Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator acumulatori Lithium - Ajutor


Vizitator Stan77

Postări Recomandate

Vizitator Stan77

Buna ziua, doresc sa incep cu scuzele in caz ca am gresit locul de postare, si daca se poate o mutare in loc de stergere.

 

Dupa cum apare si in titlu, am nevoie de ajutor pentru realizarea unui incarcator pentru o serie de 5 acumulatori Lithium (link-ul la final). Acumulatorii vor fi pusi in serie intr-o cutie de plstic aerisita, prin urmare nu voi mai ajunge la ei.

As avea nevoie de ajutor in proiectarea unui incarcator pentru acesti acumulatori, cu mici explicatii, deoarece nu prea inteleg daca este nevoie doar de un circuit pentru intregul ansamblu de acumulatori sau de circuite separate pentru fiecare acumulator in parte. Pe langa aceste informatii, nu m-as supara de o schema si de imaginea PCB pentru schema cu care sa pot lucra, PCB-urile pe care le-am facut singur nu prea mi-au placut cum aratau.

 

Repet, doresc sa fac eu placa (incarcatorul), nu sa-l cumpar, asa macar stiu ce este in interior si mai invat cate putin.

 

Pentru alimentare voi folosi un alimentator de laptop, cu urmatoarele specificatii:

Tensiune de intrare 100-240V

Frecventa 50-60HZ

Curent de intrare 1.7A

--- stiu, cam degeaba informatiile de sus

 

Tensiune de iesire 20V curent continuu

Curent de iesire 3.25A

 

Model alimentator : 0335C2065 de la un laptop Fujitsu

 

Acumulatori : http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/acumulator-37v-lithium-18650-2600mah-pkcell-p-1118

Link spre comentariu

Nu stiu la ce ai pus link-ul!

4.3V (pe acumulator) * 5 (acumulatori) = 21.5V

Stiu, acumulatorii ar avea 4.2V dar tot ai 21V necesar si atunci ar trebui un booster dar la pornirea incarcarii cind acumulatorii sint descarcati ai intre 2.5V*5=12.5V si 3V*5=15V si atunci ti-ar trebui un buck.

Pe linga sursa iti mai trebuie si un ciscuit de supraveghere a incarcarii care sa controleze sursa si un circuit de supraveghere si protectie pt fiecare acumulator.

 

Deocamdata sursa nu-i potrivita pt incarcarea a 5 acumulatori inseriati (un buck-boost nu-i prea eficient si este si greu de realizat).

Link spre comentariu
Vizitator Stan77

Nu stiu ce s-a intamplat cu link-ul, eu am copiat link-ul bun, nici nu aveam tangente cu acel integrat la care e link-ul.

 

Pun inca o data link-ul, postul initial nu stiu cum sa fac editare. http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/acumulator-37v-lithium-18650-2600mah-pkcell-p-11183

 

Acumulatorii sunt : Acumulator 3.7V Lithium 18650 2600mAh PKCELL si se pot gasi pe Mivarom. Din cate am inteles acumulatorii astia sunt buni si chiar au 2.6A, si ceilalti la 8 lei nu au aperajul mentionati.

Link spre comentariu

Ca sursa poti utiliza un alim. universal ce scoate si 24V,sau i-l poti face curentul 0,5 A,si tens. de 21-22 V,dar obligatoriu un sistem de balansare-echilibrare pe fiecare acum.

Link spre comentariu
Vizitator Stan77

Mai exact, am vorbit cu o cunostinta si mi-a spus ca nu am nevoie de nici un circuit pentru incarcarea acumulatorilor, acestia avand in total 18.5V, ar trebui cam 21-22V pentru incarcare, cred ca ajunge si 20V, daca e asa atunci as avea nevoie mai exact de circuitul care sa imi indice starea de incarcare a acumulatorilor, adica daca acumulatorii sunt incarcati sau nu prin indicarea cu 2 led-uri.

Link spre comentariu

Semnalizarea incarcarii este utila si necesara, dar un citat realist din forum spune ca daca exista o singura supraincarcare,

acumulatorul cu litiu devine inutilizabil.

Daca urmati sfatul cunostintei, dupa 1-3 incarcari 1-2 acumulatori se vor umfla sau chiar exploda sau lua foc.

Solutia pentru incarcarea a 5 acumulatori cu litiu in serie nu este pentru amatori, chiar daca exista o schema presupusa buna.

Pentru o documentatie mai completa puteti studia topicul meu, unde sunt si exemple de scheme.

http://www.tehnium-azi.ro/topic/6149-încercări-de-reparaţie-acumulatori-laptop-şi-realizări-cu-baterii-li-ion/?hl=litiu#entry65175

Schema de la postarea #13 se poate extinde la 5 baterii.

 

PS. Nu cumva bormasina de insurubat avea 5 acumulatori CD-Ni de 1,2V inseriati si in total 6V ?

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Aud tot mai des despre "meseriasi" care schimba acumulatorii de la "masinile de insurubat" din acumulatori Ni-Cd in acumulatori Litiu.

Cine va invata pe voi asa ceva?

Credeti ca pretul este singurul motiv pt care nu au fost folositi acumulatori Litiu la handy tools mai de mult? Deabia de citiva ani au inceput sa fie folositi dupa ce au reusit sa produca si acumulatoriu capabili sa livreze si curenti mari fara riscuri.

NU! Acumulatorii Litiu nu rezista sa livreze curentul pe care il cer aceste scule. O masina de insurubat poate trage si peste 20A iar acumulatorii Litiu folositi la ele sint niste acumulatori speciali in genul celor folositi in modelism la "jucariile" cu motorase electrice.

Iti trebuie celule capabile sa livreze curenti mari, peste 15-20C, iar celulele ieftine si cu origine dubioasa cum sint cele mentionate nu pot livra in conditii de siguranta peste 2-3 C.

Daca tragi mai mult din ele, in cel mai fericit caz mor repede dar poti avea si surprize lasate cu scintei si explozii.

Am si eu multi colegi care au vrut sa faca asa ceva si i-am convins sa-si puna celule de acelasi tip, Nu-Cd sau Ni-Mh. Se gasesc la preturi rezonabile si cel mai important sint capabile sa livreze curentul cerut fara surprize neplacute. Mai mult nici nu este necesar sa se faca modificari la circuitele de incarcare. Iar daca schimbi celulele originale de 1.2Ah-2Ah cu celule de 3Ah cistigi si la durata de lucru intre incarcari, de multe ori chiar o dublezi.

 

Probabil ca orice as spune nu am sa pot sa te conving sa renunti la prostia (ca nu pt sa-i spun altfel) pe care vrei sa o faci dar poti fi sigur ca mai mult o sa arunci banii de pomana pe niste celule proiectate pt altceva.

Ai sa zici ca ai o multime de cunostinte care si-au facut acea modificare dar, cred ca nu trebuie sa-ti pun eu linkuri pe net cu telefoane cu bateriile explodate si, tine cont ca acele baterii au fost implementate de ingineri care aveau experienta in lucrul cu acumulatorii Litiu si nici nu erau de origine dubioasa, si cu toate astea unele mai explodeaza!

 

La ceea ce vrei tu sa faci iti trebuie OBLIGATORIU o placuta supervizor si protectie (la supra incarcare, supra descarcare, supra curent, supra temperatura...etc) pt acumulatori altfel......in cel mai fericit caz distrugi celulele imediat in caz ca nu se lasa si cu scintei.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator Stan77
#sesebe

Da, intreadevar m-am gandit sa schimb acumulatorii Ni-Cd in Lithium, fiindca cele Ni-Cd sunt o generatie mai veche de acumulatori care contin si Cadium ( un material toxic) si fiind si acumulatori cu memorie, care necesita o incarcare si descarcare completa pentru a-si mentine durata de viata, cel putin ce am eu nu cred ca mai sunt buni. Cele Lithium fiind de o generatie mai noua, avand un curent mai mare, folosite si la telefoane si la alte dispozitive ma asteptam sa fie totusi mai stabili... Fix de aceea am facut acest topic si am dat si modelul la acumulatori si am cerut si explicatii in ceea ce priveste aceasta incercare, sa stiu cu ce ma confrunt, si nu de alta am facut asta la sectiunea de incepatori.

Si nu prea inteleg partea aceea cu "O masina de insurubat poate trage si peste 20A", in sensul ca un acumulator Ni-Cd folosit in masina de insurubat are cam 1.6A, ce vroiam sa folosesc e dublu, si chiar daca are tendinta sa traga, nu are de unde in ambele cazuri.

Si pretul la acumulatorii Ni-Cd nu sunt chiar asa de rezonabili, ce am gasit eu sunt cam 6 lei bucata, si nu vorbesc de ebag sau aliexpress sau alte site-uri care aduc marfa din afara tarii, in schimb ce am gasit la Lithium sunt cam 13lei bucata pentru o capacitate dubla si tensiune dubla, dar daca spui ca nu se poate, te cred.

 

#gsabac

Nu, nu sunt 5 baterii de 1.2, sunt 15 de 1.2 echivalent a 18V, iar cu 5 baterii de 3.7 sunt 18.5V.

Link spre comentariu

Acum am vazut ca este sectiunea incepatorilor. Totusi, dl Stan, ce intelegi prin acumulator de 1,6A ?

Ca sa inteleg ce ai postat aici:

 

Si nu prea inteleg partea aceea cu "O masina de insurubat poate trage si peste 20A", in sensul ca un acumulator Ni-Cd folosit in masina de insurubat are cam 1.6A, ce vroiam sa folosesc e dublu, si chiar daca are tendinta sa traga, nu are de unde in ambele cazuri.

Link spre comentariu

Stan77, tu faci o mare confuzie intre capacitatea bateriei si curentul maxim pe care il poate livra bateria.

 

Ai masina, autoturism? Daca ai sa te uiti pe bateriile auto au sa vezi ca sint de mai multe capacitati (cred ca stiai asta chiar si daca nu ai masina).

 

Sa luam de exemplu o baterie auto Varta Silver 77AH 577400078 E44 (scuzati link-ul nu vreau sa fac reclama la vreun magazin anume).

Aceasta baterie este de:

TENSIUNE: 12V (nominal dar variaza in functie de gradul de incarcare intre ~10V descarcata complet si 14.5V la incarcarea completa - 14.5V (14.25V-14.5V) reprezentind tensiunea la care se decupleaza incarcarea)

CAPACITATE: 77Ah - aceasta reprezinca capacitatea de stocare si inseamna ca poate livra teoretic (daca ar avea rezistenta interna ZERO) 77A timp de o ora. Din cauza ca rezistenta interna nu-i zero, se va descarca mai repede totusi dar poate livra aproximativ 7.7A timp de 10 ore.

CURENT MAXIM DE DESCARCARE: 780A - acesta este curentul maxim de descarcare care poate fi utilizat (timp de citeva zecimi secunda pina la 1-3 sec) fara riscul de a se topi conexiunile interne ale bateriei.

Electromotorul de pornire are nevoie de citeva sute de amperi ca sa poata porni motorul termic. La o Dacie veche electromotorul consuma in jur de 320A timp de citeva secunde iar bateria era de numai 45Ah-55Ah. Comform logicii tale masinile nu ar mai putea sa porneasca daca au numai baterie de 55Ah sau 77Ah in cazul bateriei din exemplul meu.

 

Un motor de autofiletatnta poate trage mult - mult mai mult decit capacitatea de stocare a bateriei care este de 1.2Ah -2Ah. Mi-am facut acum citiva ani un alimentator SMPS dintr-o sursa ATX pt o autofiletanta si mi-am setat protectia/limitarea de curent la 20A pt ca atit puteam eu masura maxim atunci dar alimentata cu acumulatori curentul depasea capabilitatile mele de masura (de la acea vreme) iar autofiletanta avea putere semnificativ mai mare (cu alimentare de pe acumulatori). Daca ai avea o sursa la care sa-i poti limita curentul si i-ai da numai 1.2A ai vedea ca la numai 1.2A curent tu o poti opri cu NUMAI un deget.


................................................

Si pretul la acumulatorii Ni-Cd nu sunt chiar asa de rezonabili, ce am gasit eu sunt cam 6 lei bucata, si nu vorbesc de ebag sau aliexpress sau alte site-uri care aduc marfa din afara tarii, in schimb ce am gasit la Lithium sunt cam 13lei bucata pentru o capacitate dubla si tensiune dubla, dar daca spui ca nu se poate, te cred.

.....................................................

 

Eu am refacut mai multe pachete de acumulatori de autofiletante folosind acumulatori de astia. care dupa cum vezi sint mult mai scumpi (12.15Ron/buc, 8.75Ron/+50buc) decit ai luat tu in calcul. (scuzati iarasi pt link nu vreau sa fac reclama). Eu am cumparat 50 de bucati odata si am avut si ceva reducere de pret astfel.

Nu-i vorba ca nu se poate, dovada o reprezinta sculele dotate cu asa ceva din start, dar nu prea o sa aiba viata lunga celulele astea ieftine si in plus iti mai trebuie si o placuta electronica destul de complexa pt monitorizarea si protectia lor, si un alimentator specializat pt incarcare.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator Stan77
#sesebe

Multumesc de explicatii, de cresterea curentului la pornirea motorului am si uitat, cei drept am auzit de asta la practica acuma vreo 4 ani, dar neavand tangente cu motoarele electrice am uitat de asta.

Link spre comentariu
Vizitator Stan77

As avea o alta intrebare, referitor la un incarcator.

 

Deocamdata voi folosi bateriile veci, sunt 15 baterii Ni-Cd de 1.2V pe 1300mA daca bine retin, ca si alimentator folosesc incarcatorul de laptop, in momentul de fata nu am altul. Intrebarea mea este daca pot proiecta un circuit care sa imi permita sa urmaresc starea de incarcare. Ce am acuma e un circuit banal dintr-o dioda, un led si 2 rezistente, am sa incerc sa fac schema in paint si sa o atasez.

 

Recent am schimbat rezistentele, deoarece se tot incalzeau, cum folosesc un alimentator mai puternic si puterea care cad pe rezistente erau prea mari. Un circuit cu 2 LED-uri, unul rosu si unul verde, care sa imi arate starea, cel rosu ca se incarca si cel verde ca se incarca. Repet, alt alimentator nu am deocamdata, poate cu timpul voi pune unul de 21V-24V.

 

Sper ca nu afecteaza sa mult daca scriu tot aici, nu cred ca are rost sa aglomerez forumul cu inca un topic, in care ajung la o concluzie ca si cu acumulatorii Lithium.

 

 

F_r_titlu.png

 

R1 era initial 47 Ohm, acuma este de 220 Ohm, R2 este o rezistenta mare, initial de 5.6 Ohm, acuma de 50 Ohm. Mai intai am schimbat R1 si tot se incalzea, apoi R2 si e ok, ca si temperatura.

Editat de Stan77
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări