Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problemă sursă osciloscop BM550

Postări Recomandate

Dar un LM317? Fara ajustare fina cu impedanta redusa. Chiar daca ar fi o solutie inginereasca clasica.

Da ,cred că ar fi o solutie mai bună decât ''pocnitoarea'' cu 7812 și 741 .

Totuși , o solutie mai bună , pe care as fi implementat-o , ar fi fost un stabilizator cu tranzistor regulator serie montat pe radiator și un amplificator operational de calitate ca amplificator de eroare , iar ca referință o diodă zener in serie cu una normală (cu coeficienți de temperatură opuși pentru a se anula , atât cât se putea, o eventuală derivă termică la nivelul diodelor , produsă de temperatura ambiantă variabilă ) alimentate de o conexiune tip ''generator de curent constant '' . Cred că ar fi oferit o stabilitate mai bună a tensiunii de ieșire .

Link spre comentariu

@Marele Savant chiar daca au murit, nu erau chiar asa prosti cum insinueaza unii pe aici. Multi au facut ceea ce li s-a cerut la vremea aia, in conditiile de atunci si cu posibilitatile tehnice din acei ani.

Dacă rolul lui 741 este doar să ajusteze fin tensiunea de ieșire eliminând decalajul valoric intre tensiunea scrisă codificat pe capsula lui MA7812 și valoarea reală in circuit (dată de toleranța lui 7812) ... mai bine proiectau un stabilizator cu AO și tranzistor regulator serie .Cred că era mai eficient și mai stabil .Așa cum au multe osciloscoape Tektronix la fel de vechi .

Zic sa nu comparam Mertzu` cu Loganu`pardon Skoda, in cazul asta ar fi trebuit sa coste mai mult, unul din principalele scopuri ale folosirii circ. integrate de la inventarea lor si pana azi a fost si este reducerea pretului, dimensiunii si daca se poate si a consumului pastrand pe cat posibil aceleasi performante sau chiar imbunatatirea lor.

Ii dai afara ma7812-le si ii trantesti un lm338 (sau lm138 daca trebuie sa functioneze si pe luna) si ala e, subiect epuizat.

Link spre comentariu

Din moment ce au proiectat si construit echipamente care rezista de decenii, este clar ca nu au fost deloc prosti. eu zicem doar ca sint sanse mici sa mai fie printre noi si sa ne spuna care a fost tema proiectului. chiar, ati observat ca de ceva ani, cel mai banal stabilizator parametric realizat in aer sau pe un cablaj de test se numeste ''proiect''?

Apropo, manualul aparatului respectiv nu se poate gasi, poate aduce ceva lamuriri! personal nu am testat si mai dureaza putin pina o voi putea face cum variaza tensiunea stabilizata cu temperatura, dar imaginile postate de colegul nostru cred ca sint edificatoare. In aceasta situatie, eu incercam sa suplimentez racirea zonei respective. Am inteles ca osciloscopul a functionat corect totusi pina acum, deci trebuie sa existe un defect. Personal cred ca defectul ar trebui cautat in alta parte, eventual inlocuita sursa de 12V cu una externa si vazuta comportarea aparatului!

P.S. Cit de mare este deplasarea pe verticala a trasei?

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Functionează și acum osciloscopul , Deplasarea trasei cred că este provocată in mare parte de deriva termică a tranzistoarelor din etajele de intrare .Am dat ușor cu freon pe ele și reactionează ''violent'' in sensul că iese trasa total din aria ecranului . Nu este exagerat de mare acel drift al trasei .Am eu prea multe pretenții de la un aparat atât de vechi .In momentul când ajunge la un echilibru termic ,incetează să se mai deplaseze aiurea . Oricum ,cred că multe osciloscoape vechi au această problemă .

Utilizati ceva din "prezent" TPS54332 http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps54332.pdf

Nu intenționam să-i fac modificări . Am explicat anterior de ce am deschis topicul .

Link spre comentariu

@winstyle

Vrei sa spui ca ai deschis discutia ca sa testezi rabdarea si priceperea forumistilor ? Nu voiai sa-l pui la punct ? Suntem brichisiti ?

Pe de alta parte, cred ca cei care au proiectat osciloscopul aveau scame in BIOS, pentru ca la un aparat electronic tensiunea de alimentare nu trebuie sa fie fix X volti, se accepta toleranta de +/-10%. Din acest punct de vedere, era rationala utilizarea stabilizatorului cu trei terminale fara artificiul cu operationalul 741 pentru ajustarea tensiunii. Daca in loc de 12,00 V avea 12 +/- 0.3 V tusea, din moment ce era stabilizata ? De asta am spus ca de multe ori schemele cehesti sunt "ceheli". Am impresie buna despre aparatura fabricata de TESLA, insa am vazut si solutii tehnice aiurite. Bine ca macar lucrau ingrijit si estetic.

Link spre comentariu

Adica noi "e" prosti si nu intelegem de ce era necesara ajustarea tensiunii de alimentare la fix 12,000V ? Din moment ce la stabilizatoarele de tensiune cu trei terminale, din prima generatie (78xx), curentul prin borna de masa are ceva variatii cu temperatura si cu tensiunea de la intrare si poate sa duca la deriva termica in caz de scheme cu ajustarea tensiunii, nu era logica utilizarea circuitului MA7812 asa cu a fost proiectat, cu borna de masa legata la masa, fara alte complicatii ?

De ce un osciloscop serios ar necesita alimentare stict la X volti si nu suporta o mica toleranta, de 10% ?

Editat de VAX
Link spre comentariu

Urmariti schema amplif pe verticala... e de dorit ca cele doua tensiuni, +/-12V sa fie egale.

741 permite reglajul tensiunii de 12V (in fabrica) astfel incat sa fie egala cu bara de -12V.

E un element de ajustare pentru a asigura egalitatea celor doua tensiuni de alimentare.

Nu e f grav daca cele doua tensiuni difera (nu foarte mult), exista un potentiometru pentru ajustarea punctului de zero. Asta e solutia adoptata de proiectanti pentru a avea un punct de reglaj in plus.

Pentru deriva termica trebuie inlocuit 7812.

Link spre comentariu

M-am uitat pe schema si n-am vazut nimic care sa justifice ca V+ sa fie exact 12,00 V. Stabilizatorul de tensiune negativa este cu urmarire, deci este controlat de referinta de tensiune din MA7812. Daca cehii considerau ca este nevoie de 12,00 V, puteau sa selecteze din lotul de MA7812. Au complicat schema fara motiv serios ("ceheala").

Link spre comentariu

@winstyle

Vrei sa spui ca ai deschis discutia ca sa testezi rabdarea si priceperea forumistilor ? Nu voiai sa-l pui la punct ? Suntem brichisiti ?

Pe de alta parte, cred ca cei care au proiectat osciloscopul aveau scame in BIOS, pentru ca la un aparat electronic tensiunea de alimentare nu trebuie sa fie fix X volti, se accepta toleranta de +/-10%. Din acest punct de vedere, era rationala utilizarea stabilizatorului cu trei terminale fara artificiul cu operationalul 741 pentru ajustarea tensiunii. Daca in loc de 12,00 V avea 12 +/- 0.3 V tusea, din moment ce era stabilizata ? De asta am spus ca de multe ori schemele cehesti sunt "ceheli". Am impresie buna despre aparatura fabricata de TESLA, insa am vazut si solutii tehnice aiurite. Bine ca macar lucrau ingrijit si estetic.

Nu am vrut să testez pe nimeni . Nu văd de ce aș fi făcut eu asta .Voiam să știu și părerile altor electroniști in legătură cu sursa din osciloscop.Dacă aș fi vrut să intervin in ea , reproduceam stabilizatorul de 12 volți ,pe o plăcuță ,dintr-un osciloscop mai ''de firmă'' ... Aș fi putut să discut despre asta cu prieteni de-ai mei (de exemplu ) ,dar ei nu se pricep la electronică .

Consultă manualul osciloscopului .Vei vedea că pentru stabilizatorul de 12 volți nu se admite o toleranță de 10%

Toleran_tensiuni.png

0,1 % domnilor sau mai bine ,adică +/-12 milivolți toleranță pentru tensiunea de 12 volți .

Pagina 94

https://ia800206.us.archive.org/14/items/tesla_BM550/BM550.pdf

Link spre comentariu

Cred ca sursa asta de 12V este folosita ca referință interna pt mai toate celelalte blocuri functionale și atunci ca să ai o precizie redacta trebuie și o referință cit mai buna.

Nu am timp și nici chef sa studiez amănunțit schema ca să pot să-ți dau niște sfaturi cit mai corecte. Dar dacă am avut dreptate mai sus, eu personal, pt ca ziceai ca acum functioneaza bine, as începe sa îmbunătățesc functionarea schemei sursei.

O varianta de modificare fără prea multe modificări ale schemei sursei, este: divizor ce divide ieșire lui 7812 îl înlocuiești cu o rezistenta și un TL431 (eu am mare încredere în el cel puțin varianta automotive) reglat la cit trebuie și referit fata de linia de 12V. Cu TL-ul legat de la linia de 12V în jos. Vei avea o stabilitate mult mai buna cu temperatura.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări