Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA ALIMENTARE CU LM 324+TIP35C SI FUNCTIE DC-OFF

Postări Recomandate

Ce nu inteleg eu este ce treaba are R2 cu limitarea de curent de la iesire. Pe schema din primul post R2 nu are nici o treaba cu limitarea de curent.

Despre ce schema vorbesti tu acolo????

Le ametesti bine vad. Limitarea de curent se regleaza din P1 iar curentul maxim se stabileste, cu P1 la maxim, din P3 si eventual R10.

Ce treaba ai tu cu R2?

Si vezi ca daca nu ai macar vreo 28-30V pe C1 nu ai sa ai alimentare stabilizata la operationali si nu o sa-ti mearga bine, nu o sa stabilizeze bine tensiunea/curentul.

Ca sa faci o protectie eficienta si simpla la ambalarea termica a radiatorlui folosesti un termocontact de maxim 80°C normal close inseriat cu P4 inspre iesirea integratului si cit timp ai temperatura radiatorului, unde ai si termocontactul, mai mica de 80°C sursa functioneaza bine dar cind s-a depasit temperatura, referinta de tensiune este decuplata aducind la 0V si iesirea, urmind ca dupa ceva timp de racire sa se cupleze inapoi.

Link spre comentariu

Kinderu inca nu sunt sigur ca ai inteles problema la ceea ce tu ceri.

Deci tu ai deja o sursa care asigura reglaje de curent si tensiune plecand de la 0, si mai vrei sa se adauge o protectie cu stop pentru scurt pe iesire numai ca nu prea ai cum sa le combini pe toate intr-un montaj, se cam bat cap in cap. Trebuie ca montajul sa distinga clar regimul de scurtcircuit dar nu prea vad cum s-ar putea face asta, daca reglezi curentul la maxim atunci la scurt nu poti avea unul mai mare decat pragul ala maxim al reglajului, si ca sa fii sigur ca protectia nu intervine in functionare normala, trebui sa-i setezi un prag mai mare decat reglajul, numai ca tocmai din cauza reglajului n-ai sa poti obtine pragul de la protectie. Adica daca vrei protectie cu stop atunci renunti la reglaj de curent si pastrezi doar pe cei de tensiune, daca insa vrei si reglajul de curent atunci nu poti avea protectie cu stop.

Daca nici acum nu s-a inteles, ma las batut.

Link spre comentariu

Marian nu-i chiar asa de complicat numai ca eu nu-i vad rostul....

Trebuie numai un circuit "SI" intre iesirea de limitare a curentului care sa detecteze atingerea curentului maxim setat si un circuit care sa detecteze tensiune ZERO sau aproape zero la iesire.

Astfel, daca ai simultan si curentul maxim de iesire dar si tensiune aprozimativ zero la iesire se poate lua decizia ca ai scurtcircuit pe iesire.

Problema care se pune este cum se detecteaza inlaturarea scurtcircuitului de pe iesire. Exista si pt asa niste solutii dar treburile incep sa se complice si ajungi ca partea de sursa sa fie numai o mica parte dintr-o schema complexa si sa ai o multime de alte circuite conexe care nu isi au locul intr-o sursa de amatori.

DAR o sursa nu-i conceputa sa functioneze timp indelungat cu scurtcircuit pe iesire ci numai pt intervale scurte de timp si atunci circuitul clasic de limitare a curentului, eventual completat cu un foldback, si cu decuplare la atingerea unei temperaturi periculoase a radiatorului isi va face treaba foarte bine.

In alta ordine de idei, am avut ocazia sa lucrez la servici si nu numai cu zeci de tipuri de surse "profesionale" de mii sau zeci de mii de euroi si la nici una nu am vazut protectie la scurtcircuit pe iesire realizata cu releu.

Kinderul ar fi bine daca ar cauta sa inteleaga mai bine functionarea schemei si rolul la fiecare componenta inainte de a se apuca sa-i aduca modificari.

Numai faptul ca el incearca sa regleze limitele de curent umblind la componente ce fac parte din stabilizatorul de tensiune pt operational arata ca el nu a inteles cum trebuie sa functioneze sursa asta.

Alt exemplu, pe versiunea 2.7.4 -v2 apare un tranzistor suplimentar T6. Dece a fost pus si acest tranzistor? Ce se intimpla daca nu se pune si acest tranzistor? Astea ar trebui sa fie directiile unde ar trebui sa lucreze Kinderul acum, nu protectia cu decuplare a iesirii......

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Marian nu-i chiar asa de complicat numai ca eu nu-i vad rostul....

Trebuie numai un circuit "SI" intre iesirea de limitare a curentului care sa detecteze atingerea curentului maxim setat si un circuit care sa detecteze tensiune ZERO sau aproape zero la iesire.

M-am gandit la fix acelasi lucru numai ca nu am amintit, si spun si de ce, schema e cu plecare din 0, si tensiune si curent, trebuie sa fii sigur ca ceea ce se detecteaza este numai si numai combinatia intre curent maxim si tensiune minima ( ca nici la scurt nu poate fi 0 niciodata ), ori insasi faptul ca ai curent reglabil face asta foarte dificil, probabil cu uC e mai simplu, dar chiar si asa trebuiesc ajustari si optimizari pentru ca trebuie sa fii sigur ca poti beneficia de reglajul din 0 al iesirii indiferent de pozitia reglajului de curent, fara ca protectia sa intervina, sau invers, trebuie sa poti beneficia de valorile de curent mic asigurate de reglaj ( poate chiar si cateva zeci de mA, si sa ai totusi si protectie la scurt, asta complica cel mai mult lucrurile pentru ca tensiunea de scurt pe iesire este direct proportionala cu curentul, iar rezistenta de scurt este foarte dificil chiar si sa o estimezi, deci este dificil sa estimezi si o tensiune probabila de scurt pe iesire.

In fine, inchei spunand ca sunt de acord cu ideea ta ca nu-i necesara o astfel de protectie, este sufuciemnta limitarea deja existenta, si daca mai ai si ceva protectie termica asa cum zici atunci e arhisuficient.

Pana la urma daca tranzistorul e de slaba calitate, din ceva tot pica la un moment dat.

Link spre comentariu

nu, fuctioneaza ok, dar vroiam sa mai ii adaug acesta tip de protectie

Nu sunt sigur ca am inteles exact ce vrei tu.

Postul #21 este probabil ce vrei tu.

Acuma ideea mea, o expun numai pentru ca poate fi o protectie aplicabila oricarei surse.

Pui la iesire un shunt de 0.01R pe masa catre borna de iesire (la 6A ai 60mV cadere de tensiune, deci neglijabila). Citesti tensiunea cu un opamp si o amplifici cu 10-50. Iesirea opampului o pui pe intrarea unui comparator. Pe cealalta intrare a comparatorului pui o referinta reglabila. Aceasta referinta decide unde comparatorul taie iesirea sursei (declanseaza releul). Evident, releul trebuie sa aiba o mentinere, ca sa nu clantane aiurea.

Ex: daca vrei sa taie iesirea la 6A, iar amplificarea opampului care citeste shuntul e 50, atunci referinta e de 3V.

Astfel, ai limitarea sursei dupa cum e facuta ea de ungur si o reglezi unde vrei tu. Taierea iesirii va trebui facuta catre limita maxima a curentului limitat.

Dar, daca limitarea de curent e la 3A, iar taierea e reglata la 4A, atunci sursa va lucra in limitare de curent pana o deconectezi tu.

Daca limitarea de curent e la 4A, iar taierea la 3A, atunci iesirea sursei va fi deconectata fara ca sursa sa intre in limitare de curent.

Asta vrei tu? Eu zic totusi sa mai studiezi postul #21.

PS: Dupa ce citesti shuntul cu opampul, ii amplifici tensiunea, comparatorul si circuitul de automentinere si reset al releului se pot face cu un controller (arduino, daca asta preferi).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu zic ca nu merge solutia aleasa. Dar se intampla ca tensiunea la iesire sa fie un pic peste cei 0.3V si iesirea sa nu decupleze.

Am avut caz cand sursa debita 5A si iesirea era un pic peste 1V. Era clar caz de scurt, numai ca rezistenta firelor nu era suficient de mica cat sa aduca iesirea catre 0V. Se incalzeau firele de se topea izolatia, sursa debita curentul.

Link spre comentariu

logic, modifici linia 173 incat sa sa ai cazul cum vrei tu ... depinde de utilizator, eu preferam pragul de 0,8V ca e suficient, de obicei.. daca utilizezi o sursa de are minim 1,5V pui clar sub 1V, dar daca ea "scoate 0V" cum prefera lumea de acum? dau afara cand e sub 1V cand eu pot regla la 0,2V de exemplu?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări