Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce este un „COSSOR TEST SET-RADIO 6625 – 99 – 954 – 5228” ?

Enulescul

Postări Recomandate

Bună ziua domnilor,

Am întîlnit pe un site de licitaţii bine-cunoscut aparatul menţionat în titlu. Nefiind radioamator, nu-mi dau seama exact ce este (mie mi-ar trebui un generator) şi m-am gîndit că poate se găseşte în forul dumneavoastră cineva să mă lămurească înainte de a cumpăra (poate degeaba) aparatul cu pricina.

Ataşez şi nişte poze:

post-233153-0-25196700-1499592770_thumb.jpg

post-233153-0-44653800-1499592791_thumb.jpg

Aştept lămuririle dumneavoastră,

Cu respect,

Enulescu P.P.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Enulescul

3

• yo3fhm

2

• yo9hrb

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am întîlnit pe un site de licitaţii bine-cunoscut aparatul menţionat în titlu. Nefiind radioamator, nu-mi dau seama exact ce este (mie mi-ar trebui un generator) [...]

Buna ziua,

Site-ul "binecunoscut" e E-bay si nu trebuia sa va feriti sa puneti un link direct, ca nu se supara nimeni. Hi.

Cossor a fost o companie de telecomunicatii din UK , vedeti detalii aici .

Aparatul prezentat se vede si aici . Din numele sau si comenzile de pe panoul frontal, pare a fi un soi de generator modulat pentru echipamente din zona VHF. "CPS" = Cycles Per Second, adica Hertzi (Hz). 400Hz e frecventa tipica pentru modulatie de test, vad ca mai are 1300 Hz si 3000 Hz. Scala vernierului e gradata in MHz, de la 100 la 160 MHz, iar in dreptul sau scrie "VHF RX CHECK TUNING" - probabil ca de aici se stabileste frecventa ce trebuie injectata la intrarea receptorului care ar trebui testat.

Din butonul "CHECK" se detaseaza pozitiile BATT, RX, TX si MKR-RX. Probabil ca MKR-RX inseamna Marker ptr receptor, dar nu sunt sigur.

Sub aceleasi rezerve, cred ca przenta inscriptiilor RX si TX simbolizeaza faptul ca aparatul e conceput ca un soi de banc (primitiv) de test pentru emitatoare si receptoare din zona VHF, in gama 100-160 MHz.

Ar trebui sa exista in spate cel putin o mufa de iesire ptr semnalul RF, dar nu se vede in poze.

Cam asta e ceea ce pot spune acum. Nu stiu daca e modulat in FM, AM sau amandoua, asta trebuie sa stabiliti dvs.

Parerea mea e ca nu merita efortul si cheltuiala !

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Bună ziua domnilor,

Buna ziua, Site-ul "binecunoscut" e E-bay si nu trebuia sa va feriti sa puneti un link direct, ca nu se supara nimeni. Hi.

Cossor a fost o companie de telecomunicatii din UK , vedeti detalii aici .

Aparatul prezentat se vede si aici . Din numele sau si comenzile de pe panoul frontal, pare a fi un soi de generator modulat pentru echipamente din zona VHF. "CPS" = Cycles Per Second, adica Hertzi (Hz). 400Hz e frecventa tipica pentru modulatie de test, vad ca mai are 1300 Hz si 3000 Hz. Scala vernierului e gradata in MHz, de la 100 la 160 MHz, iar in dreptul sau scrie "VHF RX CHECK TUNING" - probabil ca de aici se stabileste frecventa ce trebuie injectata la intrarea receptorului care ar trebui testat.

Din butonul "CHECK" se detaseaza pozitiile BATT, RX, TX si MKR-RX. Probabil ca MKR-RX inseamna Marker ptr receptor, dar nu sunt sigur.

Sub aceleasi rezerve, cred ca przenta inscriptiilor RX si TX simbolizeaza faptul ca aparatul e conceput ca un soi de banc (primitiv) de test pentru emitatoare si receptoare din zona VHF, in gama 100-160 MHz.

Ar trebui sa exista in spate cel putin o mufa de iesire ptr semnalul RF, dar nu se vede in poze.

Cam asta e ceea ce pot spune acum. Nu stiu daca e modulat in FM, AM sau amandoua, asta trebuie sa stabiliti dvs.

Parerea mea e ca nu merita efortul si cheltuiala !

Respectele mele domnule yo3fhm şi multe mulţumiri pentru răspuns.

Deduc din cele scrise de dumneavoastră că aparatul cu pricina nu este o piesă teribil de mult folosită de radioamatori şi (aproape) necunoscută de amatorii cu licenţă (cel puţin pe acest forum).

Aveţi dreptate, am dat peste un asemenea aparat în E-bay, şi un drăcuşor interior mă îndemna să-l cumpăr să mă uit prin el să văd despre ce este vorba şi pe urmă să-l revînd tot prin E-bay sau chiar pe „Talciocul radioamatorului” Dumneavoastră m-aţi lămurit „că nu merită efortul şi cheltuiala” şi vă mulţumesc încă odată.

Cu respect,

Enulescu P.P.

NOTĂ PENTRU MODERATOR:

Din punctul meu de vedere (dacă nimeni nu mai are ceva de adăugat) acest topic se poate închide. Vă mulţumesc.

Link spre comentariu

am dat peste un asemenea aparat în E-bay, şi un drăcuşor interior mă îndemna să-l cumpăr să mă uit prin el să văd despre ce este vorba şi pe urmă să-l revînd tot prin E-bay sau chiar pe „Talciocul radioamatorului” Dumneavoastră m-aţi lămurit „că nu merită efortul şi cheltuiala”

Buna ziua dl. Enulescu,

Consider ca "Nu merita efortul si cheltuiala" in general; dar s-ar putea ca pentru o piata de colectionari inraiti, sa merite. Numai dvs. puteti aprecia direct acest lucru. Eu nu sunt colectionar si de aceea, nu am luat in considerare si aceasta varianta.

In rest, cautand pe Google dupa "Cossor FT11B" , am dat peste o pagina din revista "Flight International" din 18 Octombrie 1962, in care apare chiar descrierea aparatului care v-a incintat dvs. atat de mult interesul:

"A. C. Cossor Ltd

TO facilitate full checking of the audio portions of airborne VHF radio during short turn-round times, Communications (Air) Ltd, a Cossor subsidiary, have produced the FT11B ramp checker, a small, self-contained, battery-powered transmitter and receiver weighing 711b. The checker is carried on to the flight deck and its telescopic aerial extended through an open window. A modulated carrier signal can be radiated on any frequency from 100 to 160Mc/s to check the audio circuits of the communications receivers and the audio portions of the VOR and ILS units. The airborne VHF transmitter can also be checked by switching the FT1 IB to operate as a receiver. A meter on the front panel then indicates whether the radiated carrier is adequate and modulated. With a third position of the main selector switch, a crystal-controlled 75Mc/s carrier is transmitted to test the marker receiver. This can be modulated to represent the airways, outer and inner markers in both audio and lamp sections. When the ramp checker is used as a transmitter, the front panel meter monitors the operation of the various test-set circuits, including r.f. modulation and keying. The meter can also be switched to monitor the on-load voltage of the internal batteries."

Asadar, in rezumat, cele de mai sus confirma presupunerile mele despre "artefactul" respectiv, completand informatiile lipsa. Este un dispozitiv portabil (alimentat din baterii) de testare atat pentru receptoare (generator modulat) cat si pentru emitatoare (caz in care devine chiar el receptor), in domeniul 100-160 MHz (VHF), destinat echipamentelor de radiocomunicatii pentru aeronave. Din text, mai reiese ca antena este una telescopica si ca pe pozitia MKR, se pune in functiune un oscilator controlat cu cristal pe 75MHz, care poate fi modulat.

VOR = VHF Omnidirectional Range, ILS = Instrument Landing System (vedeti definitii si amanunte pe Wikipedia)

Succes si toate cele bune,

Cezar YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Bună ziua domnilor,

Buna ziua dl. Enulescu,

Consider ca "Nu merita efortul si cheltuiala" in general; dar s-ar putea ca pentru o piata de colectionari inraiti, sa merite. Numai dvs. puteti aprecia direct acest lucru. Eu nu sunt colectionar si de aceea, nu am luat in considerare si aceasta varianta.

In rest, cautand pe Google dupa "Cossor FT11B" , am dat peste o pagina din revista "Flight International" din 18 Octombrie 1962, in care apare chiar descrierea aparatului care v-a incintat dvs. atat de mult interesul....[etc]

Succes si toate cele bune,

Cezar YO3FHM

Respectele mele domnule yo3fhm şi alte mulţumiri pentru noul răspuns.

Vă admir îndemînarea cu care ştiţi să găsiţi informaţia corectă în haosul informaţional actual. (Eu mă descurc mai greu căci sînt cam bătrîior.). Am citit articolul din 1962, m-am cam lămurit care ar fi domeniul de aplicaţie al aparatului cu pricina, şi încerc să curm drastic îndemnurile drăcuşorului interior spunîndu-mi că dacă-l ascult, în urma lui apare precis un diavol foarte mare care mă va îndemna să cumpăr şi un avion ca să am ce testa – lucru imposibil la bugetul meu. (Am ieşit de doi ani la pensie...)

Lăsînd gluma deoparte, datorită link-urilor postate de dumneavoastră (să dăm Cezarului ce este al Cezarului) m-am lămurit că aparatul respectiv nu are aproape nimic de-a face nici cu radiodifuziunea - domeniu care mă interesează pe mine - şi nici cu radioamatorismul, domeniul declarat al acestui forum, şi că doar un colecţionar de electronică (pot să-i spun?) exotică s-ar putea arăta interesat de aşa ceva. Dacă un asemenea colecţionar există este rugat să mă contacteze pe MP cît timp mai pot achiziţiona aparatul şi haideţi să fim cuminţi şi să lăsăm moderatorul (mulţumesc pentru înţelepciune şi răbdare) să închidă acest topic.

Cu respect,

Enulescu P.P.

Editat de Enulescul
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări