Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alee incalzita

vera

Postări Recomandate

Salut

In curand trebuie sa-mi fac aleea de la casa spre poarta. Ma gandeam sa o incalzesc, pt. ca la iarna, sa nu mai fiu nevoit sa dau zapada. Ca element incalzitor voi utiliza fier beton (diametru este functie de ce rezulta din calcule), alimentarea facandu-se la 24Vca.

Problema este ca nu stiu cum se comporta betonul la socuri termice (aprox. -15...+5 gradeC).

Daca a mai facut cineva asa ceva, il rog sa-mi impartaseasca din experienta sa.

Multumesc anticipat.

Editat de vera
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vera

3

• ndor

2

• mac01

2

• sesebe

1

Top autori în acest subiect

Serpentine de cupru legate la o centrala sau cablu de degivrare pentru jgheaburi.

Zapada ca zapada...o mai dai...dar pe mine gheata ma omoara. In august ma apuc sa montez sistemele de degivrare pentru jgeaburi si burlane. In curte nu pot sa mai fac nimic...m-am grabit cu amenajarea si acum e prea tarziu.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Exista bitum special care in contact cu zapada nu lasa sa se depuna . O topeste . La fel si cu gheata . Functioneaza pana pe la -10 grade din cate stiu .

Daca-ti permiti. Oricum cred ca te va costa mai ieftin decat sa tragi tevi pe sub pamant si care nu vor avea nici un efect .

Link spre comentariu

N-are cum sa n-aiba efect daca bagi apa calda la 70-80gr prin tevi. Se face exact ca sistemul de incalzire prin pardoseala. Cimentul turnat peste ele trebuie sa aiba doar cateva grade plus ca sa topeasca zapada si gheata.

Eu zic ca merge...

Editat de mac01
Link spre comentariu

N-am zis ca nu merge. Daca-si permite costurile . Asa cum vrea sa faca nu cred ca randamentul instalatiei trece de 15-20 % .

Poate doar daca are vreun gheizer cu apa termala in curte sa merite .

Link spre comentariu

Pe vremuri, cand stateam la casa, am realizat asta pentru o cismea din curte, ca sa nu inghete, cu un traf de 24V si rezistente in corp ceramic de 330 ohmi puse in paralel. A functionat foarte bine, cu izolatie de vata de sticla in jurul tevii.

Poate ar fi mai indicat sa faceti rost de o sarma de inox si sa o ingropati in sapa de beton, fierul beton incalzit nu se stie cat va rezista la coroziune, chiar in mediu bazic cum este betonul...

Link spre comentariu

Precizez-ma intereseaza comportarea betonului la socuri de temperatura, nu doresc sa fac aleea in fiecare an.

Instalatia de incalzire trebuie sa fie fiabila, ieftina si sa consume cat mai putin.

Cel mai simplu era utilizarea ca element incalzitor, a fierului beton din structura aleii, dar pot schimba cu Al, Cu (eventual izolate sau trase in tub, impotriva corodarii).

@mac21 ma intereseaza sistemul de degivrare cu cablu, pt. jgheaburi si burlane (la asta nu m-am gandit si este foarte util).

Link spre comentariu

,,Problema este ca nu stiu cum se comporta betonul la socuri termice (aprox. -15...+5 gradeC)."

,,Precizez-ma intereseaza comportarea betonului la socuri de temperatura"

Nu o sa ai socuri de temperatura asa mari!

Gandeste-te ca aleea sau trotuarul in cauza are o masa termica destul de mare, iar puterea injectata de tine

pentru degivrare are o putere finita spre mica.

In concluzie nu o sa ai variatii asa mari sau bruste, care sa fie considerate ,,socuri termice".

Avand in vedere ,,masa termica" de valoare considerabila a aleii, si coroborat cu puterea injectata in instalatie

pentru incalzire, nu cred ca este cazul sa vorbim de socuri termice.

Betonul sau sapa in care vei monta ,,elementele de incalzire" oricare ar fi acestea, nu se va incalzi sau

racii instant. Intervine inertia termica a corpului termic in discutie.

Si vorbim de variatii de temperatura de la ,,-15 grd C" la cel mult ,,+5 grd C".

Despre varianta alegerii metodei de incalzire, inclin spre cablu degivrant montat in tub de protectie de tip metalic.

Asta pentru un transfer termic optim, cat si pentru usurinta unor viitoare si imprevizibile interventii pentru reparatii.

Exista si cablu degivrant dedicat pentru montarea/punerea in opera direct in sapa de uzura sau direct in materialul

de executie al aleii, trotuarului sau rampei vizate.

Link spre comentariu

Voi alege varianta cu cablu, din mai multe motive:

1-stiu sa o calculez/execut;

2-este simpla si ieftina;

3-pot alimenta instalatia in trepte de tensiune, deci temperatura creste incet, in beton;

4-instalatia in tub este f usor de depanat.

Link spre comentariu

Exact asa as proceda si eu,betonul are probleme la schimbari brutale/repetate de temp. diferenta intre temp. sa fie f. mare dar in cazul tau,masa betonului are inertie termica mare si incalzita lent ..! :aplauze

Link spre comentariu

Da, am un vecin care a montat cablu de incalzire pe o panta la intrarea in curte. Atunci cand ninge curata imediat zapada, cea ramasa se scurge topita si nu apuca sa se formeze gheata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări