Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problemă sursă osciloscop BM550


Postări Recomandate

Salutare !

Sper că am postat la sectiunea potrivită .

Am un osciloscop Tesla BM550 la care stabilizatorul de 12 volți ( care este și referință pentru celelalte tensiuni ) este oarecum instabil ținând cont de gradul de stabilitate pe care trebuie să-l aibă sursa de referință a unui osciloscop . De fapt ,intreaga sursă .

Dacă o reglez la fix 12 volți , opresc osciloscopul , il las să se răcească și il repornesc , valoarea tensiunii nu mai este cea reglată anterior , variind și cu 0,2-0,25 volți .

Trasa are și un drift lent in sus până când se incălzește suficient osciloscopul . Cauza ar putea să fie chiar instabilitatea acestei tensiuni ( dar nu numai ) .

Mă interesează deocamdată stabilitatea tensiunii de 12 volți .

Am observat ceva ciudat in schema sursei , mai exact stabilizatorul de 12 volți . Operationalul amplificator de eroare are atât intrarea neinversoare cât și cea inversoare legate prin intermediul unor divizoare rezistive la tensiunea pe care trebuie să o controleze .

Nu sunt inginer electronist ,dar știu că intrarea neinversoare ar trebui conectată la o tensiune de referință stabilă , ALTA decât cea pe care o controlează amplificatorul de eroare ...

Iată un fragment din schemă:

BM556_sursa.png

Uitati-vă la zona colorată cu galben .

Schema completă a sursei o găsiti in manualul service de la Tesla BM556 .Și BM550 și BM556 au aceiași sursă ( și nu doar sursa )

https://elektrotanya.com/tesla_bm556_oscilloscope_sch.pdf/download.html

 

Link spre comentariu

Stabilizatorul propriuzis este MA7812 care nu dă fix 12V. Circuitul cu MAA741 permite reglajul fin al tensiunii la 12,0V . Schema este corectă în principiu.

Variația cu temperatura este dată probabil de MA7812 căci practic el este referința de tensiune , între pinii 3 și 2 .

Link spre comentariu

Asta este evident . Ce mi se pare mie ciudat este faptul că operaționalul care efectuează reglajul fin al tensiunii de ieșire dată de stabilizatorului integrat MA7812, are ambele intrări ,atât cea inversoare cât și cea neinversoare , conectate la tensiunea de ieșire dată de MA7812. Cum poate să mai regleze fin tensiunea de ieșire pentru a compensa și variatia dată de incălzirea lui MA7812 când tensiunea de referință este chiar tensiunea de ieșire care trebuie reglată?! La prima vedere pare o eroare de proiectare .

Link spre comentariu

Nu e nicio eroare de proiectare.

Referinta se afla in MA, compensarea termica la fel.

741 face o corectie a tensiunii vazuta de comparatorul intern din MA; aceasta corectie implica valoarea exacta de 12V pentru iesire, precum si echilibrul intre cele doua tensiuni (+/-12V).

Detaliati cum se intampla aceast fenomen: valoarea initiala tensiune, valoarea finala si timpul dupa care ajunge. Valabil pentru ambele tensiuni de iesire.

Link spre comentariu

Cu tot respectul ... cred că vorbim limbi diferite . Așa pare ,cel puțin .Imi spuneți ce face MA7812 și 741-ul ? Asta știu și eu .

Ce mi se pare ciudat este modul in care operaționalul asigură corecția suplimentară ,el având AMBELE intrări conectate la tensiunea pe care trebuie să o regleze .

Poate cineva să explice cum face corecția operaționalul , dacă el are ambele intrări conectate la tensiunea pe care trebuie să o regleze ?Asta mă nedumerește.

Cred că modul in care este conectat operaționalul in bucla de reacție , este ineficient și nu asigură un grad ridicat de stabilitate a tensiunii de ieșire . Alt motiv nu văd pentru ''mica'' instabilitate a tensiunii de ieșire .

Link spre comentariu

Sesebe , am văzut bucla de reacție intre ieșire și intrarea inversoare , cum am văzut și divizorul R69 , R70 care comandă intrarea neinversoare , DAR tensiunile care alimentează acele grupuri de rezistențe sunt preluate dintr-un singur punct . De la tensiunea de ieșire . La asta m-am referit .


Forțând o comparație , este ca si cum ai vrea să pilotezi manual un avion menținându-l la altitudine constantă , legat la ochi și fără să-ți spună cineva altitudinea la care te afli și dacă există o tendință de modificare a ei.

Link spre comentariu

Punctul de referinta pt cele doua divizoare intradevar este SUS pe linia de 12V dar fiecare divizor este alimentat din alta parte, unul este alimentat de tensiunea de 12V+/-ceva data de MA7812 iar celalalt divizor este alimentat direct de la iesire.

Link spre comentariu

 

Dacă o reglez la fix 12 volți , opresc osciloscopul , il las să se răcească și il repornesc , valoarea tensiunii nu mai este cea reglată anterior , variind și cu 0,2-0,25 volți .

 

Circuitul de reglaj si compensare realizat cu MAA741 nu functioneaza corespunzator.

Verificati/Inlocuiti rezistorii si semireglabilul R70 cu componente din 2017 cu toleranta mai mica iar pentru R70 unul multitura.

Condensatorii electrolitici la fel verificati/inlocuiti.

Link spre comentariu

Sunt de aceeasi parere cu @UDAR , referinta de tensiune este in MA7812, si posibila variatie cu temperatura cred ca poate fi pusa pe seama regulatorului de tensiune. O mare parte din curentul de "Adj" sau "Ref" ori "masa" al regulatorului trece prin opamp in loc sa treaca prin cei 470 ohmi, ceea ce ii permite o decalare a tensiunii de iesire ca sa poata fi reglata cat mai aproape de +12,00V.

Ochiometric e vorba de cateva sute de mV in care opampul poate deplasa referinta regulatorului astfel incat iesirea sa fie axata pe +12V.

Daca ar fi sa citim manualul oricarui osciloscop (mai ales cu tub) undeva cred ca scrie mic de tot ca aparatul se lasa 15-30min sa ajunga la un regim termic stabil.

Schimbarea AO +rezistentele nu cred ca o sa ii aduca prea multe imbunatatiri. Poate ca un 7812 din zilele noastre s-ar comporta mai civilizat? (daca MAA7812-le actual nu e TO3).

Link spre comentariu

741 ofera posibilitatea reglarii fine a tensiunii de iesire.

Se folosesc ambele intrari pentru ca fiecare "vede" o tensiune diferita.

Prin divizorul cu R70 de la Intrarea neinversoare (3) se face reglajul tensiunii de iesire.

Iesire 741 modifica potentialul de la pinul 2 din 7812 si astfel se modifica tensiunea vazuta de comparatorul intern, respectiv tensiunea de iesire.

Cu ceva simplificari, pentru tensiune pin 2 nula, rezulta R70(R66+R67) = R67(R69+R70), cu valorile din schema rezulta R70=1.28k.

N-ati precizat cum sunt variatiile de tensiune si in cat timp apar... e f probabil o deriva termica a unei rezistente (R70 cel mai probabil) sau din 7812.

Link spre comentariu

Schema este cam ceheasca, nu este varianta optima. Rezistorul R66 are rolul sau la pornirea aparatului, eu asa intuiesc, pana isi intra in atributii AO. Instabilitatea tensiunii pare sa fie din MA7812, trebuie sa se verifice. Uneori chiar rezistoare fixe fac probleme, cele cu capacele metalice la capete (ca la MLT-uri), din cauza contactului prost cu pelicula rezistiva. La cele romanesti, intrate in fabricatie in anii '80, asa se intampla. Mai fiabile erau cele de tip vechi, cu cositor la capete.

Link spre comentariu

Meh... n-au inventat nici ei apa calda, schema era prezenta prin foile de aplicatii ale seriei 78xx. Atasez un ex. dintr-o foaie ST:

app_note.png

 

Cehii au adaugat R85 (470R) ca in cazul in care operationalului ii lipseste sursa de minus ori e defect sa existe o cale de curent pentru referinta circ MAA7812 ca sa functioneze cat de cat.

Link spre comentariu

Chiar si asa e o carpeala. Mai bine faceau stabilizatorul pe baza unei scheme clasice, cu discrete sau cu AO. Am vazut multe "ceheli" prin revistele Sdelovaci Technika si Amaterske Radio, la care eram abonat in timpul liceului si facultatii (in perioada 1977-1983).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări