Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat măsură Univo

csu

Postări Recomandate

Încerc să readuc la veață un aparat măsură Univo, bătut de soartă, interiorul arată a cocină (cu urme de ceva lichid lipicios:

DSCF0012.jpg

Nu ar trebuii să am probleme, schema fiind szimplă

kapcsolas.jpg

și totusi am două întrebări:

în schemă Rezistențele R20 și R21

kapcsolas_a.jpg

au valoarea de 5 Ohmi, în realitare sunt puse unele de 5KOhmi (se vede că sunt cei originali din fabrică). Este greșeală de fabrică, sau de tipar? (am și un PDF tot cu aceleași valori). Să îi schimb?

A doua întrebare:

6-7 rezistențe de precizie de genul

DSCF0013a.jpg

sunt moarte. Le pot schimba cu semireglabili multitură, acolo pot regla valorile exacte?

Link spre comentariu

Semireglebilii nu sint de incredere, isi pot modifica valorile in timp mult mai mult decit ti-ai putea imagina.

Mai bine le realizezi din combinatii paralel de rezistori de precizie minim 1% sau mai buni.

Sint calculatoare online care pot sa-ti gaseasca combinatia ca sa obtii o anumita valoare.

Link spre comentariu

@Sesebe mulțumesc, era soluția cea mai comodă, dar între timp am renunțat la iudee. Am desfăcut o rezistență bobinată, și pot pune combinația de rezistențeîn carcasa originală, așa măcar rămâne astectul original.

Link spre comentariu

Daca-s valori de pana in cateva sute de ohmi sau mai mici,merita sa te chinui sa le rebobinezi.Cu valorile mai mari e mai greu,dar cele pana in 200 ohmi n-ar trebui sa ridice probleme.Materiale poti lua din recuperari,alte aparate defecte,sau orice altceva contine material rezistiv bobinat.Cu multitura poti afla valoarea exacta care iti trebuie,dar asa cum ti s-a spus,nu sunt prea indicate sa ramana la lucru.

Link spre comentariu

Nu m-am gândit să le trbobinez, nu am sârmele necesare (nu era o problemă rebobinatul, dacă aveam cu ce, și probabil ar fi fost soluția mai rapidă, decât înperechiatul reziatențelor, ca să ajung la toleranță de sub 0,5% măsurat.), ideea era să arate ce cele originale:

DSCF0015_A.jpg DSCF0016A.jpg DSCF0018_A.jpg

dar în continuare nu știu ce să fac cu cele 2 rezistențe:

kapcsolas_a.jpg

R20 și R21, care în schemă apar cu valoarea de 5R, și în aparat de 5K. De schimbat trebuie să le schimb, că nu mai au valorile inițiale de 5K ( au 4K88 și 4K24), dar cu ce să le schimb.

Link spre comentariu

Am reușit să îl readuc la veață, dela stadiul demort pe toate domeniile, 100% funcțional.

Am schimbat 9 rezistențe (R6, R13-19 și R25). A trebuit să modific valorileRezistențelor de calibrare R15-19, valorile lor le-am determinat după sfatul @doru3160, cu semireglabili multitură pe rând ( a trebuit să diminuez valorile lor cu 20-30%), după care am înperechiat rezistențele cu precizie 0,2,-05% (aproximativ 70-90minute pentru fiecare). Acum funcționează precis pe toate domeniile.

Valorile R20 și R21 (5R) sunt trecute eronat pe schemă, am găsit ”manualul de utilizare” și acolo, în desenul de amplasare a pieselor apar cu valoarea de 5K.

DSCF0023.jpg

DSCF0025.jpg

mai trebuie să revobsesc înscrisurile pe carcasă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări