Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problemă sursă osciloscop BM550

Postări Recomandate

Un stabilizator din seria 78xx nu are deriva termica asa de mare, daca este bun.

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet_pdf/fairchild-semiconductor/7806_to_7812.pdf

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/motorola/MC7809.pdf

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheets/150/44435_DS.pdf

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/analogdevices/AD7812YN.pdf

Stabilizatoarele cu trei terminale au fost inventate tocmai ca sa se simplifice construirea de stabilizatoare in aplicatii. Mi se pare in neregula sa folosesti stabilizatoare cu trei terminale pentru surse cu tensiunea reglabila. Cine vrea sa construiasca astfel de stabilizatoare are alte optiuni, mai bune.

Un alt aspect al problemei este ca la un osciloscop bine proiectat, pe baza de etaje diferentiale, tensiunea de alimentare n-ar trebui sa fie critica, astfel incat sa fie necesara ajustarea acesteia.

Link spre comentariu

Nu pot schimba rezistențele că sunt de precizie și nu am așa ceva .Rezistențele nu au capace metalice la capăt . R70 l-am scos de pe placă și l-am verificat dacă cursorul lui are contact bun cu pelicula rezistivă cand este acționat și când este imobil .Se pare că are . Oricum , nu cred că a fost actionat de prea multe ori de când a fost fabricat osciloscopul .In plus , este incapsulat . Nu are contact cu mediul exterior .

MA7812 este in capsulă TO3 și este pus pe un radiator impreună cu tranzistorul regulator serie de pe ieșirea de 80 volți și celelalte de pe -12 și 5 volți . Se incălzește destul de mult radiatorul . Când este mai cald afară și lucrez cu osciloscopul , nici nu pot tine mâna pe radiator după câteva zeci de minute de functionare .

Am văzut și eu schema din datasheet-ul stabilizatorului integrat . Și dacă o comparăm cu cea a osciloscopului , vedeți rezistențele din bucla de reactie dintre ieșirea Ao și intrarea lui inversoare , respectiv rezistența cuplată la ieșirea de 12 volți .Comparati valorile lor . Intr-unul din cazuri AO functionează ca amplificator (raportat la raportul rezistentelor din bucla respectivă ) iar in celălalt caz (din osciloscop) ,parcă lucrează ca atenuator .

Meh... n-au inventat nici ei apa calda, schema era prezenta prin foile de aplicatii ale seriei 78xx. Atasez un ex. dintr-o foaie ST:

app_note.png

Cehii au adaugat R85 (470R) ca in cazul in care operationalului ii lipseste sursa de minus ori e defect sa existe o cale de curent pentru referinta circ MAA7812 ca sa functioneze cat de cat.

Am dubii că dacă ii lipsește una dintre tensiuni MA-ului ,sau este defect , nu afectează tensiunea pe R85 in sensul unei destabilizări profunde.

S-ar putea ca MA-ul să nu mai functioneze cât de cât , ci chiar să iasă total din limita de 12 volți .

Tektronix au fabricat osciloscoape care au stabilizatoare de tensiune făcute cu tranzistoare discrete și amplificatoare operaționale , care au o stabilitate ridicată , iar cehii au vrut ei să fie mai ''șmecheri'' , complicându-se inutil cu o combinație stabilizator integrat-AO . Și mie mi se pare o ''pocnitoare'' schema alimentării , cel puțin pe stabilizatorul de 12 volți , care mai este și referință pentru celelalte tensiuni ...

Stabilizatoarele cu trei terminale au fost inventate tocmai ca sa se simplifice construirea de stabilizatoare in aplicatii. Mi se pare in neregula sa folosesti stabilizatoare cu trei terminale pentru surse cu tensiunea reglabila. Cine vrea sa construiasca astfel de stabilizatoare are alte optiuni, mai bune.

Un alt aspect al problemei este ca la un osciloscop bine proiectat, pe baza de etaje diferentiale, tensiunea de alimentare n-ar trebui sa fie critica, astfel incat sa fie necesara ajustarea acesteia.

Total de acord la prima frază .

La a doua ,totuși , dacă ținem cont că acea tensiune de 12 volți impreună cu cea de -12 alimentează un semireglabil la capete ,iar cursorul acestuia polarizează baza unuia dintre tranzistoarele dintr-un etaj diferențial tip repetor pentru reglajul DC offset-ului ( pe una din plăcile de intrare ) , instabilitatea celor două tensiuni nu ar fi amplificată și ar produce deriva trasei și dezechilibru DC offset ?

Editat de winstyle
Link spre comentariu

M-am referit la amplificatoarele de osciloscop in general, cu etaje diferentiale si surse de curent in emitoare, nu la schema acestui osciloscop. Amplificatoarele bine proiectate au rejectie mare a variatiilor tensiunilor de alimentare.

Revenind la schema stabilizatorului, se vede ca AO este in montaj de amplificator neinversor (Au=1 + R66/R67), cu masa pentru semnal la V+ (iesirea MA7812). Deriva termica nu are cum sa provina de la AO, daca nu este defect. Tot circuitul 7812 ramane principalul suspect. Schimbati-l, macar de proba.

Link spre comentariu

Ooo ,VAX , ce bine era să aibă și acest osciloscop amplificatoare diferențiale cu surse de curent constant in emitoare și să aibă o rejecție bună a alimentării !!! Dar nu au vrut să-l facă așa că este Tesla nu Tektronix sau Hameg :))))

Nu aș vrea să vă contrazic ,dar raportul celor două rezistențe parcă ar trebui să fie invers pentru calculul amplificarii .

Ținând cont că AO are tendința să-și modifice tensiunea de ieșire astfel incât intrarea inversoare să fie la același potențial cu cea neinversoare ,dacă rezistența dintre ieșirea AO și intrarea lui inversoare este mai mică decât rezistența dintre intrarea inversoare și tensiunea de intrare pe ea , AO nu se mai comportă ca amplificator ci ca ''atenuator'' . Și este inversor , nu neinversor . Inversor ar trebui să fie . Mai exact inversor-comparator .Când există tendință de creștere la ieșirea 7812 , AO ar trebui să o compenseze scăzând tensiunea lui de ieșire și implicit tensiunea pe pinul 2 ADJ al 7812

Dar la un comparator ,referința este plasată pe intrarea neinversoare , iar tensiunea care trebuie comparată , pe intrarea inversoare .

In cazul acesta ,care este referința și care este tensiunea ''de comparat'' ? :)

OP_AMP_INV.jpg

Link spre comentariu

.....................................................

Dar la un comparator ,referința este plasată pe intrarea neinversoare , iar tensiunea care trebuie comparată , pe intrarea inversoare .

In cazul acesta ,care este referința și care este tensiunea ''de comparat'' ? :)

OP_AMP_INV.jpg

Mosu', 741 din schema sursei este comparator toata ziua si din cind in cind si noaptea.

La comparator referinta se pune pe ce intrare ii convine proiectantului ca sa obtina o anumita functionalitate, nu numai pe intrarea inversoare.

La urma urmei ce reprezinta referinta de se poate pune numai pe una din intrari tot timpul ?!? Ce se intimpla daca o pui invers ?!?

La problema ta ai schimbat 7812 cum ti s-a recomandat?

"Spray freeze" ai la dispozitie?

Da cu spray de racire pe diferite componente din sursa in timp ce monitorizezi iesirea si ai sa afli care este componenta/tele care genereaza probleme.

Cind se desface pt service un aparat vechi, de obicei se schimba, cel putin preventiv, condesatoarele electrolitice si semireglabilii. Faci asta mai ales daca este aparatul tau.

Nu conteaza daca la masuratoare condesatorii dau bine. Am mai spus si am sa o tot spun, condesatorii sint foarte greu de masurat mai ales cu echipamente de amator iar erorile de masura sint destul de mari chiar si la echipamente profesionale de firma.

Nu conteaza daca nu reusesti sa intelegi exact cum functioneaza o schema, binenteles ca e de preferat sa intelegi dar nu-i neaparat esential daca nu vrei sa o modifici sau sa o multiplici, ci e mai importat sa o faci sa functioneze corect.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La " minus " e si mai interesant . Ma rog , cazurile in care un echipament functioneaza in jur de zero grade , sau sub ... sant mai rare . Ca idee , cu cat sant mai noi ca fabricatie , si mai dubioase ca fabricant , atunci cand e ( macar ) mentionat corect , si nu cu sigla falsificata , cu atat comportarea lasa mai mult de dorit . Cel putin , cele care mi - au trecut prin mana . Noroc ca am o rezerva din anii 199X ... cand mai schimb cate unul prin echipamente care merg si prin locuri neincalzite ... depozite , hale industriale mari , spatii de productie in care se face " economie " etc. La cele pentru tensiune negativa , parca am vazut abateri si mai mari . In fine ...

P .S . - ( oarecum ) off - topic ... se poate sterge daca este nevoie .

Editat de gauss
Link spre comentariu

@Winstyle

Asa este, cu formula amplificarii, am gresit eu. M-am grabit si m-a incurcat putin faptul ca schema este rasturnata. AO mentine diferenta de potential constanta intre intre electrodul de masa al MA7812 si iesirea V+, dar dependenta de reglajul din divizorul rezistiv. Cu conditia ca iesirea AO sa nu intre in limitare de curent, si sa poata sa debiteze (sau sa preia) curentul cerut de MA7812 pe electrodul de masa.

Link spre comentariu

...AO mentine diferenta de potential constanta intre intre electrodul de masa al MA7812 si iesirea V+, dar dependenta de reglajul din divizorul rezistiv....

AO cauta sa mentina ZERO între intrari. De aici rezulta niste proportii care dau tensiunea de iesire. Si nu, AO nu lucreaza pe post de comparator ci în regim liniar.

Edit: Provocarea de mai sus nu era adresata Dvs ci colegilor nostri mai tineri ;-)

Editat de franzm
Link spre comentariu

Sesebe , eu mă refer la cazul de față ( dar și la altele similare ) in care amplificatorul de eroare trebuie să compenseze in sensul scăderii tensiunii de ieșire dacă ea are tendinta să crească și invers .Deci trebuie să lucreze ca inversor ,deci referința trebuie să fie pe intrarea neinversoare .

Normal că există comparatoare la care trebuie pusă referința pe intrarea inversoare , dar in cazul de față dacă referința este pe intrarea inversoare și semnalul de eroare este preluat de intrarea neinversoare , nu ar rezulta o reacție pozitivă ?

Nu am schimbat MA7812 că nu am unul cu capsulă TO3 și nici nu vreau să fac modificări cu TO220 .

Am si spray de răcire ...

Este dificil de schimbat condensatoarele electrolitice și semireglabilii că trebuiesc făcute unele modificări ținând cont că semireglabilii sunt de tip vechi și condensatoarele sunt axiale , unele chiar cu șuruburi , diferite constructiv , ca dimensiuni , față de cele actuale .

Semireglabilii dacă ii inlocuiești trebuie să ai aparatură pentru a reetalona osciloscopul . Nu cred că este cazul să mă complic . Componentele mentionate anterior arată destul ''profi'' pentru vârsta lor , majoritatea semireglabililor sunt incapsulați , iar condensatoarele supradimensionate (și bune pe ESR )

Testul din imaginile postate de Orgasmo ,este destul de elocvent , ținând cont că tensiunea dată de acest stabilizator al osciloscopului scade cu temperatura . Foarte probabil MA7812 să fie cauza derivei .

Editat de winstyle
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări