Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabilă cu LM723 (idei de realizare practică)..

Vizitator

Postări Recomandate

între timp a venit pacheţelul cu voltmetrul pentru "piticuţ"... aşa că am zis să-l rezolv pe el mai întâi, să mă scap de-o grijă, că la astalaltă am nişte dureri de cap neprevăzute...

voltmetrul era cu numai un mic pic mai gros ca decuparea "acometrului" pus acolo, în schimb pe lateral, loc destul...
până şi milimetrul ăla de material l-am pilit într-un peş!!! :nerv

poze, mai târziu...
mai ales că stau şi mă gândesc dacă n-ar trebui să fac o treabă-treabă, şi să-i desenez un cablaj cu markerul.
aceeaşi schemă, da, cu singurele modificări la sursa negativă, cu 7660, nu cu tranzistoare, şi voltmetrul de panou alimentat din acelaşi 7805 din care alimentez şi 7660-ul...
n-ar trebui să fie prea greu... :)

Link spre comentariu

Si eu sunt pe ea... vreme buna in balcon. Il pusei pe Marian in carcasa, fixat, probe, merge. Alimentat un voltmetru pe intrarea in canal, merge. Acum mesteresc la o alimentare separata pt ventilatoare si termostat.

Link spre comentariu

pe Marian???
aaaa... acum am înţeles! :rade:

deci la voltmetrul tău nu e nevoie de alimentare separată... aha!...

ca idee, am găsit un mic trafulete de Nokia... scoate amărâtul ăla 3.7V la 350 mA... dar mă uit pierdut la prinderea aia, şi nu-mi dau seama cum scot traful din carcasă... pare să fi fost asamblată cu traful pus, pentru electrosecuritate, pesemne, că nu e nimic metalic la vedere din partea de 220 în afara picioarelor ştecărului...

"piticuţul" e făcut pe plăcuţă cu găurele, de-aia mă gândesc la cablaj... ar merita şi el o placă mai de Doamne-Ajută! :d

Link spre comentariu

Nu-ți încape cu tot cu cutie?

ce? :)

aveam o sursă simplă "făcută temporar", vorba cuiva, cu un 317, la care am adăugat mai târziu un circuit cu tranzistoare să ia -1,25V, să fac reglajul de la 0... ăla e "piticuţul"! :)

am sursa aia de nişte ani buni de zile, i-am tot schimbat traful cu altele mai potente în tensiunea din secundar, dar tot sub 1A, şi am zis să-i pun voltmetru de panou acum, când e aproape de pensie... are acum un traf de 18V / 800 mA, altul nu mai pun, gata... va fi sursă auxiliară... :)

dacă întrebai de sursa aia cu 723 de care mă apucasem ca să-l încurajez pe fanelforum, nu, nu asta e problema, ci ceva "management de cabluri în cutie"... mă mai gândesc cum să fac să nu stea firele prea aproape de radiator şi traf...

ştii cum e, fiecare cu "păsărelele" lui în materie... mie nu-mi place să am "sârme" lipite sau prea aproape de componente pe care le ştiu fierbinţi... :)

Link spre comentariu

ah, de ăla... se vede că mă gândesc la altceva, nu? :rade:
e unul d'ăla de modă veche, cu transformator de reţea şi o punte cu 4 1n400x, plus un condilic de 100 de nano pe ieşire... mă cam mir de condicul ăla!...

mă gândeam că s-ar putea să fie nevoie de alimentare separată pentru modelul meu de voltampermetru, şi ăsta, ca dimensiune ar intra uşor în cutie, cu condiţia să-l desfac din cutia aia!... cu aia e nasol... nu am loc.
dacă o să fie cazul, o să tai aia, n-am ce face. cutia e ok, necrăpată, nenimic, şi e plastic de calitate, nu din ăla prost...

Link spre comentariu

... poate găseşti, până o închizi definitiv, o bucată de textolit mai gros, dacă ţii musai să izolezi radiatorul de carcasă... eu aş fi izolat doar tranzistorii de radiator, şi l-aş fi montat direct pe carcasă, câştigând aşa un mic pic de radiator în plus...
consider că lemnul nu are ce căuta acolo la temperaturile alea...

în altă ordine de idei... ar fi bună şi de orgă de lumini, deci sunt foarte potrivite pozele pe întuneric! :wretre

Link spre comentariu

Pai mai am o orga de lumini in interior, pe radiator, careia ii spun sa taie alimentarea din primar daca radiatorul are x grade. Nu o las sa se prajeasca. Poate o sa capat si un textolit. Daca izolez tranzistorul pierd la transferul de caldura. Pot sa mai pun 2 vanturi la nevoie. Oricum, o sa ii dau o forja odata sa vad cum se incalzeste radiatorul la putere maxima disipata sa stiu pe ce ma bazez, sa stiu ce setari sa ii dau lu' termostat.

Link spre comentariu

... dacă pui foiţă de mică, nu de plastic, şi-i pui pe ambele feţe o tzâră de "vaselină tehnică", cum i se spunea pe vremuri, e ok cu transferul termic...

Link spre comentariu

Si mai am o mescherie la ea ca sa evit fierberea. In spate e un comutator cu bat, togle switch cum zice americanu', din el pot sa aleg ce tensiune primeste placa. Pot sa o alimentez cu 14v cum fu cazul in poze, sau cu dublu. Daca am nevoie de curent mare la o tensiune mica, ii dau in intrare cu 14v, nu cu 28. Astfel, in loc sa cada pe tranzistor 25v sa zicem, vor cadea 11v care se inmultesc cu curentul utilizat si rezulta puterea disipata pe radiator. Cred ca 11Vx3A e mai mic decat 25Vx3A. Asa ca il scutesc si pe el de disiparea inutila a puterii ceea ce inseamna mai racoare si pt el. I-am promis lui Marian ca o sa am grija de tranzistorul pe care mi l-a dat gratis.

Am iesire si din traf, direct. Pe mufa din spate, cea cu 3 gauri. Asta daca imi trebuie vreodata ac pt a proba transformatoare sau sa imi alimentez vreo punte sa merg ca redresor pt masina cand nu trag pe borne. Inca nu am pus fuzibilele in circuit. Am luat de 8A. Le voi pune la iesirea din traf. Am doar pe intrare una de 7A, asa era carcasa dotata si inca nu am schimbat-o. Ii vine si ei randul.

Link spre comentariu

... dacă pui foiţă de mică, nu de plastic, şi-i pui pe ambele feţe o tzâră de "vaselină tehnică", cum i se spunea pe vremuri, e ok cu transferul termic...

Pe vremuri se mai spunea şi ulei de maimuţă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări