

 

Ps: n-am înțeles la ce vrei sa folosești un astfel de motor. Fi mai explicit.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Folosirea acelui motor va fi similara: servodirectie de automobil dar pus pe un stand si cu control din exterior reproductibil. Si decat sa pun orice motor electric si o fulie pe volan, mai bine ma folosesc de diversele solutii cu asistare pe coloana volanului deja existente. Standul va avea si punte, si suspensie, si metode de impunere a solicitarilor si masurarea acestor rezistente. - destul de complex, nu e treaba mea. Nu e treaba mea nici sa fac motorul sa se invarta, dar am zis sa intreb pe aici, poate e vreo solutie sa inteleg si eu.

 

Am cateva astfel de sisteme de directie si il caut pe cel mai usor de controlat. La unele pleca cate 3 fire din motor (presupun BLDC) si intra intr-o placa cu un milion de componente (imi prind urechile) si mai departe catre CAN, iar la altele e acelasi controller cu multe circuite, si doar doua fire pentru motor (motor CC 12V, testat, se invarte pe direct). Presupun ca cel CC e cel mai facil de controlat. Mai departe imi trebuie ceva pwm sau altceva. Daca labview nu face suficient de repede, atunci imi trebuie o placa care sa se ocupe de pwm dupa cum dicteaza labview la un interval mai mare de timp.

 

In labview am suficienta experienta in ceea ce priveste achizitia de date si generarea de semnale, si post procesarea matematica (integrari fft, numarari, ferestre si bucle, etc.. am destul de clar in cap altgoritmul dupa care vreau sistemul sa reactioneze in bucla semi-inchisa si as putea da la iesire un semnal analogic proportional cu tensiunea dorita). La partea de achizitie de date nu sunt convins ca stie doar de milisecunda, am masurat si la microsecunda diverse traductoare.. de fapt am masurat cu fix aia 250KS/s si pe alte placi si mai mult (dar acele alte placi nu au iesiri analogice si nu le-am mai mentionat).. dar da, nu mi-am pus problema la cat face calcule, desi intr-o bucla for, la ficare valoare primita de la traductoare ar trebui sa dea ceva la iesire.. si asta ar trebui sa fie mai repede de 1ms (doar placa e NI, si labview la fel)... o sa incerc sa vad cat de repede variaza iesirea... poate cu alta placa sa masor.

Sigur ca pot trece la alta tactica: HIL prin xPC cu simulink sau amesim.. cunosc partial aceste softuri, dar nu suficent incat sa nu incerc metodele mai cunoscute intai.

 

Banuiam ca nu ai ce face pe OBD, dar asa cum ECU da comenzi pentru servodirectie, asa as vrea si eu. (nu-s convins ca diverse sisteme mai vechi sunt semi-autonome... adica in functie de x, y, z, senzori produce servoasistarea ceruta si identificata prin senzori si atat.. catre ECU se comunica doar rezultatul si eventual cei x, y, z, senzori.

 

 

Asa ca fapt divers, mai am o servodirectie ciudata: http://www.pelicanparts.com/catalog/SuperCat/W164/MBZ_W164_SUSSTR_pg1.htm

Asistarea e hidraulica, si intre pinion si volan e un angrenaj planetar si un motoras electric e legat de una din piesele angrenajului si merge asa: mergi incet, calculatorul stie si cand iei de volan stanga 5grade, motorasul electric trage si el in acelsi sens cu inca pe atat.. rotile se misca mai mult, parchezi mai usor. Esti pe autostrada?... tu virezi 5grade din volan, motorasul misca inapoi vreo doua grade si rotile reactioneaza mai putin.. adica e mecanism cu raport de trasmitere veariabil infinit continuu in functie de cum merge motorasul electric. - si tot pe sistemul asta s-au facut sisteme de parcare automata, unde volanul este blocat, si doar motorasul electric vireaza rotile.

Asta e un motoras mic de CC dar nu ma ajuta ca nu vad efortul de volan, am nevoie de pompa hidraulica, etc... vreau sa evit partea hidraulica.. mai putine piese vreau.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări