kablu Postat Iulie 27, 2017 Partajează Postat Iulie 27, 2017 De ceva vreme cumpar revista Klang und ton (e cea mai ieftina revista ce se gaseste in aeroporturile din germania) si mai recent am cumparat si un CD-ul cu numerele ei pana in 2012. In fiecare numar apare cate un Cheap trick (proiect cu componente ieftine, dar cu rezultate peste medie), un proiect complet , cu toate datele (cutie, difuzoare, filtre si masuratori reale) + ceva impresii despre cum suna. Deci era pe acolo un proiect simplu, F.A.S.T. cu un Monacor SP272/8 si Carpower CP202 de 8" (Monacorul e 29 lei/buc, Carpower-ul e 20euro/ bucata), iar componentele pentru filtru le poti gasi cu cativa lei tot de unde poti cumpara si Monacorul. Ar mai fi un proiect interesant, in germania a fost primit destul de bine (in 2017 a avut 10 ani de la lansare), CT230, tot din aceeasi revista. In numarul din aprilie/mai s-a reluat proiectul si s-a mai umblat un pic la filtru, contine un Visaton BG20 (care trebuie prelucrat un pic) si un difuzor tot de la Visaton , parca TW-70. Colegii de forum vor rade probabil, dar eu zic ca amandoua proiectele pot fi niste proiecte bune pentru cineva care nu doreste sa-si vanda rinichii ca sa finanteze un proiect de boxe, dar are o sursa de semnal decenta (nu placa audio onboard) si un amplificator cat de cat. Totusi inainte de a "sari in apa" trebuie sa evaluezi corect capabilitatile tale de a cumpara material lemnos si de a-l prelucra. Nimeni dintre cei care fac mobila nu o sa ti-l prelucreze, iar cei care se ofera sa te "ajute" la proiect iti cer pret de rinichi (cel putin ofertele ce le-am primit eu au fost cat pentru o pereche de boxe noi). Ce nu iti recomand este SH-ul. Boxele "import" ce ajung pe la noi sunt 99% cele din fata casei sau in cazurile mai bune "speriate" de unii de prin casele din vest si transportate in tot felul de saci si depozitate prin tot felul de pivnite si capite de fan.Pe urma le vede careva prin targ le cumpara, le sterge de praf si pe urma iau calea siturilor de vanzare cu titlul de genul vand din colectia personala... sau import vest in stare impecabila (dar boxa are urme de ulei de gatit si niste gauri de la lanturile cu care au fost suspendate in cine ste ce birt). Daca intrebi, fiecare vazator este meloman si urechile lui de "liliac" sunt cele care fac clasamentul in absolute spitzenklasse si se jura ca sunt impecabile verificate si rasferificate.Tot timpul am gasit pe e.... bay scule proaspat service-ate si cu actele doveditoare ca au fost aduse in parametrii din "tinerete" la preturi un pic mai mici sa aceleasi cu cele de pe sit-urile de comert electronic de la noi, cu diferenta ca cele de la noi sunt inainte de restaurare. Mai ramane un 1% care vand chiar lucruri care le raman dupa un upgrade, din pacate eu nu am ajuns la acesti oameni. De obicei cand plec prin strainatati incerc si piata SH de acolo. Mai nou vanzatorii de la "prima mana" nu raspund la numerele de telefon cu +xxx sau daca te aud ca vorbesti cu accent iti inchid telefonul (eu am patit-o cu unul care, dupa ce un coleg de-al meu "bastinas" a rezolvat detaliile, cand m-a vazut cu masina cu numere straine nu mi-a mai deschis usa si pe urma nu a mai raspuns nici la telefon). Oricum l-am "facut" pe individ... si am luat marfa altfel , dar in mod legal ! Deci, dupa umila mea parere, daca nu poti construi atunci mai bine fa un drum la banca si pe urma la magazin, dar inainte de toate asculta sa vezi daca iti place! p.s. este doar parerea mea despre piata SH-urilor si cum as proceda EU in momentul de fata. Poate tu vei face altfel. p.s.2: daca doresti descrierea celor 2 proiecte... in limba lui goethe, le pot trimite la o adresa de mail in privat Succes! Link spre comentariu
cristian2009 Postat Iulie 31, 2017 Partajează Postat Iulie 31, 2017 Pufoai pai cred ca te duc de voie 700 800 euro ... sau poate mai bine . Eu nu am bani pentru boxe scumpe vreau sa imi fac ceva decent cat de cat sa am activitate mai modific crossoverul mai invat lucruri noi si in viitor as face un upgrade gen cum l-ai pus mai sus ... acum vreau sa fie ceva cat de cat ok ... pt ca nu sunt foarte pretentios atat timp cat nu bag bani multi ... . O intrebare filtrul crossover modifica impedanta boxei sau o lasa la 8 ohmi cum sunt difuzoarele ? Daca esti la inceput, iti recomand boxele romanesti Jazz, cu difuzoarele originale, la care sa modifici crossoverul, eventual schimbi tweeterul. Cu ceva modificari pe partea de medii inalte poti sa scoti ceva decent. Iti recomand Tonsil GDWK 10/80/19. Si ceva condensatori intre 1-10 mF nepolarizati. Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat August 4, 2017 Autor Partajează Postat August 4, 2017 (editat) Kablu mulțumesc frumos , eu as evita sh pt că nu prea sunt cunoscător daca sunt ok boxele sa nu fie cu probleme mai dau banii degeaba , daca ar fi să cumpăr difuzoarele noi știu o treabă daca greșesc filtrajul se mai rezolva , carcasa se modifica in schimb daca dau banii pe boxe cu difuri obosite ... Sunt bani aruncați. Cat despre cutiea boxei ii dau eu de cap și filtrajul ... Poți să îmi trimiți când ai timp mail cu proiectele pe care le ai pe [email protected] Mulțam fain fain Editat August 4, 2017 de Olteanu Daniel_234083 Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat August 4, 2017 Autor Partajează Postat August 4, 2017 (editat) Daca esti la inceput, iti recomand boxele romanesti Jazz, cu difuzoarele originale, la care sa modifici crossoverul, eventual schimbi tweeterul. Cu ceva modificari pe partea de medii inalte poti sa scoti ceva decent. Iti recomand Tonsil GDWK 10/80/19. Si ceva condensatori intre 1-10 mF nepolarizati. Fiind necunoscator daca m-as duce sa cumpar second hand risc sa dau banii pe niste boxe care nu`si merita banii , ar fi mai ok sa le cumpar difuzoarele noi si stiu o treaba ... daca as fi cunoscator cu siguranta cea mai simpla solutie ar fi sh ... sau mai degraba noi dar si acolo de multe ori platesti firma ... calitatea lasa de dorit undeva la 1000 ron De ceva vreme cumpar revista Klang und ton (e cea mai ieftina revista ce se gaseste in aeroporturile din germania) si mai recent am cumparat si un CD-ul cu numerele ei pana in 2012. In fiecare numar apare cate un Cheap trick (proiect cu componente ieftine, dar cu rezultate peste medie), un proiect complet , cu toate datele (cutie, difuzoare, filtre si masuratori reale) + ceva impresii despre cum suna. Deci era pe acolo un proiect simplu, F.A.S.T. cu un Monacor SP272/8 si Carpower CP202 de 8" (Monacorul e 29 lei/buc, Carpower-ul e 20euro/ bucata), iar componentele pentru filtru le poti gasi cu cativa lei tot de unde poti cumpara si Monacorul. Ar mai fi un proiect interesant, in germania a fost primit destul de bine (in 2017 a avut 10 ani de la lansare), CT230, tot din aceeasi revista. In numarul din aprilie/mai s-a reluat proiectul si s-a mai umblat un pic la filtru, contine un Visaton BG20 (care trebuie prelucrat un pic) si un difuzor tot de la Visaton , parca TW-70. Colegii de forum vor rade probabil, dar eu zic ca amandoua proiectele pot fi niste proiecte bune pentru cineva care nu doreste sa-si vanda rinichii ca sa finanteze un proiect de boxe, dar are o sursa de semnal decenta (nu placa audio onboard) si un amplificator cat de cat. Totusi inainte de a "sari in apa" trebuie sa evaluezi corect capabilitatile tale de a cumpara material lemnos si de a-l prelucra. Nimeni dintre cei care fac mobila nu o sa ti-l prelucreze, iar cei care se ofera sa te "ajute" la proiect iti cer pret de rinichi (cel putin ofertele ce le-am primit eu au fost cat pentru o pereche de boxe noi). Ce nu iti recomand este SH-ul. Boxele "import" ce ajung pe la noi sunt 99% cele din fata casei sau in cazurile mai bune "speriate" de unii de prin casele din vest si transportate in tot felul de saci si depozitate prin tot felul de pivnite si capite de fan.Pe urma le vede careva prin targ le cumpara, le sterge de praf si pe urma iau calea siturilor de vanzare cu titlul de genul vand din colectia personala... sau import vest in stare impecabila (dar boxa are urme de ulei de gatit si niste gauri de la lanturile cu care au fost suspendate in cine ste ce birt). Daca intrebi, fiecare vazator este meloman si urechile lui de "liliac" sunt cele care fac clasamentul in absolute spitzenklasse si se jura ca sunt impecabile verificate si rasferificate.Tot timpul am gasit pe e.... bay scule proaspat service-ate si cu actele doveditoare ca au fost aduse in parametrii din "tinerete" la preturi un pic mai mici sa aceleasi cu cele de pe sit-urile de comert electronic de la noi, cu diferenta ca cele de la noi sunt inainte de restaurare. Mai ramane un 1% care vand chiar lucruri care le raman dupa un upgrade, din pacate eu nu am ajuns la acesti oameni. De obicei cand plec prin strainatati incerc si piata SH de acolo. Mai nou vanzatorii de la "prima mana" nu raspund la numerele de telefon cu +xxx sau daca te aud ca vorbesti cu accent iti inchid telefonul (eu am patit-o cu unul care, dupa ce un coleg de-al meu "bastinas" a rezolvat detaliile, cand m-a vazut cu masina cu numere straine nu mi-a mai deschis usa si pe urma nu a mai raspuns nici la telefon). Oricum l-am "facut" pe individ... si am luat marfa altfel , dar in mod legal ! Deci, dupa umila mea parere, daca nu poti construi atunci mai bine fa un drum la banca si pe urma la magazin, dar inainte de toate asculta sa vezi daca iti place! p.s. este doar parerea mea despre piata SH-urilor si cum as proceda EU in momentul de fata. Poate tu vei face altfel. p.s.2: daca doresti descrierea celor 2 proiecte... in limba lui goethe, le pot trimite la o adresa de mail in privat Succes! Spuneai ceva de placa de sunet eu sunt momentan multumit de ce am (https://en.creative.com/p/sound-cards/sound-blaster-z) ideala era zxr dar este scumpa ca dracu . Claritatea este peste cea integrata de vro 10 ori si nu exagerez . Si in cazul in care pun mana pe un amplif ok cu optical cu atat mai bine ... Ce spune-ti de combinatia dintre monacor sp-6/150pa si JB Sistems HT 100, ulterior ar urma sa fac subwoofere pt fiecare boxa ... pe care le-as lega in serie la un amplif separat Editat August 4, 2017 de Olteanu Daniel_234083 Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat August 8, 2017 Autor Partajează Postat August 8, 2017 Ce zice`ti de combinatia intre monacor DT 300 si monacor sp-6/150PA. As avea cateva intrebari Ar fi ok crossoverul sa il fac la 3500 sau sa respect specificatiile tweeterului sau sa il fac la 2000 ar fi vreo problema daca ar 3500 as stresa mai mult wooferul ? Este ok filtrul pentru 3500 ? http://imgur.com/a/OWJ29 Cam ce sarma sa folosesc pentru bobine cat de groasa sa fie , oricum am vazut ca se ocupa cineva pe forum de bobinaj si as apela la dansul . Paralelismul difuzoarelor nu ar mixora impedanta boxei de la 8 nu s-ar face 6 nu ar mai trebui nimic in plus la filtru pentru a face 8 ohmi . Cam ce amplificator ar trebuii pentru o boxa care are un difuzor de 150 si altul de 50 se face suma puterilor sau se tine cont doar de difuzorul de bass pt ca el ar fii cel mai mare consumator . Ma scuzati ca pun atatea intrebari ... unele lucruri le-am mai citit pe forum altele nu ... . Multumesc pentru rabdare ... Link spre comentariu
Shambala Postat August 8, 2017 Partajează Postat August 8, 2017 Filtrele nu se pot calcula corect cu calculatoarele de pe net; exista mai demult o versiune free a Passive Crossover Design Calculator - poti incerca cu el. (Ai sa ai de citit vreo 1-2 saptamani ca sa te descurci cat de cat cu el) Vezi ca producatorii de difuri sunt "jmekeri" si "golani" in acelasi timp, se refera la Ft pt filtre si/sau difuzoare neprecizand unde este vb despre taiere electrica si unde de taiere acustica. Grosimea sarmei pt bobine trebuie sa respecte regula Rdc bobina </= 1/10 Rdc dif. Filtrele nu schimba impedanta boxelor. Orice amplificator, dai doar atat de tare cat nu se aud deloc distorsiuni. Daca vrei sa asculti la Pmax a boxelor, amplif de 150-200W/8ohm audiofil Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat August 9, 2017 Autor Partajează Postat August 9, 2017 Multam fain de pont deci sa inteleg ca acele grafice de sunt atasate sunt facute sa fie ... fara a spune mediul in care sunt facute gen 1 watt cu sau fara cutie . Pai daca nu ar fi frecventa de taiere cea specificata de producator la tweeter spre exemplu ca el nu are mare nevoie de incinta ... fata de difuzoarele de woofer subwoofer (ele fara incinta sunt degeaba ) . Producatorii in loc sa vina in ajutorul clientilor el pun bete in roate ... Sa ma uit pe net sa vad ce gasesc despre programel multam fain daca este mai vin cu intrebari daca nu`i cu suparare . Link spre comentariu
sesebe Postat August 9, 2017 Partajează Postat August 9, 2017 Sa știi ca mie mi-a luat peste un an sa învăț să-l folosesc și totuși am avut și ceva background în domeniu. Žn final, lucrând în tandem cu REW și un microfon făcut de mic cu o capsula Panasonic, am reușit sa fac o pereche de boxe care suna superb dat investiția de bani și timp a fost semnificativa. Žmi puteam lua cel puțin 2 perechi de boxe noi ok cu banii aia. Vezi ca exista un topic foarte lung și destul de bun despre cum poți sa faci boxe fără măsurători pe diyaudio. Studiaza-l bine pe ala (îți va lua citeva săptămâni să-l înțelegi cum trebuie) și abia apoi vino cu întrebări mult mai documentate și la obiect și te vom putea ajuta mult mai bine și vei avea și șanse mai mari sa obții niște boxe de care sa fii mindru. Din păcate nu am voie sa pun link-uri pe alte forumuri... ........... Filtrele nu schimba impedanta boxelor. ............ Aici țin sa te contrazic: filtrele POT modifica impedanta finala a boxelor. Link spre comentariu
Shambala Postat August 9, 2017 Partajează Postat August 9, 2017 Da, sigur ca asa este, dar tu te referi chestiuni mai avansate si de finete (minime de impedanta) iar eu incercam sa sugerez ideea grosiera ca daca wooferul are 4 sau 8 ohmi, filtrul nu va face incinta sa prezinte 8 sau 4 ohmi. (Nu pe tot spectrul de raspuns.) Link spre comentariu
sesebe Postat August 9, 2017 Partajează Postat August 9, 2017 Ok, scuze, ai dreptate! Dar chiar și asa o boxa nu are aceeași impedanta la toate frecventele. Impedanta variază destul de mult cu frecventa, mai ales dacă este pe mai multe cai. Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat August 9, 2017 Autor Partajează Postat August 9, 2017 (editat) Sa știi ca mie mi-a luat peste un an sa învăț să-l folosesc și totuși am avut și ceva background în domeniu. Žn final, lucrând în tandem cu REW și un microfon făcut de mic cu o capsula Panasonic, am reușit sa fac o pereche de boxe care suna superb dat investiția de bani și timp a fost semnificativa. Žmi puteam lua cel puțin 2 perechi de boxe noi ok cu banii aia. Vezi ca exista un topic foarte lung și destul de bun despre cum poți sa faci boxe fără măsurători pe diyaudio. Studiaza-l bine pe ala (îți va lua citeva săptămâni să-l înțelegi cum trebuie) și abia apoi vino cu întrebări mult mai documentate și la obiect și te vom putea ajuta mult mai bine și vei avea și șanse mai mari sa obții niște boxe de care sa fii mindru. Din păcate nu am voie sa pun link-uri pe alte forumuri... Aici țin sa te contrazic: filtrele POT modifica impedanta finala a boxelor. Poti sa imi dai un pm te rog cu linkul daca`l se poate ? Pai te-ai ales cu mai multe lucururi bune pe langa boxe. chit ca ai cheltuit bani cat doua perechi de boxe ai si cunostinte in viitor poti realiza ceva mult mai ok asta daca nu cumva te-ai saturat de boxele actuale :P Accept orice materie care mi-ar fi de ajutor in a face incinta unei boxe filtre , si cam tot ce ar tine de o boxa ... Si o intrebare am un amplituner delia electromures si mufa de iesire pentru boxe sunt cele din fabrica gen un ac sau cui ce o fi si un alt pin ceva mai mare asta vorbim de mufa boxei care este + "cuiul" sau celalat pin mai mare multam fain. Asta ar fi mufa http://imgur.com/a/VIJie scz nu vreau sa fac reclama ... dar alta poza nu am gasit Editat August 9, 2017 de Olteanu Daniel_234083 Link spre comentariu
Shambala Postat August 9, 2017 Partajează Postat August 9, 2017 In boxe - si implicit pe conectorii pt boxe ai amplificatoarelor exista doar tensiune alternatva, nu continua cu + si -. Notatiile conventionale rosu si negru sau pin lat - pin ingust ("cui" ) noteaza faza legarii difuzoartelor / incintei. Din cate tin eu minte, pinul lat este masa si cel ingust ("cuiul") este firul "cald". Trebuie sa verifici in amplificator sa nu fie totusi legate invers (am intalnit asta in vreo doua Delii). Oricum, nu se intampla nimic. Revenind la constructia de boxe, SSB are dreptate, dureaza destul de mult invatarea utilizarii unui simulator/modelator de incinte si filtre; eu nu am vrut sa te sperii si sa renunti Trebuie sa incepi sa citesti pt a te familiariza intai cu notiunile si termenii de baza, altfel este imposibil sa folosesti corect un simulator si sa reusesti sa proiectezi o cutie sau niste filtre realiste. ps - graficele difuzoarelor date de producatori sunt obtinute prin masuratoare in aer (fara incinta) in camera anecoica. (nu ne referim la chinezisme, unde graficele sunt scoase din "pix") Link spre comentariu
sesebe Postat August 9, 2017 Partajează Postat August 9, 2017 Daniel, acum sint plecat în concediu și nu am acces la un computer și nici la link-urile deja memorate. Adu-mi aminte duminica sau săptămâna viitoare dacă nu găsești pina atunci topicul respectiv. Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat August 9, 2017 Autor Partajează Postat August 9, 2017 Shambala eu sunt incepator ... nu prea ma exprim corect privind domeniul audio boxe amplificatoare si electronica , multam fain de sfat am pus + difuzoarelor in "cui" gaura cea mica Sesebe nu`i problema eu mai caut pe gooagle ce tine de incinte filtre sa mai asimilez cunostinte , as vrea un sfat de la voi de inceput s-ar merita sa bag banii in monacor sp-6/15PA si DT300 sau sa imi pastrez banii , sa mai astept un timp pentru ceva mai ok ... Link spre comentariu
sesebe Postat August 9, 2017 Partajează Postat August 9, 2017 Nu cunosc difuzoarele și nici nu am acum condiții sa le studiez datasheet-urile. Mai contează și sa fie disponibile fișierele: .zma și .frd pt difuzoarele respective ca să poți face simulări cit mai realiste ale răspunsului filtrelor. Eu zic sa mai studiezi pina sa te decizi ce difuzoare sa cumperi. Mai exista și problema cutiilor care trebuie sa fie realizate impecabil din punct de vedere mecanic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum