Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabilă cu LM723 (idei de realizare practică)..

Vizitator

Postări Recomandate

Alte argumente, alti useri?

Da ce, vrei cumva sa scapi cu radiator micut la sursa liniara? :rade:

PS: Asa ca idee, Dl Franzm nu se implica usor intr-o discutie, dar si cand o face e dificil sa fie contrazis, face parte dintr-un grup restrans de utilizatori cu adevarat valorosi.

Adica stie ce spune :)

Link spre comentariu

Nu contest ca site lucruri. Intuitiv, fara studiu, inclin sa cred ca daca pun un material care conduce mai bine, trage mai usor caldura din el. Oricum, vad eu cum o impac. Daca nu, o strang de gat cu rezistenta aia de putere, r5 parca era in schema.

Link spre comentariu

Cuprul are intradevar conductibilitatea termica mai buna decat aluminiul, dar este deficitar la transferul caldurii catre aer prin convectie, sau, cel putin, este mai deficitar decat aluminiul. Ce castigi la conductibilitate, pierzi la transferul catre mediul ambiant. Exista radiatoare de procesoare cu miez de cupru si aripioare de aluminiu care sunt intradevar mai eficace decat cele simple.

Daca vrei intradevar sa folosesti cupru, monteaza tranzistorii pe o placuta de cupru destul de generoasa ca si suprafata si grosime, iar aceasta pe radiatorul de aluminiu, totul cu pasta termoconductoare intre ele. O sa ai o racire mai buna cu siguranta.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

OK, am prins ideea. Multumesc!

Pana acum nu am distrus termic nicio componenta electronica.

Eu am reusit performanta asta. Chiar si pe placuta asta in care am incalzit tranzistorul fara radiator, am ars o rezistenta. Cred ca il montasem invers grabit sa filmez. Am mai ars un tranzistor pe sursa aia din China... si cred ca am mai ars si altele, ca de mers tot nu merge.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Uite cum am gandit eu sa distribui mai bine caldura de la elementele de forta la radiator cu placute de cupru la un invertor de sudura ce-l am in lucru. IGBT-urile sunt montate direct pe placa de cupru de 55x70x2 mm, iar aceasta izolata cu mica fata de radiator. Rezistenta termica dintre IGBT-uri si radiator scade dramatic in conditiile in care se pastreza izolatia dintre ele. La diodele finale nu am mai pus izolatie de mica, am considerat ca izolarea radiatorului fata de carcasa este suficienta, in conditiile in care acesta este legat galvanic prin bobina cu plusul de la iesire. Am folosit totusi radiatoare separate pentru partea din primarul trafului si pentru partea de iesire din motive de electrosecuritate.

IGBT-urile

v8n5n6.jpg

Si diodele finale

1424i0l.jpg

Link spre comentariu

Nu! Cum spunea si CIBY2 tu nu ai nevoie neaparata de o conductie mai buna a caldurii in radiator si de la radiator la ambiant unde aluminiu sta mai bine.

Daca vrei o solutie de racire eficienta si relativ mai mica atunci cauta radiator de procesor cu heatpipe-uri si cu un ventilator cu turatie variabila dar care sa functioneze permanent la turatia minima si numai in cazuri deosebite sa se tureze.

Link spre comentariu

Fata de aluminiu, cuprul este avantajos numai sub forma de tabla subtire în raport cu suprafata si atunci când se lucreaza la temperaturi mai mari si se pot evacua cantitati mai mari de energie prin radiatie. Ultimul caz nu ne intereseaza.

Întrebati pe Gogu de "copper extruded heat sink" si o sa vedeti ce oferte gasiti si cam cât costa. De regula nu se folosesc profile extrudate ci cu aripioare lipite sau presate (de ex. radiatoarele pt PC ale firmei Zalman).

Daca tot vreti sa folositi cupru, atunci sub forma piese de cuplaj din cupru între radiator si componentele semiconductoare (heath spreader).

Link spre comentariu

De ce ai accepta radiatoare fierbinti?

pentru că e una din caracteristicile liniarelor, şi nu scapi de ele decât răcorindu-le cu vânturi, vorba lui Fănel! :)

în plus, oricând îşi poate băga coada nenea Murphy, şi să înlocuieşti o carcasă de plastic pe jumate fleşcăită nu e tocmai de colea când nu poţi cumpăra decât cu bucata... :)

pe vremea lui Ceaşcă se găsea, destul de greu, ce-i drept, dar se găsea, că se fabrica în ţară, textolit de până la 6-8 mm grosime foaia.

după 89 aş fi avut ocazia să pun mâna pe câţiva metri pătraţi, inclusiv bucăţi mult mai groase, moca... am zis că mai am ocazia, dar deh...

am luat doar o foaie mai subţireanu, cam de mărimea unei foi A4, pe care am găurit-o cam pafarist, şi acum e niţel cam greu refolosibilă... şi cum între timp am ajuns un fel de stan Păţitu' în ce priveşte radiatoarele fierbinţi şi carcasele de plastic...

Link spre comentariu

Desi nu ma indoiam de seriozitatea lui @marian, trebuie sa precizez ca am ridicat coletul in bune conditii, totul este in regula. A pus si piese de la el si mi le-a trimis si pe ale mele inapoi. A facut si expedierea pe cheltuiala lui. Spun asta pentru a inlatura orice urma de neseriozitate pe care i-ati atribui-o pe nedrept. Multumesc Marian!

Pentru Mifty si oricine vede: Pe Fanel il cheama Cristi!

Si este un mare fan al ELFORUM!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

:rade: ... ne place nouă să facem bâză, stai liniştit... Fănele! :wretre

revenind la chestiuni serioase: nu am mai avut de-a face cu genul de carcase de plastic indicate de albasete, şi nu ştiu ce fel de plastic e ăla, pentru că am avut de-a face de-a lungul timpului cu tot felul de plastice care se comportau diferit la temperaturi mai mari: unele de cum dădeau de 30-40-50 de grade, cum începeau deja să se înmoaie, altele nu aveau nimic nici puse direct în flacăra aragazului... până când luau foc!
ebonita iese din discuţie: nici nu se mai produce de decenii bune, şi cei care au avut de-a face concret cu ea ştiu bine cât e de casantă (celebrul pistol de lipit "RadioProgres" din asta are făcută carcasa... din ebonită. de-aia se crăpa sau se spărgea aşa uşor).

în plus, sursele "vintage" liniare sunt majoritatea compuse din 4-5 pereţi de tablă, dacă nu integral din tablă, doar panoul frontal mai e din plastic, dar şi ăla izolat termic, să nu îl afecteze căldura prin şuruburile de fixare...
singura sursă mai nouă pe care am pus concret mâna a fost o"yihua" d-aia de plastic, cu acometre pe panoul frontal, care deja avea probleme cu plastic înmuiat în dreptul radiatoarelor... era tot o versiune cu 723 şi aia... clonă de k7200, după cum am aflat mult mai târziu de pe forum :rade:
la sursele de comutaţie nu-mi bat capul cu temperatura: alea sunt de obicei "la temperatura corpului" sau puţin călduţe, şi dacă au probleme, nu înmoaie plasticul, ci fac bum! şi gata... nu prea apucă să se topească nimic.

P.S. am salvat pozele alea, pentru inspiraţie viitoare... 99% şanse să folosesc o carcasă din plastic. foi de parchet stratificat am, dar din ăla mă gândesc să fac un capac pentru "radiatorul" ăla de l-am pozat mai 2-3 pagini în urmă... nu-mi dau încă seama cum să fac să-l prind de ăla, mai ales că nu am încotro, şi e foarte posibil ca până la urmă să fiu nevoit să pun şi bornele de ieşire pe el, nu doar panelmetrul, switchul on/off şi potenţiometrele de reglaj...
din câte mai ţin minte vag, capacul original de tablă se prindea cu 2 şuruburi foarte lungi în 2 găuri îngropate în peretele ăla de aluminiu... vedem... poate o să folosesc aceeaşi treabă, deşi mi se pare cam fragilă mecanic treaba asta... ăla în afară de 2 leduri nu avea nimic pe el, şi era de tablă de oţel vopsit îndoit la rece dintr-o bucată... iar eu va trebui să lipesc între muchii 5 foi de parchet între ele, şi nu ştiu cât de bine o să fie fixată toată minunea doar în 2 şuruburi lungi cât o zi de post...

Link spre comentariu

ebonita iese din discuţie: nici nu se mai produce de decenii bune, şi cei care au avut de-a face concret cu ea ştiu bine cât e de casantă (celebrul pistol de lipit "RadioProgres" din asta are făcută carcasa... din ebonită. de-aia se crăpa sau se spărgea aşa uşor).

Niet. Pe vremea ssmd, din ebonita se faceau piepteni si nasturi. Carcasa pistolului e facuta din bachelita. Lacul de bachelita e foarte rezistent si se folosea, printre altele, la protejarea rezervoarelor de combustibil ale tancurilor.

Link spre comentariu

Putin cam offtopic, sa ma scuze Fanel-Cristi (gluma-i gluma si cu zambetul pe buze iese treaba faina), bucati de textolit sau de sticlotextolit cu grosimi diferite (0.7 pana spre 10 mm) se gasesc la un nene in Piata Obor din Bucuresti, cu formate de 20/30 cm sau 30/40 cm, la preturi de la 5 lei la 20-30 de lei. O bucata de sticlotextolit cu dimensiunile de 30/40 cm si grosimea de 2 mm folosita la proiectul din pozele de mai sus, a costat 10 lei, iar una de textolit cu aceleasi dimensiuni cu grosimea de 10 mm, 20 de lei.

Mifty, daca esti interesat, contacteaza-ma pe privat si stabilim cum sa-ti cumpar si sa-ti trimit. Cand voi veni prin Constanta, dai si tu o rapana si o bere!

Si acum putin ontopic, surse cu 723 am construit pe vremea raposatului cu celebrele BetaM723 facute de IPRS, cumparate fie de pe la studenti, fie de la tiganii de pe Academiei. Au functionat in draci, cu protectie fixa la supracurent. Un integrat versatil, dibace pentru vremurile acelea, invechit acum, dar asta nu inseamna ca pentru nevoile unui amator nu este OK. Ai facut o alegere buna Fanele!

Franzm, nu te contrazic, dar convingerea mea, timp de vreo 40 de ani, este ca ebonita are culoare neagra iar bachelita maronie, asa cum se vede si in pozele din link-urile pe care le-ai postat. Am trait cu impresia, la fel ca si MifTy, ca pistolul de lipit facut de Radioprogres are carcasa din ebonita. Iar lacul de bachelita este de fapt lacul ce se folosea in industria electrotehnica pentru impregnarea infasurarilor motoarelor si a transformatoarelor, folosirea lui in domeniul de care faci vorbire fiind de fapt una logica, dar la care eu nu ma gandisem.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Niet. Pe vremea ssmd, din ebonita se faceau piepteni si nasturi. Carcasa pistolului e facuta din bachelita. Lacul de bachelita e foarte rezistent si se folosea, printre altele, la protejarea rezervoarelor de combustibil ale tancurilor.

ciudat.

io ştiam că e vorba de "praf" de cărbune presat la cald cu răşină.

oricum, în urma unor minciunele "nevinovate", wikipedia a încetat demult să mai fie o sursă de informaţii demne de încredere pentru mine.

şi ce înseamnă "ssmd"? :)

@CIBY2, o să vorbim de textolitul ăla, pentru că am nevoie de o foaie subţire, să izolez carcasa trafului ăla de cutia lui de aluminiu.

aşa şi era pus original, iar "pantalonii de fixare" (pe care i-am rătăcit pe undeva între timp, am să fac alţii din tablă "de care-o fi"! :) ) aveau şi ei o foiţă de textolit între pachetul de tole şi pantaloni, din acelaşi motiv.

regimul original de funcţionare era la o temperatură destul de mare, motiv pentru care se folosea textolit, nu altceva pentru izolarea electrică...

ca şi lui marian, nu-mi place nici mie ca montajele sau componentele electronice să fie fierbinţi, pentru că de obicei asta indică probleme în funcţionare... dar nici nu vreau să am probleme cu plastic topit pentru că nu rezistă la câteva zeci de grade în plus... şi local, habar n-am de unde să scot aşa ceva... iar pe ebay nici nu m-am gândit să caut, măcar! :))))))))

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări