Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini-Generator

Vizitator

Postări Recomandate

Vreau sa construiesc un mini generator, dar am o dilema...

Ca idee...ce tip de motor sa folosesc pe post de generator ?

Un DC motor periat, recuperat de la o autofiletanta sau un brushless trifazat cu rectificarea aferenta.

Ma intereseaza mai mult teoretic, nu prin comparatia datelor motoarelor in cauza.

In alte cuvinte, ce s-ar preta mai bine pentru aplicatie. Cu perii sau fara ?

O nota: tensiunea de iesire , la final de proiect se vrea a fi DC 14V, deci nu intra in discutie Hz, sinusoide...etc.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

10A, 10000rpm.

ambele motoare sunt cu rulmenți,neodim, racire pe apa... vreau doar parere in privința tehnologiei. brushed vs brushless.

eu cam inclin spre brushless, in special pentru frecarea mai redusa. eu vad poate rau de asta apelez la voi dar vad de genul ca brushless este versiunea unei bobine fixe cu magnetul care trece deasupra, iar brushed cam pe dos. se misca bobina in jurul magnetului, periile asigura libertatea in miscare dar nu sunt de folos in cazul aplicatiei. concret eu inclin spre fara perii.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Si eu inclin catre brushless. Mai putina intretinere. Redresarea nu e o problema.

@manolo, stiu ce faci tu. Cum rezolvi racirea la brusheless-urile de care vorbesti? Totusi, vorbim de regim continuu, nu de 30 de minute ca la barcute.

Link spre comentariu

pai au racire pe apa...de fapt...asta-i partea buna practic la "navo"

22407_1__2.jpg

Specs:
RPM/v: 2200kv
Poles: 4
Max voltage: 18.5V (5S)
Max Current: 100A
Max Watts: 1200w
Resistance: 0.0094ohm
No Load Current: 2.9A
Can Diameter: 39mm (actual motor diameter)
Can Diameter inc. Water Jacket: 49mm
Can Length: 69mm
Shaft Size: 5mm
Weight: 415g

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

AW, la barcuta apa circula datorita avansului in apa. La un sistem fix va trebui sa pompezi tu apa cu curentul generat. Randamentul sistemului scade.

Ramane sa testezi ce si cum. Poate pui un radiator pasiv si e suficient.

Link spre comentariu

Tot nu ati precizat ce "moara de apa" invirte motorul pe post de generator si cum se ajunge la turatia necesara,

pentru a se debita putere, 10.000 rot/min .

Acest motor fara perii cu magneti permanenti cu neodim si comandat de un generator polifazic, este reversibil.

Este reversibil, dar nu genereaza curent continuu ci alternativ, pe mai multe faze, care trebuiesc lagate corespunzator si fazat cu diodele redresoare.

Deasemenea tensiunea de iesire depinde extrem de mult de turatie si sarcina, deci trebuie si un sistem de stabilizare care sa cuprinda

intreg ansamblul, antrenare-generator.

Randamentul ca generator este similar modului de lucru ca motor, deoarece aceasta masina este reversibila

si in final scade datorita sistemului de redresare si stabilizare si are o curba sub forma de clopot in functie de putere.

Eu as opta pentru utilizarea oricarui alternator auto, care are si harnasamentul de stabilizare.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Eu as opta pentru utilizarea oricarui alternator auto, care are si harnasamentul de stabilizare.

@gsabac

Se poate folosi exact cum e pe masina,fara alte interventii?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări